Оптимистите е по-вероятно да живеят по-дълго и да постигнат “изключително дълголетие”

Оптимистичното мислене “означава, че ще живеете по-дълго”, установява научно изследване.

Хората, които са по-оптимистично настроени, са по-склонни да живеят по-дълго и да постигнат “изключително дълголетие” – тоест да доживеят до 85 или повече години.

Резултатите са от съвместно изследване на американски учени от Медицинското училището към университета на Бостън, Националния център за посттравматично стресово разстройство към VA Boston Healthcare System и училището по обществено здраве T.H. Chan към Харвардския университет.

Оптимизмът се отнася към общото очакване, че ще се случат добри неща, или вярването, че бъдещето ще бъде благоприятно, защото можем да контролираме важни резултати. Докато изследванията досега са установили много рискови фактори, които увеличават вероятността от заболявания и преждевременна смърт, много по-малко се знае за положителните психосоциални фактори, които могат да насърчат здравословното остаряване.

Настоящото проучване е обхванало 69 744 жени и 1429 мъже. С доброволците е проведено проучвателно изследване, за да се оцени нивото им на оптимизъм, както и техните общи здравословни навици на живот – като начин на хранене, тютюнопушене и употреба на алкохол. Жените са били проследени 10 години, докато мъжете – 30 години.

Сравнявайки индивидите на база първоначалните нива на оптимизъм, изследователите откриват, че най-оптимистичните мъже и жени постигат средно 11-15% по-дълга продължителност на живота и имат 50-70% по-големи шансове да достигнат 85-годишна възраст в сравнение с най-малко оптимистичните групи.

“Докато изследванията са идентифицирали много рискови фактори за заболявания и преждевременна смърт, ние знаем сравнително по-малко за положителните психосоциални фактори, които могат да насърчат здравословното стареене”, обяснява д-р Левина Лий.

“Това проучване има силна значимост за общественото здравеопазване, защото предполага, че оптимизмът представлява такъв психосоциален актив, който има потенциала да удължи човешкия живот. Интересното е, че оптимизмът може да се модифицира, като се използват сравнително прости техники или терапии”, допълва специалистката от научния екипа.

Не е ясно как точно оптимизмът помага на хората да постигнат по-дълъг живот, но изследователите смятат, че по-оптимистичните хора са склонни да имат по-здравословни навици, като например по-голяма вероятност да извършват повече физически упражнения и по-малко вероятност да пушат, което може да удължи живота им.

“Предстоят изследвания за причината, поради която оптимизмът има толкова голямо значение, но връзката между оптимизма и здравето става все по-очевидна”, отбеляза д-р Фран Гродщайн, професор по епидемиология в Харвард.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание “Proceedings of the National Academy of Sciences“.