Още през 2015-та година Бил Гейтс предсказа със смразяваща точност епидемията

През 2015 г. Бил Гейтс, основателят на една от най-големите фирми в света – Майкрософт изнася 8-минутна реч за TED, озаглавена “Следващата епидемия? Не сме готови!”. Неговото изказване напоследък придобива все по-голяма популярност в социалните медии, тъй като в него той със голяма точност прогнозира модела на пандемия от типа на COVID-19.

Най-популярната част е в началото на речта, когато Гейтс обяснява, че когато е бил малко дете, най-голямата опасност за света е била ядрена война, но сега най-голямата заплаха е разпространение на вирус.

“Ако нещо убие над 10 милиона души в следващите няколко десетилетия, това най-вероятно ще е силно заразен вирус, а не война”. казва той. Как мислите? Изказването му не ви ли прилича много на настоящата пандемия?

Гейтс казва също така, че светът е инвестирал много в ядрени защитни механизми, но в същото време “е инвестирал много малко в система за предотвратяване на епидемия.”

Проблемът с вируса Ебола, който по онова време беше популярен заради избухване на зараза в Западна Африка, която взе над 10 000 човешки живота, е, “че ние нямахме никаква система,” казва Гейтс.

“Нямахме група епидемиолози, готова да тръгне,” ние “нямахме медицински екип, готов да тръгне” и “нямахме начин да подготвим хората”, посочва Гейтс в речта си. Всичко това, казва Гейтс, води до един “глобален провал”.

Във филми, като „Зараза“, винаги има група “красиви епидемиолози”, който започва незабавно работа, за да спаси деня, но “това е само в Холивуд,” казва Гейтс.

Причината вирусът на Ебола да не се разпространи е “героичната работа на здравните работници”, както и факта, че вирусът не се пренася по въздуха и не се разпространи в градовете. “Това беше чист късмет”, казва Гейтс. “Ако беше достигнал урбанизираните райони, броят щеше да е много по-голям. Следващият път обаче може да нямаме такъв късмет”.

„Може да се появи вирус, при който хората се чувстват достатъчно добре, макар и да са разпространители на заразата, че да се качат на самолет или да отидат на пазар. Източникът на заразата може да е естествен, както при ебола, или може да е биотероризъм“, казва Гейтс. Това звучи ли ви познато?

„Има фактори, които буквално биха могли да утежнят ситуацията хилядократно“, казва още милиардерът.

Той дава като пример за вирус, предаван по въздуха, испанският грип от 1918 г., който убива над 30 милиона души.

“Няма нужда от паника,” казва Гейтс. “Няма нужда да се запасяваме със спагети или да се крием в мазето, но трябва да се задействаме, защото времето не е на наша страна”, предупреждава той преди пет години.

Можете да видите видеозаписа от изказването на Бил Гейтс преди пет години тук: