Съветите на Джак Ма към младите предприемачи

Джак Ма (马云) през 1999 г. е млад предприемач, който започва бизнеса си в малък апартамент. Сега вече той е голям бизнес магнат и филантроп. Ма е основател и изпълнителен председател на Alibaba Group, конгломерат от изключително успешни интернет базирани бизнеси.

Джак Ма е първият предприемач от континентален Китай, който се появява на корицата на Forbes. Той е най-богатият човек в Китай и 18-ият най-богат човек в света с приблизително нетно състояние от около 22,5 милиарда долара.

В телевизионно шоу, излъчено през май от южнокорейската KBS, Джак Ма говори с млади и нетърпеливи южнокорейци за това как да бъдете успешни в живота, както и за съжаленията, които е изпитвал, докато се е сблъсквал с премеждията в живота си.

Според Джак Ма има времева линия, с която всички трябва да се изправим в живота си; започва от момента в който навършим 20 години, и продължава чак до 60 годишна възраст.

Преди да навършите 20 години:  Съсредоточете се върху обучението си и не се страхувайте от неуспехи. Той казва „Бъди добър ученик. Правете достатъчно грешки… Всяка грешка е чудесна поука за вас. Когато навлизате в предприемачеството, придобийте малко опит… Падайте много пъти, изправяйте се. но не се притеснявайте Наслаждавай се на шоуто.”

Между 20-30: Предпочитам да се присъединя към малка компания пред голяма. Малките компании дават повече шансове за учене. „Бъдете част от малка компания. В големите компании научавате как да обработвате информация, но вие сте част от голяма машина. В малка компания научаваш страстта, научаваш мечтите, научаваш как да правиш много неща наведнъж“, казва Джак Ма.

Преди 30 години: Като млад предприемач, трябва да изберете добър шеф; този, който ви дава повече шансове да използвате таланта си. „Не е важно в коя компания отиваш, важно е кой шеф следваш. Много е важно. Добрият шеф те учи на различно мислене”
Между 30-40: Той казва: „Трябва да мислиш много добре какво да работите за себе си.” През това десетилетие трябва да работите, като имате предвид собствения си бизнес, за да разберете коя област е най-добра за вас.

Между 40-50: Правете това, което сте научили до 40-те си години. Сега трябва да сте точно наясно в какво сте добри и в какво не. Избягвайте да експериментирате и да опитвате нови неща в този период от живота. „Трябва да правиш тези неща в които си добър. Не навлизайте в нова територия. Може да е твърде късно. Може да сте успешни, но процентът на провали е твърде голям.

Между 50-60: Време е да научите бъдещите млади предприемачи и да им помогнете да бъдат добри в сферата. „Работете за младите хора, защото младите могат да се справят по-добре от вас. Разчитайте на тях; инвестирайте в тях и се уверите, че стават все по-добри“

Над 60 години: Време е да се отпуснете и да стоите далеч от грижите, свързани с кариерата. Джак Ма казва: „Прекарвайте време за себе си. Отидете на плажа… и… просто релаксирайте“