За хората и въшките

За хората и въшките | Диана

Искате ли да се хванем на бас, че преди да сте стигнали до края на тази статия, вече ще сте започнали да се чешете по главата?

Статистиката сочи, че 95% от хората, четящи за въшки, веднага започват да усещат сърбеж по главата и тръгват да се дръгнат. Какво казва науката обаче?

Pediculus humanus в превод от латински значи “човешка въшка”. Вече 25 хиляди години тази мръсна гад живее, храни се, плоди се и умира на наша глава. Всъщност, дели се на два подвида – тази, която ходи по главите, и другата – по останалите не толкова умни части на тялото, най-вече интимните.

Пред въшката всички сме равни – тя не подбира по образование, чин или социален статус, но сякаш и е по-забавно на главите на малчуганите в детските градини и началните училища. 64% от учебните заведения в София вече са пламнали от дребната гад, както “Труд” писа през седмицата.

Имаме две новини – добра и лоша. Добрата е, че са практически безобидни – не пренасят зарази, научно доказано е. Лошата е, че са като роднини по празниците – досадни и отърването от тях е много трудно.

Въшките се движат бързо и пъргаво, могат да изминават до 23 см в минута. Човек току-що заразен с въшки, има средно двадесетина на главата си. Ако не се третира заразата, всяка от въшките снася по 180-200 яйца за живота си, или общо до 3600-4000 яйца за месец на глава от заразеното население!

Въшките са упорити, а химическите препарати против тях може да предизвикат алергии и дерматит. Затова имайте предвид, че освен класиката газ, мас и оцет, съществуват и природни, щадящи кожата средства за превенция и борба с дребната гад.

Рецепти против въшки

Смесете 4 чаши ябълков оцет и по 20 капки етерични масла от лавандула, розмарин, вратига и чаено дърво. Разбъркайте добре и налейте в пръскалка.

Спреят се пръска върху суха коса и се оставя така цял ден. Ароматът изветрява за около час.

Друг начин: Всекидневно правете следната процедура: добавете към 1 чаена лъжичка неароматизиран лосион 2 капки евкалиптово и по 1 капка лавандулово и гераниево масло. Втрийте сместа в кожата на главата и я оставете за половин час. Разрешете косата със ситен гребен, преди да я измиете. След като я изплакнете, използвайте антисептичен разтвор от 2,5 чаени лъжички оцет и 2 капки етерично масло. Изплакнете главата и оставете косата да изсъхне.

10 интересни факта за въшките:

1. Въшките атакуват само хората. Не можете да ги прихванете от домашен любимец, нито пък той от вас.

2. Въшките не скачат и не летят.

3. Единственият начин на зараза е допир “коса в коса”.

4. По размер са колкото сусамено зърно, а на цвят варират – сиви, кафяви или бежови.

5. Освен по главата (най-вече зад ушите и близо до врата) те могат да бъдат намерени и по веждите и миглите.

6. Хранят се, като смучат кръв през кожата на главата.

7. Женската снася до 10 яйца на ден. Яйцата обикновено са на около половин сантиметър от основата на косъма и са прикрепени към него с водоустойчиво лепливо вещество. Приличат на пърхут, но не са.

8. Без човек въшката умира за ден-два.

9. Мръсната коса не е предпоставка. Напротив – гадовете обичат чисти глави. Няма социални или етнически ограничения пред тях. Те са универсални мигранти.

10. Мъжете по-рядко хващат въшки от жените. Просто – защото косите им са по къси. Елементарно, Уотсън!