Седем мерки за повишаване на имунитета. Комплексен подход включващ диета, витамини, минерали и още много…

В разгара на епидемията от новия коронавирус, който на всичко отгоре е придружен от различни грипове и други зарази, темата за имунитета стана водеща. Всъщност начинът, по който тялото ни ще реагира при срещата си с вирус и дали ще се справи с леки симптоми или ще се влоши бързо и драстично, зависи от нашата имунна система. Тя е сложен механизъм и реакциите ѝ се определят от начина, по който я третираме не от вчера или предната седмица, а от много повече време назад. Изучих всичко, което можах последните 8 години за имунната система, заради лично автоимунно неразположение. Начинът, по който го преодолях ме вдъхновиха да продължа живота си с превенция и холистичен подход, както и да бъда полезна на други като мен, чрез работата си тук като ко-създател на Smart Sisters Co.

Нашият подход винаги е бил цялостен в представянето ни на темите и за това обединихме за вас редица мерки, които да вземем, за да имаме по-добър имунитет дългосрочно, според няколко световни експерта и функционални медици с холистичен подход към здравето.

Важни начини как да храним правилно телата и духа си:

1. Изключете всичко, което отслабва имунната система от диетата си. Всичко, което води до вътрешни възпаления няма място в менюто ви. Тези възпаления обикновено са хронични и подмолни, а имунната система е заета постоянно с тях. Това я преизтощава и когато се срещне с нова заплаха, силите да се справи с нея вече са намалели.

  • Захарта – особено рафинираната. Пиковете на кръвна захар се едно от най-възпалителните състояния за тялото. Балансирайте с малко количество от 1 ч.л. на ден нерафинирани захари /сурова тръстикова, меласа, кососова, ксилитол от бреза, мед, стевия/, консумирани в съчетание с полезни мазнини.
  • Преработени, рафинирани зърнени храни, особено пшеница. Те предизвикват възпаление в червата ни, а имунните клетки, които са в червата са 70% от имунните клетки в тялото изобщо. Избирайте покълнали, по възможност без глутенови, пълнозърнести култури.
  • Хидрогенирани, рафинирани олиа и масла, особено от ГМО или обработвани с пестициди суровини. Всички растителни мазнини са полезни, когато са студено пресовани, когато се съхраняват на хладно и тъмно, и не се нагряват силно. В противен случай, те бързо се оксидират. Също те са много богати на Омега 6, а високия процент Омега 6 в диетата ни също води до вътрешно възпаление. Опитмалното съотношение е да консумираме Омега 6 към Омега 3, в 4:1. Може да използвате кокосово масло и екстра върджин зехтин, както и гхи.

2. Храни, които подкрепят имунитета.

Според Традиционната Китайска Медицина всички натурални природни храни, които са светложълти подкрепят имунната система. Тези, които са червени, са полезни за сърдечно-съдовата система. Зелените, подпомагат черния ни дроб и детоксикацията в организма, те са силно алкалиризащи.

variety-of-fruits-and-vegetables-2280569

  • Цитруси, киви, берита – малини, ягоди, боровинки.
  • Богати на вит С зеленчуци – броколи, брюкселско зеле, червени чушки, бок чой
  • Карфиол, аспержи
  • Чесън, лук и джинджифил са природни антибиотици, мисо.
  • Кафяв ориз или овесени ядки
  • Антиоксиданти от всякакъв вид – боровинки, зелен чай, какао, нар, готвени домати, тъмни зеленолистни /спанак/, кръстоцветни зеленчуци, куркума

  • Пилешка супа/бульон/колаген. Колагенът е протеин, който изгражда съединителната тъкан, включително тази на храносмилателната система. Ако имаме възпалени или пропускливи черва, през тях перминават частици патогени или не добре смлени хранителни остатъци, които създават вътрешно възпаление и имунната система започва да ги атакува. Тя вижда единствено нашественици, чието място не е там. За това за заздравяването на стомашната и чревна лигавица, а оттам и за цялата имунна система, намираща се в червата ни, ключов е приемът на колаген или като бавно варен над 12ч костен бульон или като качествена добавка.Към ползите за здравето ни от приема на колаген спадат:
    • цялостно подобрение в храносмилателната система – по-добро храносмилане, подобрение в различни стомашни проблеми поради укрепване и заздравяване на чревната лигавица;
    • подобрение на състоянието при хранителни и други алергии;
    • процесите на детоксикиране на черния дроб работят оптимално при достатъчно количество от аминокиселините, съдържащи се в колагена;
    • глутаминовата киселина и глицинът в колагена участват в мозъчните процеси, отговорни за по-добрия сън, паметта и концентрацията, спадане на нервното напрежение и отговор на стреса;
    • изключително важен за здравето и плътността на костите, за ставите, хрущялите, сухожилията, колагенът, освен че ги изгражда, допринася и за намаляване на възпаленията и болката.

3. Нутриенти – минерали и витамини

  • Витамин С – силен имуностимулант
  • Витамин Д – отговорен за редица процеси в тялото, особено на жените – имунна система, хормонален баланс, костна структура, ендокринна система и щитовидна жлеза, здравето на кожата, усвояване на други витамини и др.
  • Цинк – силно имуностимулиращ минерал, подпомага функциите на дебелото черво.
  • Селен – особено за тези, които имат високи нива на стрес или проблеми с щитовидната жлеза.

Тези четири елемента се определят като най-важни при първи признаци на разболяване.

  • Пробиотици – комбинирайте от млечно-кисели бактерии и почвени (soil based), важни са за здравето на храносмилателната ни система и целия имунитет. Естествените източници за българите са от зрели пълномаслени сирена, кашкавал, кисело мляко или кефир (ако нямате непоносимост към млечните храни), сурово ферментирали туршии (зеленчуци, вода и каменна сол), натурален ябълков оцет с оцетна гъба, натурална боза. Дозата, която е нужна са поне 5 млрд. пробиотици от повече на брой щамове на прием, или 4-5 супени лъжици туршия на ден.
  • Цветен прашец, пчелно млечице, перга, клеева тинктура

4. Билки и подправки, познати от хилядолетия

Нека започнем с най-добрите български билки. Доказано е, че геномът на хората на дадено насeлено място се влияе най-добре от локалната храна и растения.

  • Бъз – богат на антиоксиданти, подпомага за белодробната функция /наличен като мощен CO2 екстракт в серията функционален шоколад MURSALA Wild -твърд и течен шоколад.
  • Мурсалски чайНа уникалния състав на Мурсалския чай се приписват почти свръхестествени свойства, а учени търсят връзка между Мурсалския чай и жизнеспособността на жителите на Родопите и Пирин. Съхранил в себе си енергийната мощ на тези планини, Мурсалският чай дава тонус и сила, и дарява дълголетие. Ползите от приема му са много, ето някои от тях:
    • многообразието от танини, етерични масла и мкроелементи – общо 22, някои от които изключително ценни за човешкия организъм (като селен, желязо, цинк, натрий, магнезий, мед, кобалт);
    • голямото наличие на флавоноиди, известни със своето антибактериално, антиоксидантно и имуностимулиращо действие;
    • общия укрепващ ефект върху кръвното налягане, белодробната, половата, чернодробната и панкреасната функция;
    • свойството да пречиства черния дроб и бъбреците от вредни отлагания;
    • Мурсалският чай забавя процесите на стареене, благодарение на действието на мощните антиоксиданти; за това и му приписват действие да предотвратява развитието на ракови клетки в организма и предпазва развитието на атеросклерозата.

mursalski chaielderberry

  • Шипка – богата на витамин С

За CO2 екстрактите накратко – органичните билкови екстракти са извлечени с CO2 иновативна технология. Тя концентрира техните уникални свойства, ползи и аромати, и съдържанието на най-висок процент активни вещества. Екстрактите не съдържат синтетични вещества, ГМО, пестициди и тежки метали, при обработката им не са използвани йонизиращи лъчения. Имат силата и потенциала на хранителна добавка от билката. 

  • Ехинацея
  • Котешки нокът
  • Рейши, чага и други лечебни гъби
  • Джинджифил, канела, карамфил, кардамом, черен пипер – силни антиоксиданти, с противо възпалително действие

Повече за полезните свойства на подправките, прочетете тук 

5. Етерични масла 

Многобройни изследвания in vitro са изяснили механизмите, чрез които определени етерични масла и техните химически съставки блокират грипната активност. Повечето масла имат анти възпалителен ефект. Пуснете арома дифузера и се насладете на техните ползи. Можете да намазвате топично на стъпалата, синусите, врата, като предварително сте разтворили в базово масло (10ml към 5 капки) и сте тествали кожата за поносимост. Избирайте световно доказани марки и търсете сертификатите за качество. Поискайте информация за начина на отглеждане на растенията, начина на обработка и екстракция. Ниско качествените евтини масла могат повече да навредят, отколкото да помогнат. Често съдържат спиртни, петролни деривати и други химически вещества. Избягвайте да ги ползвате в арома лампи със свещ, защото нагряването е голямо и разрушава структурата на маслото. Правилно и ефективно е да се използват в дифузер, който не нагрява маслата.

Най-силно имуностимулиращи и анти-вирусни масла:

  • Мащерка
  • Риган
  • Карамфил
  • Лимон
  • Евкалипт
  • Лавандула
  • Мирта
  • Чаено дърво
  • Тамян
  • Бор
  • Бергамот и др.

Influenza-Tables.006 tisserand

6. Излезте на чист въздух и се раздвижете. 

Изберете гората и планината в свободното време пред затворените пространства в града. Движението и балансирания спорт сред природата подобряват тонуса, имунитета, снижават хормоните на стреса, подобрява съня и цялостно отговорът ни към болести или емоционални проблеми.

7. Емоции

Страхът е емоция, която доказано изтощава и отслабва имунната система. Тялото започва да произвежда високи нива на кортизол, стресът ни залива и това доказано влошава имунния отговор. Също както и липсата на сън. От друга страна позитивната нагласа, смехът, доброто настроение покачват защитните сили на организма ни.

И така нашето послание, с което да завършим е Faith over Fear! 

 

Източник: Зорница /Smartsistersco.com/