Научен анализ разкри най-добрите лекарства за лечение на остра болка в кръста

Острата болка в кръста е много широко разпространено увреждане. Затова Journal of Orthopedic Research направи анализ и прегледа кои неопиоидни лекарства са най-ефективни при лечението на това състояние. Анализът, включващ 18 проучвания с общо 3478 пациенти, установи, че мускулните релаксанти и нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) могат ефективно и бързо да облекчат симптомите.

Много от нас са имали проблеми, водещи до пронизваща и остра болка в долната част на гърба и кръста. Статистиките показват, че най-малко 8% от населението над 18 години е имало или изпитва в момента такава болка. Анализ в Journal of Orthopedic Research изследва кои неопиоидни лекарства са най-добри за лечение на това състояние.

Анализът, който включва всички рандомизирани контролирани проучвания, публикувани до момента (18 проучвания с общо 3478 пациенти), показва, че мускулните релаксанти и нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) могат ефективно и бързо да намалят симптомите.

Комбинацията от НСПВС и ацетаминофен (известен също като парацетамол) се свързва с по-голямо подобрение, отколкото НСПВС самостоятелно.

НСПВС, които са лекарства, които се използват широко за облекчаване на болката, намаляване на възпалението и намаляване на високите температури, включват лекарствата без рецепта ибупрофен, аспирин и напроксен. Те се продават под популярни марки, включително Advil, Motrin, Bayer и Aleve. Tylenol е най-разпространената марка за ацетаминофен.

Това е първа стъпка към оптимизиране на лечението на остра болка в кръста. Винаги обаче трябва да се вземат под внимание специфични характеристики на пациента, като наличие на алергии и съпътстващи заболявания,” каза водещият автор Алис Барончини, MD, PhD, от университетската болница RWTH в Германия. „По-нататъшните изследвания ще трябва да се съсредоточат върху идентифицирането на типа лекарства, които не само предлагат най-доброто и най-бързо облекчаване на болката, но също така показват най-нисък процент на рецидив на симптомите.

Справка: „Неопиоидно фармакологично лечение на остра болка в долната част на гърба: систематичен преглед на ниво I на доказателства“ 22 февруари 2023 г., Journal of Orthopedic Research .
DOI: 10.1002/jor.25508