Помага ли маслото от розмарин против оплешивяване? Мненията “за” и “против” на специалистите

За повечето мъже оплешивяването (частично или напълно) отдавна е неизбежна част от процеса на стареене. Толкова е повсеместно, че до 35-годишна възраст приблизително 66 процента от мъжете ще са имали известна степен на загуба на коса. За съжаление, този често срещан проблем все още няма просто решение. Въпреки че има няколко одобрени от FDA локални лечения и перорални лекарства, напоследък хора в TikTok твърдят, че използването на масло от розмарин за растеж на косата е също толкова ефективно, колкото и лекарствата без рецепта.

Хората използват масло от розмарин като естествено средство за лечение на косопад от векове, но лекарството едва наскоро започна да става вирусно в TikTok. Освен убедително изглеждащите снимки и клипове от типа “преди и след”, едно проучване от 2015 г. установи, че маслото от розмарин е също толкова ефективно, колкото е ефикасен миноксидил при лечение на андрогенна алопеция (плешивост при мъжете или жените).

Вижте мненията на експертите. Някои от тях са за, а други против

И така, наистина ли работи? Дали маслото от розмарин е измама или е просто поредната пресилена мода? Свързахме се със сертифицирания дерматолог д-р Ксения Кобец, за да разберем истината за използването на масло от розмарин за растеж на косата.

Наистина ли маслото от розмарин помага за растежа на косата?

Според д-р Кобец има някои доказателства в литературата, които предполагат, че маслото от розмарин може да помогне за растежа на косата чрез стимулиране на космените фоликули с цитокини и растежни фактори.

Косопадът не може да се дължи на едно единствено състояние или проблем. Въпреки че генетичната загуба на коса е основната причина, как и кога косата ви пада е до голяма степен косвена. Лечението на косопада е подобно по това, че най-добрите решения се справят с проблема от множество гледни точки. Маслото от розмарин може да осигури множество ползи, които могат да помогнат за растежа на косата по няколко различни начина.

Как маслото от розмарин възстановява растежа на косата?

Маслото от розмарин обикновено се предлага под формата на етерично масло, което е силно концентриран естествен екстракт, извлечен от листата, цветята и стъблата на растението розмарин. Твърди се, че в тази концентрирана форма маслото от розмарин има противовъзпалителни свойства, подобрява кръвообращението и балансира хормоните – всички те могат да допринесат за растежа на косата.

Според д-р Кобец маслото от розмарин може да помогне при андрогенна алопеция, като блокира увреждащите хормони в скалпа.

Според д-р Кобец: Как да използвате масло от розмарин за растеж на косата

Тъй като етеричното масло от розмарин е силно концентрирано, важно е да го прилагате с повишено внимание, ако планирате да го използвате самостоятелно. Добавете няколко капки в дланта на ръката си и смесете с някакви друго масло като това от жожоба, шипка или кокосово масло. Можете също така да добавите няколко капки към шампоана си. „Мъжете могат да използват масла от розмарин в основата на корените, един до три пъти седмично или по-рядко, ако косата вече е мазна“, казва д-р Кобец. Ако имате естествено сух скалп, може да искате да използвате масло от розмарин по-често, тъй като то може да намали сухотата и пърхота, когато се използва редовно. Маслото от розмарин има антимикробни свойства, което също помага при пърхот чрез намаляване на свръхрастежа на дрождите. Същото проучване от 2015 г., което сравнява маслото от розмарин с миноксидил, също установи, че първото е по-малко сърбящо. Има също някои доказателства, че маслото от розмарин може да помогне за увеличаване на кръвоснабдяването на скалпа, което играе важна роля за стимулиране на космените фоликули и насърчаване на растежа на косата.

От другата страна на монетата, мъжете с по-мазен скалп могат да го понасят само веднъж седмично. Обърнете внимание как реагира косата ви, за да диктувате графика си за използване на масло от розмарин за растеж на косата.

Най-добре е да нанесете сместа от масло от розмарин върху сух скалп и да го оставите да престои няколко минути, преди да продължите с рутинното си измиване на косата. „Тъй като маслото е липофилно, теоретично прилагането на масло върху мокра коса вероятно ще повлияе на абсорбцията, тъй като водата може да отблъсне маслата“, казва д-р Кобец.

Маслото от розмарин може да утежи косата ви и да направи косата да изглежда мазна, ако не се измие правилно, така че не забравяйте да изплакнете добре косата си, след като приложите лечението с масло от розмарин.

Колко време отнема възстановяването на косата след използване на масло от розмарин?

Дори и най-ефективните решения за косопад отнемат време, за да видите резултатите. „Няма страхотни проучвания, за да се знае точно колко време отнема подобрение, но обикновено вероятно ще отнеме 4-6 седмици, за да се помогне с хидратирането на скалпа, и около три месеца, за да се видят резултати , тъй като отнема време, за да порасне косата, “, казва д-р Кобец. Придържайте се към редовната рутина на използване на масло от розмарин за растеж на косата, ако искате да видите резултати. Помага да правите снимки всяка седмица, за да наблюдавате напредъка си и да ви насърчаваме да продължите.

Какво трябва да търсят мъжете в продуктите с масло от розмарин?

Въпреки че със сигурност можете да си играете на миксолог и да си приготвите собствено масло от розмарин за отвара за растеж на косата, има много продукти, които можете да извадите от рафта, които включват съставката. Потърсете масло от розмарин, което вече е смесено с други полезни масла. „Бих препоръчал да използвате масла, които са специално формулирани за скалпа и да се уверите, че в сместа няма силни аромати“, казва д-р Кобец. „Има и някои смесени в носещи масла, които могат да бъдат полезни за хидратиране на скалпа (като кокосово масло) или, от друга страна, могат да бъдат по-дразнещи, като масла от сандалово дърво, детелина и ментол, като масло от мента.“

А дали маслото от розмарин наистина помага за лечение на оплешивяването?

„Наистина не знам защо лечението на косопад чрез масло от розмарин внезапно придоби популярност в социалните медии“, казва Зоуи Пасам, консултант-трихолог в Трихологичната клиника на Филип Кингсли. Тя ми даде повече информация по телефона, между срещите с мъже, търсещи корекции на фоликулите офлайн. „През 2015 г. имаше няколко публикувани проучвания, свързани с маслото от розмарин [и възстановяването на косата], но всъщност оттогава информация по темата не е публикувана.“

Като етерично масло – използвано най-вече в ароматерапията – е известно, че има противовъзпалителни свойства, които насърчават растежа на нервите и подобряват кръвообращението. Следователно масажирането му в скалпа може на теория да предотврати недостига на кръвоснабдяване на космените фоликули, една от основните причини за загуба на коса.

Видеоклиповете показват как течността се напенва в главите на мъжете без кичури, като често след това видеото се изрязва до сцена „след“, където косата изглежда по-дебела, като дори някои бебешки косми се провират между старата коса. Това е мечта за онези, които са смятали, че отдръпващите се коси ще бъдат спрени само от скъпо пътуване до Турция, а не от покупка за 10 лева от някоя аптека. Но според Зоуи това може и да си остане само мечта.

„От трихологична гледна точка, трябва да кажа, малко се съмнявам, че наистина може да направи това“, казва Пасам. Въпреки споменатите от нея доказателства – проучването от 2015 г. сравнява „ефектите на маслото от розмарин при мъжки и женски тип косопад с миноксидил (признато лечение за този вид косопад) и след шест месеца те наблюдават подобно увеличение на броя на космите използвайки и двете лечения.” Друго проучване през 1998 г. установи, че маслото от розмарин (наред с други етерични масла) е ефективно за лечение на алопеция ареата – липсата на нови открития я прави скептична. „Оттогава не е имало почти нищо в литературата. Като трихолози, ние очевидно сме в крак с най-новите изследвания и посещаваме конференции и т.н. Така че мога да кажа, че никога не е било споменавано на нито едно от научните изследователски събития, на които съм бил.“

Този неотдавнашен ръст на интереса потенциално може да се отдаде на въздействието на пандемията, блокирането и техните последствия. Проучванията показват, че загубата на коса е един от 60-те постоянни симптома, свързани с дългия Covid , и е широко признато, че стресът може да допринесе за процеса.

„Косата не е от съществено значение за живота, така че какво може да се случи, когато тялото мисли, че се случва някаква криза – ако сте били много зле и по-специално сте имали висока температура – ​​това може да доведе до активно нарастване косми преждевременно в тяхното състояние на покой, а след това около три месеца по-късно те падат.

Все пак в тези случаи Пасъм обяснява, че в крайна сметка ще порасне отново. Но всяка похвала за участието на трета страна често е неуместна, казва Пасам. „Със сигурност съм виждал видеоклипове, в които хората са имали това и те казват, И тогава започнах да използвам масло от розмарин и вижте, цялата ми коса расте отново!; Е, това е просто съвпадение, защото така или иначе щеше да се случи.

И така, трябва ли да се обръща внимание на възхода на маслото от розмарин? Да и не. Както споменахме, има някои (наистина стари) доказателства в подкрепа на твърдението, но трябва да се отбележи, че влиятелните лица в TikTok – подобно на уебсайтове и влиятелни лица в други платформи – могат да печелят партньорска комисионна от продажбите на масло от розмарин, което свързват да се. И като изберете ароматерапевтичния път, вместо разговор с медицински специалист, основната причина за косопада на човек може да не бъде правилно диагностицирана или адресирана.

„Загубата на коса е изключително сложна тема, поради което ще прекараме един час с всеки, който дойде да ни види. Преглеждаме тяхната медицинска история, лекарства, заболявания, диета, практики за грижа за косата, всичко това“, обяснява Пасъм. „Когато говорим за косопад, не говорим за едно нещо. Това може да бъде генетичен, хранителен или свързан със здравето проблем; може да има много фактори, които могат да доведат до това. И така очевидно, според това каква е причината за загубата на коса, това ще определи как ще я лекувате.

Passam винаги би препоръчал посещение при трихолог за лечение, основано на доказателства, където вероятно ще бъдат предписани финастерид и гореспоменатия миноксидил. (След като се вгледах в справедливия си дял от съдържанието за косопад, забелязах, че много от видеоклиповете ще покажат ползите от маслото от розмарин, но прошепват отказ от отговорност, че го използват заедно с тези две лекарства.) Разбира се, крайната мярка би била трансплантация на коса – нашето ръководство по въпроса ще ви отклони от клиниките за неуспешна работа – но ако искате да опитате етеричното масло предварително, внимавайте, че само защото е естествено, това не означава, че винаги е безопасно за употреба .

„Можете да получите дразнене на скалпа, особено ако имате възпалена или наранена кожа“, казва Пасам. „Ако сте някой, който страда от някакво заболяване на скалпа – пърхот, екзема или псориазис, например – наистина трябва да избягвате да правите нещо подобно, защото можете да изострите проблема.“

Но дори забавянето на лечението чрез заместването му с масло от розмарин може да бъде пагубно, казва Пасам. „Някои видове косопад са по-редки и могат да бъдат прогресивни и постоянни. Така че, ако отлагате да потърсите професионална диагноза и съвет, защото опитвате нещата у дома, може трайно да загубите повече коса. Това наистина е моята загриженост за този вид неща.

Присъдата: Няма бърз отговор на повторното израстване на косата и лечението с масло от розмарин не е задължително да го ускори. Въпреки че няма да навреди много – тези с кожни заболявания трябва незабавно да прекратят мисията – всеки може да гадае дали ще помогне много. Всеки случай на косопад е уникален, така че е най-добре да оставите диагнозата на експертите, вместо да опитвате рецепти от Тик Ток.