Светът стигна до “началото на края” на епидемията от СПИН

Светът стигна до "началото на края" на епидемията от СПИН | Диана

Светът е стигнал до “началото на края” на епидемията от СПИН, който зарази и уби милиони хора през последните 30 години, оповести водещата международна организация с идеална цел ONE campaign (“Уан кампейн“), която се бори с бедността и предотвратимите заболявания в Африка, съобщи Ройтерс.

Броят на заразените с ХИВ през последната година е по-малък в сравнение с този на ХИВ позитивните, които се присъединяват към нуждаещите се от животоспасяващи лекарства, за да държат СПИН на разстояние.

В свой доклад, с който се отбелязва Световният ден за борба със СПИН – 1 декември, организацията обаче предупреждава, че доближаването на тази повратна точка в борбата с болестта не означава, че краят на СПИН вече се вижда.

“Преодоляхме важен етап в борбата със СПИН на световно ниво, но това не се отнася за всички страни, а успехите лесно могат да спрат”, заяви директорката по глобалната здравна политика в организацията Ерин Холфелдер.

Вирусът ХИВ, който причинява СПИН, се разпространява посредством кръвта, спермата и майчиното мляко. Не съществува лечение на болестта, но СПИН може години наред да бъде държан на разстояние чрез антиретровирусни коктейли.

Данни на ООН сочат, че през 2013 г. 35 милиона души са живели с ХИВ, 2,1 милиона са новозаразените с вируса, а около 1,5 милиона души са умрели от СПИН.

Най-голямата част от случаите на ХИВ/СПИН са в африканските райони, южно от Сахара.

Първи декември е международен ден за борба със Синдрома на придобита имунна недостатъчност – СПИН, който вече над 30 години измъчва човечеството. Представяме Ви една добра доза факти, които да разширят познанията ви за тази прокоба.

1. Ако може да се каже по този начин, СПИН празнува ЧРД на 5 юни, защото на тази дата през 1981 г. в Лос Анджелис лекарите за първи път забелязват симптомите на бъдещото заболяване сред хомосексуалисти от града.

2. През 1982 г. след предположение, че заболяването се придобива само от хомосексуални контакти, то получава условното название “Гей-свързан имунодефицит” (GRID).

3. Скоро към групата на заболелите се включват хора и от двата пола, наркозависими и такива, станали донори на органи.

4. В резултат на това през август 1982 г. заболяването получава съвременното си име – СПИН.

5. През 1986 г. наименованието е допълнено – Човешки имунодефицитен вирус или HIV.

6. Скоро след това изследванията показват, че заболяването съществува от повече години. Случаи на СПИН има още през 50-те години в Африка.

7. Освен хората, от подобни симптоми на имунодефицитен вирус страдат и два вида африкански маймуни.

8. Генетиката прави още един пробив и скоро се разбира, че този маймунски вирус успява да преодолее видовата бариера и започва да се разпространява сред хората от Централна Африка между 1884 и 1924 г.

9. В Южна Африка около 205 от мъжете и жените се явяват приносители на вируса.

10. През 2005 г. от СПИН загиват над 2,8 милиона души, 570 000 от които деца.

11. Повече от 70% от случаите на СПИН са на територията на Африка.

12. ХИВ-вирусът може да се прихване по време на генитален, орален и анален секс, кръвопреливане, споделяне на замърсени игли, както и между майката и детето в утробата или по време на кърмене.

13. Вирусът не може да бъде предаден чрез целувка, прегръдка или друг подобен физически контакт със заразения. Също така не можете да се заразите, ако дишате един и същ въздух с приносителя или пък ако плувате в един басейн с него. Вирусът не се предава и по въздушно-капков път или чрез кръвосмучещи насекоми.

14. При отсъствие на лечение, заразените с ХИВ имат продължителност на живот между 9 и 10 години, а на стадий СПИН до 9 месеца.

15. Сред двойките, които постоянно и правилно използват презервативи, рискът от зараза със СПИН е 2%, тъй като молекулите на вируса са по-малки от тези на латекса.

16. 1 декември е обявен за световен ден за борба със СПИН от СЗО през 1988 г.