Самозаблудата ви пречи да бъдете добър лидер

Веднъж прочетох, че за да разберете дали сте добър лидер, просто се обърнете и вижте кой ви следва. Може да е толкова просто. Също така помислете защо ви следват. Ако хората следват чрез сила или заплаха от сила, това не е лидерство – това е просто принуда.

Като лидери обикновено ние сами сме най-големият си проблем. Рядко един уверен лидер отделя момент на интроспекция, за да разбере дали е част от проблем. Лесно е да бъдете заслепени от постиженията си или от чужди ласкателства. Това обикновено води до самозаблуда – неспособността да се види, че човек има проблем.

„Самозаблудата е такава. Тя ни заслепява за истинските причини за проблемите и след като сме слепи, всички „решения“, които можем да измислим, всъщност ще влошат нещата. Независимо дали на работа или у дома, самозаблудата замъглява истината за самите нас, разваля възгледите ни за другите и обстоятелствата ни и възпрепятства способността ни да вземаме мъдри и полезни решения.“

Arbinger Institute е световно призната консултантска компания, специализирана в подпомагането на компании и физически лица да се съсредоточат върху промяната на тяхното мислене, за да променят поведението си и да постигнат по-добри резултати. В техния международен бестселър “Лидерство и самозаблуда”, те използват измислена история, за да покажат как самозаблудата определя житейските ни преживявания.

Тази книга успешно помага на компаниите в пет основни области: процес на наемане, лидерство и изграждане на екип, разрешаване на конфликти, отчетност и лично израстване и развитие. Разказва история за самоизмамата, че когато се самозалъгваме, ние сме „в кутията“.

Когато сме в кутията, ние разглеждаме и третираме другите хора като обекти за постигане на нашите цели; срещу тези, които са „извън кутията“, които гледат на себе си и на другите като на хора.

Когато действаме единствено въз основа на цели като нашите цели, противно на това, което чувстваме, ние предаваме себе си и създаваме основата на самоизмамата. Нашето самопредателство ни кара да виждаме другите по начин, който оправдава нашето поведение. Нашето възприятие за реалността се изкривява и ние влизаме в „кутията“. Това води до раздухване на грешките на другите, нашата собствена добродетел, стойността на нещата, които оправдават нашето самопредателство и вината.

Тъй като сме „в кутията“, ние не можем наистина да се съсредоточим върху резултатите, защото сме фокусирани върху собствените си самооправдаващи се начини и образи, носейки този багаж със себе си в нови ситуации. Ако хората действат по предизвикателен начин спрямо нашите самооправдаващи се образи, тогава ги виждаме като заплахи. Ако те подсилват нашата самоизмама, тогава ние ги виждаме като съюзници.

Основният проблем не е да ги разглеждаме като хора, а просто като обекти, за да оправдаем собственото си поведение. Това води до липса на отчетност, доверие, комуникация, конфликти и лоша работа в екип.

Ние сме „извън кутията“ към другите, когато ги уважаваме като хора и ги виждаме с нужди, надежди и тревоги. Това всъщност създава освобождаващо чувство, когато вече не се опитваме да оправдаваме себе си и поведението си. Успешният лидер зависи от това да бъде „нестандартен“, за да създаде среда на доверие, откритост и работа в екип – такава, в която служителите работят за колективното благо, а не само за индивидуалния успех.

Силно бих препоръчал тази книга, за да ви помогне да разберете концепцията за самозаблудата и как тя е широко разпространена в толкова много организации. Като разпознаете симптомите на това, че сте „в кутията“, вие ще можете да работите, за да бъдете „извън кутията“ спрямо другите. Когато живеете „нестандартно“, всички области от живота ви ще бъдат подобрени, особено вашето отношение и чувства към другите и към себе си.