Направете тези осем промени в начина си на живот, за да добавите 20 години към живота си, казват изследователите

Хората биха могли да живеят по-дълго, ако направят промени в ежедневието си като например – по-добро управление на стреса и отказване на цигарите, установява проучване.

Възприемането на осем промени в начина на живот, като правилно хранене и добър нощен сън, може да добави повече от 20 години към живота ви, показва проучване.

Проучването установи, че има вероятност хората да живеят по-дълго, когато са направили само незначителни промени, дори ако са отложили възприемането на по-здравословните навици до средна възраст.

„Резултатите от нашето изследване показват, че възприемането на здравословен начин на живот е важно както за общественото здраве, така и за личното здраве“, каза Xuan-Mai T Nguyen, специалист по здравни науки, участващ в работата в Министерството на ветераните на САЩ.

„Колкото по-рано, толкова по-добре, но дори и да направите само малка промяна на 40-те, 50-те или 60-те години, тя все още е от полза“, добави тя.

Жена се разхожда с по-възрастен мъж в парка
Двадесет минути ежедневни упражнения могат да намалят риска от сърдечни заболявания при хора над 70 години
Прочетете още
Изследването, представено на годишната среща на Американското дружество по хранене в Бостън, се основава на данни от въпросници и медицински досиета, събрани между 2011 г. и 2019 г. Записите обхващат повече от 700 000 американски ветерани на възраст от 40 до 99 години, които са били записани във ветераните Програма за милиони ветерани на делата.

Нгуен и нейните колеги анализираха данните, за да установят кои фактори за начина на живот са свързани с по-дълъг живот. Медицинските досиета, събрани за проекта, показват, че 33 375 участници са починали по време на периода на изследването.

Екипът добави, че когато се комбинират, факторите на начина на живот могат да окажат значително влияние върху продължителността на живота, като удължат живота на човека с десетилетия.

„Мъжете и жените, които са възприели осем терапевтични фактора за начина на живот, могат да получат съответно 23,7 или 22,6 години очаквана продължителност на живота на възраст 40 години в сравнение с тези без възприети фактори за начина на живот“, пишат авторите.

Физическата неактивност, употребата на опиоидни наркотици и тютюнопушенето имат най-силна връзка с отиването в гроба: участниците с тези фактори на начина на живот са имали 30%-45% по-висок риск от смърт през периода на изследването, установиха изследователите. Обратно, стресът, прекомерното пиене, лошата хигиена на съня и лошата диета са свързани с около 20% по-висок риск от смърт през изследвания период.

Наблюдателният характер на изследването обаче означава, че работата не може да докаже причинно-следствена връзка между идентифицираните фактори и разликите в продължителността на живота.

Проф. Naveed Sattar, експерт по сърдечно-съдово и метаболитно здраве в университета в Глазгоу, който не е участвал в проучването, предупреди, че изследването не включва изпитване и затова различни фактори могат да замътят водата.

Въпреки това Сатар все пак приветства работата. Той каза: „Тези данни допълват идеята, че начинът, по който живеем живота си, има толкова голямо значение, ако не и повече, отколкото лекарствата, които получаваме, за да предотвратим или управляваме множество хронични заболявания. Това означава, че не можем просто да се лекуваме за добро здраве и начинът на живот винаги има значение. Следователно, ако хората могат да бъдат подпомогнати от NHS да развият по-добри навици на живот, това може да намали разходите за хронични заболявания и да помогне на хората да живеят по-приятен и продуктивен живот.

Осемте промени в начина на живот, които могат да удължат живота ви

  • Яжте добре.
  • Избягвайте цигарите.
  • Осигурете си добър сън.
  • Бъдете физически активни.
  • Управлявайте стреса.
  • Избягвайте прекомерното пиене.
  • Бъдете свободни от опиоидна зависимост.
  • Развивайте положителни социални взаимоотношения.