Не повече от 200 грама млечни продукти на ден!

В малки количества млечните продукти предотвратяват рак и диабет.

Испански учени от Университета в Гренада и Мадридския университет Комплутенсе съобщиха преди дни, че консумацията на мляко и млечни продукти помага за предотвратяването на появата на различни хронични заболявания, в това число рак и диабет. Това пише в прес-рилийз, публикуван в MedicalXpress.

Млечна диета с ниско съдържание на мазнини се посочва като вероятна причина да понижаване на риска от метаболитен синдром, исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда, рак на дебелото черво, рак на пикочния мехур и също така на диабет.
200 грама млечни продукти на ден са необходими на един възрастен човек, съобщи пък вчера изданието „Руски вестник”, което цитира Даря Халтурина – завеждащата отделението за профилактика на рисковите фактори към централния научно-изследователски институт при здравното министерство на Русия.

Според Халтурина, това количество е здравословната и оптимална доза, която способства за понижаване на рисковете за смъртност. „След употреба на повече от 400 грама млечни продукти за денонощие – ефектът престава да е положителен” — допълни тя.

Ферментиралите млечни продукти като кисело мляко, йогурт, кефир, извара и сирене са по-полезни отколкото прясно мляко, защото не на всички хора им понася лактозата. На възрастни хора прясно мляко изобщо не се препоръчва, припомнят учените.