5 причини да се тревожите заради кръв от венците

5 причини да се тревожите заради кръв от венците | Диана

Това може да е признак за много опасни болести.

Кръвотечението от венците не винаги означава инфекция в устната кухина или кариес Понякога то е индикатор за нещо много по-сериозно от типа на СПИН.

1. Диабет. Съществува пряка връзка между диабета и заболяванията на пародонта, включително гингивит. Кръвотечението от венците е един от първите симптоми на диабет. Практически е невъзможно да се управлява нивото на захарта в кръвта при кръвотечение от венците.

2. Тромбоцитопения. Това е дефицит на тромбоцити в кръвта. Той предизвиква кръвотечение от тъканите и венците, образуването на синини и бавно съсирване на кръвта при рани. Това може да предизвика язви в устаната кухина. При тромбоцитопения дори незначителна травма води до кръвотечение от венците.

3. Левкемия. Един от първите признаци на левкемията е гингивит и кръвотечение от венците. Това е сериозно състояние, което изисква незабавно лекарско внимание. Ако поддържате нормална хигиена на устната кухина, но кръвотечението от венците продължава повече от седмица, следва да се обърнете към стоматолог.

4. СПИН. 90% от носителите на вируса на СПИН се сблъскват поне с една болест на устната кухина, включително заболявания на венците и кръвотечение от тях. Макар то да не е задължителен признак за СПИН, такива венци означават, че трябва да лекувате по-сериозно инфекцията в тях.

5. Гингивит, предизвикан от бременност. Кръвотечението или повишената чувствителност на венците се наблюдават по време на бременност. Хормоните на бременността може да предизвикат оток на венците или възпалението им, което улеснява и възникването на кръвотечение.

Източник