Защо гласът на Фреди Меркюри е толкова велик

Защо гласът на Фреди Меркюри е толкова велик | Диана

Защо толкова много хора изпадат в захлас, докато слушат как Фреди Меркюри пее? Кое точно в гласа му успява да прелъсти слуха ни по толкова силен начин, пита IFLS? Екип от учени реши да провери дали зад тези забележителни тонове се крие някакво научно обяснение или всичко е просто „магия“. Ето какво откриха…

Анализ на вокалния му обхват показва, че Фреди може бързо и без капчица колебание да промени своя глас, така че да звучи едновременно гладко и грубо. Дори когато е под напрежение по време на интервюта.

Това най-вероятно е вследствие от рядката му способност да достига честотата на вибратото – тя е по-висока от стандарта за повечето класически обучени вокалисти. Освен това Фреди вероятно е можел да манипулира своята вентрикуларна сгъвка, разположена точно над гласните струни.

Когато е карал тези сгъвки да вибрират, Меркюри е можел да създава „субхармонии“. Те от своя страна произвеждат звуци, които повечето хора не биха могли да генерират. Екипът сравнява всичко това със звукова система, достигаща своите предели. Система, „която е на път да се превърне в нещо хаотично“, но въпреки това звучи с изключителен финес.

Изследователите достигат до заключението, че „тези характеристики, комбинирани с бързото и нерегулярно вибрато, са помогнали на Фреди Меркюри да изгради своята ексцентрична и ярка сценова персона“.

Според легендите гласовият диапазон на Фреди е бил 4 октави. Проучването на изследователите обаче не успява да открие конкретни доказателства за това. Въпреки това те са категорични – той е имал невероятен глас и науката показва колко специфичен е бил той всъщност.

Проучването е публикувано в Logopedics Phoniatrics Vocology