Рисковете при кетогенната диета

Модерните диети често идват с големи обещания за загуба на тегло и оптимално здраве, но какви рискове крият те?

Какво представлява кето диетата?

Рейчъл Клайнман, RDN, LDN, клиничен диетолог казва, че кето диетата се използва предимно за справяне с гърчове при деца с епилепсия. Изследванията за ефективността на диетата при лечение на затлъстяване или диабет са ограничени.

Кетогенната или кето диета, която набра популярност през последните няколко години, е изключително строга и трудна за поддържане.

Какво е кетоза?

Кетозата е метаболитна адаптация, която позволява на тялото да оцелее в период на глад. Вашето тяло ще разгради кетонни тела, вид гориво, което черният дроб произвежда от мазнини, вместо захар или глюкоза от въглехидрати.

За да постигнете кетоза, диетата изисква да приемате 75 процента от калориите си от мазнини, в сравнение с 20-35 процента нормално. Освен това изисква 5 процента от калориите от въглехидрати, около 20-50 грама на ден, и 15 процента от калориите от протеини. Клайнман каза, че са необходими около 72 часа, за да започне кетозата. Това наистина е диета “всичко или нищо”.

Хората, които следват кето диета, трябва да ядат храни като мазна риба, яйца, млечни продукти, месо, масло, масла, ядки, семена и зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати. „Бомби с мазнини“ като неподсладен шоколад или кокосово масло могат да помогнат на хората да постигнат ежедневните си цели за прием на мазнини. Кето-съвместимите храни като червени меса и ядки могат да бъдат скъпи. Продуктите с кето марка като кето кафе и други допълнителни продукти също са едновременно скъпи и ненужни.

Здравословна ли е кето диетата?

Уелнес диетологът Мери Кондън, RN, LDN, казва, че кето диетата може да доведе до загуба на тегло и по-ниска кръвна захар, но това е бързо решение. „Това не е устойчиво. Често наддаването на тегло може да се възобнови и вие ще качите повече килограми от тези, които сте загубили.

Кондън казва, че винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете нова диета.

Какви са опасностите от кето диетата?

„Ако приемате лекарства за диабет, които причиняват ниска кръвна захар, тези лекарства може да се наложи да бъдат коригирани в рамките на няколко дни“, казва Кондън. „Има полезни за сърцето източници на мазнини, но ако този човек не е свикнал да приема полезни за сърцето източници на мазнини, той може да консумира прекомерни количества наситени мазнини, които могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.“

Безопасна ли е кето диетата?

Кето диетата може да причини ниско кръвно налягане, камъни в бъбреците, запек, недостиг на хранителни вещества и повишен риск от сърдечни заболявания. Строгите диети като кето също могат да причинят социална изолация или нарушено хранене. Кето не е безопасно за хора с някакви заболявания, включващи панкреаса, черния дроб, щитовидната жлеза или жлъчния мехур.

Някой нов в кето диетата също може да изпита това, което се нарича „кето грип“ със симптоми като разстроен стомах, замаяност, намалена енергия и промени в настроението, причинени от адаптирането на тялото ви към кетозата.

Вредна ли е кето диетата за вас?

И Кондън, и Клайнман казват, че не биха препоръчали кето диетата на своите пациенти, защото в крайна сметка не е реалистична или устойчива. Диетата ограничава пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни и нискомаслените млечни продукти, които могат да помогнат за дългосрочна загуба на тегло и цялостното здраве на организма.

„Няма диета, която да е добра за всички хора. Всеки организъм е специфичен и ако например кето диетата ви действа добре на друг човек това няма да работи както при вас“, казва Клайнман. „Направете проучване, консултирайте се с диетолог, обсъдете с вашия лекар и се уверете, че сте в безопасност.“