Психологията на щастието

Ключови точки:

  • Щастието е изследвано много през годините.
  • Експертите предлагат различни теории относно източниците на щастие.
  • Последните изследвания показват, че биологията играе важна роля за нивото на щастие.

Безопасно е да се каже, че стремежът към щастие — фраза, написана от бащите-основатели в Декларацията за независимост — е служила като основна амбиция за много американци през цялата история на нацията. Беше скоро след Първата световна война, когато — както твърдя в „ Щастието в Америка : културна история“ — се роди съвременната концепция за щастие, част от широкия опит за прилагане на научни принципи към психичното здраве. Щастието стана все по-шумна част от националния разговор през миналия век, дължащ се на по-големия интерес към психологията и разширяването на тази област, особено що се отнася до личността .

В своята „Да разберем себе си: Изящното изкуство на щастието“ от 1926 г., например, Харолд Диърдън, лекар, показа как хората могат да станат по-щастливи чрез запознаване с принципите на съвременната психология. Тъй като нервната система е тази , която регулира както физическото, така и психическото благосъстояние, според Диърдън на научния език на времето, нивото на щастие може да се управлява чрез вътрешна сила на духа и силата на разума. Страховете и притесненията, както и вредните навици, инстинкти, импулси и мании, могат да бъдат елиминирани чрез изучаване на „финото изкуство на щастието“, твърди той, с логиката и рационализма средствата, чрез които да се поддържат по-примитивните процеси на умът в залива.

Луис Берг също вярваше, че хората могат да следват определени принципи, за да увеличат шансовете си да бъдат щастливи в живота. Преследването на добра „психична хигиена“ е аналогично на преследването на добро физическо здраве, мислеше той, като мнозина в областта на медицината по онова време, като първото силно разчиташе на поддържането на положително отношение и развитието на това, което се наричаше „балансирана“ личност.

Привържениците на психичната хигиена – движението, основано от Клифърд У. Биърс в началото на 20-ти век – твърдят, че щастието до голяма степен е резултат от това как хората се отнасят към обществото. „Социалното съзнание е в основата на приспособяването и щастието“, заявява Бърг в своя учебник „ Човешката личност“ от 1933 г., като екстровертите са много по-склонни да бъдат щастливи от тези, които избягват да общуват с другите.

Щастието продължава да набира популярност в областта на психологията след Втората световна война. Американците твърде често са живели в миналото и бъдещето, твърди RM MacIver в своя The Pursuit of Happiness: A Philosophy for Modern Living от 1955 г. , като животът само в „моментното сега“ води до типа щастие, който толкова много търсят. Предвиждайки начина на мислене в областта, който беше на няколко десетилетия – по-специално концепцията за “поток” – MacIver разбра, че времето има тенденция да спре или да изчезне, когато човек е наистина щастлив, като само настоящето може да предложи това ниво на трансцендентност .

Също толкова впечатляващо, той силно осъзнаваше индивидуализацията на щастието, т.е. че това е различно преживяване за всеки, което също го правеше изпреварващо времето си. „Щастието е резонансът на цялото същество, докато се движи към това, което го изпълнява“, поетично пише МакАйвър, красиво свеждайки абстрактната концепция до „хармонията във вас“.

До 80-те години обаче напредъкът в генетиката кара психолозите да преосмислят динамиката на щастието. Нещастието има силен генетичен компонент, докато щастието не, според проучване, ръководено от Едуард Динер от Университета на Илинойс, което предполага, че първото е функция най-вече на природата, а другото най-вече на възпитанието.

Изследването също така предполага, че щастието и нещастието не са, както диктува логиката, противоположни или обратни емоции; по-скоро двете изглежда действат независимо. Следователно да се отървеш от някакво нещастие в живота не означаваше, че ще станеш по-щастлив, контраинтуитивно схващане, което хвърли гаечен ключ в голяма част от марката самопомощ навън с лошото, навътре с доброто се хвърля по това време. Добрата новина е, че поне според това изследване щастието не е генетично предопределено и следователно може да бъде постигнато от тези, които са били решени или достатъчно късметлии да го намерят.

През 90-те години сериозното научно изследване на психологията на щастието доведе до нови прозрения. В статията си „Кой е щастлив?“ публикувано в Psychological Science през май 1996 г., например, Дайнър и Дейвид Майерс твърдят, че щастието се разпределя равномерно през целия живот – нещо, което не се вярва обикновено. Двойката също откри четири лични черти, които се свързват с високите нива на щастие: екстровертност , оптимизъм , високо самочувствие и чувството, че човек контролира живота си.

Напредъкът в неврологията и завършването на проекта за човешкия геном през 2003 г. имаха пряк ефект върху траекторията на щастието в Америка. Индивидите притежават нещо, което може да се счита за ген на щастието, заключиха учените, правейки относителното състояние на щастие или нещастие по-скоро въпрос на биология, отколкото на психология. MRI сканирането ясно разкрива кога човек е щастлив, като тази част от мозъка му свети като коледна елха. Промяната на гена на щастието може един ден да бъде възможна, все повече учени започваха да мислят, като подобен подход се смяташе за много по-ефективен от всички инструкции, основани на някакъв вид промяна на отношението или поведението, взети заедно .

Освен ако или докато нашите емоции не могат да бъдат генетично програмирани обаче, много от нас без съмнение ще продължат своето неотменимо право да преследват щастието.

Препратки:

Самуел, Лорънс Р. (2018). Щастието в Америка: Културна история. Lanham, MD: Rowman и Littlefield.