Подправката, която убива и последния микроб в тялото ви

Черният кимион е употребяван още в Древен Египет, като е бил смятан “вълшебна подправка”…

Как ще реагирате, ако ви кажем, че има едно семенце, толкоз натъпкано с лечебни съединения, че заболявания като рак и язва, по същия начин и различните хронични състояния и язви, нямат никакъв шанс? Като научна фантастика? Съвсем не.

Черният кимион, нямащ нищо общо с кимиона по принцип, е едно особено вълшебно растение, идващо от Азия. Използвано като панацея още от древните египтяни, свойствата на Nigella Sativa са толкова мощни, че могат да излекуват всичко, с изключение на смъртта.

Поне така твърди мъдростта на древните.

Ако не сте чували за него, най-вероятно е защото черното семе (както още се нарича) не се споменава в модерната медицина. Защо ли, питаме си реторично.

Въпреки че редовно е използвано като народен лек векове наред, черният кимион не се използва от модерната фармацевтика. Ако ви е омръзнало от стандартната медицина, това черно семенце е най-доброто, което може да направите за себе си и своето тяло.

От 1964 година до сега има поне 458 публикувани научни проучвания, засягащи черното семе, според данни на GreenMedInfo.com. Резултатите от тези изследвания потвърждават това, което източната медицина и южноафриканските култури знаят от векове. Отново според същата страница, растението има следните невероятни свойства: болкоуспокояващи, антибактериални, противовъзпалителни, противоязвени, антихолинергични, противогъбични, антихипертензивни, антиоксидантни, спазмолитични, антивирусни, хипотонични, антидиабетични и много други!

Иначе е известно, че черният кимион страшно облекчава симптомите на острата ангина. Освен това, той предотвратява евентуални здравословни проблеми при хора, работещи с химически оръжия. Добрите новини не свършват тук – черният кимион помага при пациенти, развили зависимост към опиати, облекчава симптомите при алергични ринити, лекува диабет тип 2, помага при астма, намалява кръвното налягане, предотвратява епилептичните пристъпи и елиминира гъбичките.

Много изследвания сочат, че черното семе е навярно най-мощното естествено оръжие срещу рака. Доста научни тестове доказват, че растението може да помогне в борбата с рака на дебелото черво, както и при други типове ракове образувания. Превантивното приемане на черен кимион или масло от черен кимион е ключът към здравето.

Тъй като има приятен пикантен вкус, черният кимион може да бъде поръсван върху различни храни, а маслото да бъде използвано в овкусяването на салати. Семената му могат да бъдат смлени и прибавени към вода, която да се пие.

Особено любопитно е, че в старинни китайски книги за растенията и дори в Стария завет е отредено важно място за черния кимион, като дори е описан начина за добиване на масло от него.