Да си спомним за Фреди Меркюри

Да си спомним за Фреди Меркюри | Диана image 1

На 24 ноември преди 23 години от света си отиде “Любовникът на живота”, легендата на Куин – Фреди Меркюри. Нека си спомним за този велик, уникален и неповторим творец…

Фарук Булсара, който по-късно ще се нарече Фреди Меркюри, се ражда в Занзибар на 5 септември 1946 г. Детството си прекарва в Индия, а през 1964 г. семейството му се установява в Лондон.

Фарук, който от дете е пленен от музиката, се записва в училище за изкуства. Междувременно основава няколко музикални групи, които обаче нямат успех.

Freddie Mercury

Един от любимите му изпълнители е Лайза Минели. Веднъж той обяснява това така: Едно от най-ранните ми влияния дойде от Кабаре. Изключително много обожавам Лайза Минели. Начинът, по който предава музиката си, неспирната й енергия.

Негов състудент запознава Меркюри с музикантите от малкоизвестната група Смайл – Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането й тримата – Меркюри, Мей и Тейлър, основават Queen. Фреди е този, който предлага името. В началото двамата не харесват го и силно му се противопоставят, но Фарук Булсара успява да ги убеди. Те едва ли знаят, че в онзи момент пишат историята на съвременната музика. По същото време Фарук официално сменя името си на Фреди Меркюри. Оттогава до края на живота си той няма да говори публично нито за името си, нито за индийските си корени. Първият им концерт е на 27 юни 1970 година, все още под името Смайл. Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

Queen ще съществува 27 години, като през 21 от тях Фреди ще е нейният фронтмен. Автор е на голяма част от хитовете на Queen, въпреки че самият той твърди, че едва-едва е познавал нотите. Той е на пианото в повечето изпълнения на групата. Той е наелектризирал публиките по целия свят с един невъзможен и уникален глас, обхващащ цели три октави.

През 1987 г. Фреди Меркюри се изследва за HIV и научава, че е болен от СПИН. До последно той отрича да има вируса пред медиите. Неизвестността, малкото публични появи на певеца и догадките около здравето му продължават четири години.

На 23 ноември 1991 г. Фреди Меркюри изпраща на пресата съобщение, в което казва, че има СПИН и че го е пазел в тайна заради личната си неприкосновеност, както и заради спокойствието на близките си. „Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят моите лекари и всички останали, които се борят срещу това ужасно заболяване.

На следващия ден, 24 ноември 1991 г., Фреди Меркюри умира от бронхопневмония на 45 години.

Творчеството на Фреди Меркюри не секва и след смъртта му. През 1995 г. е издаден албумът Made in Heaven (Създаден в рая). Той съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта и остава начело на класациите с едноименния сингъл няколко седмици. Като един пореден трибут за твореца Фреди Меркюри.