Силата на простото „Здравей“

Подценяваме ли предимствата на общуването с непознати и стари приятели?

Ключови моменти в статията:

  • Въпреки че може да звучи болезнено да започнем разговор с непознат, изследванията показват, че трябва да го направим.
  • Повечето хора обикновено прогнозират, че подобен разговор би бил неудобен и неприятен.
  • Оказва се, че тези разговори като цяло са приятни и добре приети и ни помагат да се чувстваме свързани.
  • Това изследване показва, че постоянно подценяваме стойността на малките любезности за нас и непознати.

Преди да имаме деца, съпругът ми и аз живяхме в Ню Йорк няколко години. Обичахме да живеем в града, но там всичко се движи доста бързо. Пътуващите обикновено бързат и често нямате време да разговаряте със съседите или местния бариста; не се усмихваш и не поздравяваш непознати на улицата и определено не завързваш разговор с някого във влака.

Колкото и да обичахме Ню Йорк, в един момент решихме да забавим темпото и да създадем семейство. Накрая се преместихме в малък крайградски град в Ню Джърси. Въпреки близостта му до града, бързо разбрахме, че ежедневието в малкия град е наистина различно от градското.

Тук всеки те поздравява, когато минаваш. Собствениците на магазини водят леки разговори и аз познавам всички съседи на моята улица (и техните кучета) по име. В началото беше объркващо (имам предвид, че не познавам тези хора), но бавно започнах да се усмихвам в отговор, докато минавах покрай тях. Спрях да изглеждам толкова изненадан, когато местният пощенски служител ме поздрави и дори започна да ми отговаря.

В днешно време поздравявам всеки, който минава, независимо дали е установил първи контакт или не. Обичам да поздравявам всички останали родители на училищната опашка и понякога се прибирам вкъщи с малко бодрост в крачките от сутрешните любезности.

Въпреки че за някои от нас може да звучи болезнено да започнем разговор с непознати по време на сутрешната си разходка или пътуване до работното място, изследванията показват, че може би трябва да опитаме. В едно вече класическо проучване изследователят Никълъс Епли и неговите колеги помолиха група лондонски пътуващи да завържат разговор с непознат във влака. Пътуващите като цяло прогнозираха, че това ще бъде неудобно и неприятно и че повечето непознати няма да бъдат напълно незаинтересовани от чат.

За разлика от това, реалността беше, че участниците, назначени да говорят с непознат, имаха много по-положително преживяване от тези, които бяха в контролна група, която не започна разговор с никого по време на сутрешното си каране. И непознатите изглежда приветстваха взаимодействието, създавайки положително преживяване за всички участници (Schroeder et al., 2021).

И като че ли няма значение дали разговорът е мимолетен или за нещо по-дълбоко. В друг набор от проучвания от същата група изследователи участниците бяха разпределени на случаен принцип да проведат дълбок или плитък разговор с непознат в лабораторията. Въпреки прогнозите, че тези разговори ще бъдат неудобни и неприятни, участниците им се насладиха много повече, отколкото предполагаха, и това ги накара да се почувстват по-социално свързани след това, особено когато бяха помолени да водят дълбок, а не плитък разговор (Kardas et al ., 2021).

От тази работа изследователите заключават, че нашите очаквания за това колко неудобен или зле приет ще бъде един импровизиран разговор с непознат ще ни попречат да го започнем на първо място. В действителност повечето хора намират тези разговори за невероятно приятни, след това се чувстват по-щастливи и научават много повече от тези разговори, отколкото са предполагали (Atir et al., 2022).

Подобно нещо се случва с хора, които познаваме. В друго проучване изследователите помолиха участниците да се свържат отново със стар приятел, като помолиха някои да се свържат отново чрез имейл, а други да се свържат отново чрез телефонно обаждане. Не знам за вас, но аз абсолютно мразя да говоря по телефона; Предпочитам да се свържа чрез имейл или текстово съобщение. Но докато хората в това проучване изразиха същото предпочитание към дигитални, а не гласови разговори, тези, които се свързаха с приятелите си по телефона, по-късно съобщиха, че се чувстват по-социално свързани от тези, които се свързаха по имейл (Kumar & Epley, 2021 г.)

Това не важи само за достигане до приятел и казване на каквото и да било , а особено за достигане и казване на нещо хубаво. В друго проучване участниците бяха попитани как би се почувствал приятел, ако му правят комплименти всеки ден в продължение на пет дни. Участниците прогнозираха, че получателят ще се умори от комплиментите с течение на времето и че комплиментите ще бъдат по-малко значими с всеки изминал ден.

Във втори експеримент изследователите тестваха това и поканиха двойки приятели да дойдат в лабораторията. Един приятел беше помолен да прави комплимент на другия всеки ден в продължение на пет дни, за да види как ще се почувства. Противно на прогнозите на участниците, човекът, който получава комплиментите, не се разболява от тях и всъщност отговаря еднакво положително на тях всеки ден (Zhao & Epley, 2021).

Възрастните и дори децата постоянно подценяват колко прости актове на доброта биха били приети (Echelbarger & Epley, 2023; Kumar & Epley, 2023). По същия начин възрастните постоянно подценяват колко положително другите ще получат социална подкрепа (Dungan, et al., 2022) и колко щастливи и склонни биха били другите да предоставят тази подкрепа, ако бъдат помолени (Zhao & Epley, 2022).

Като цяло, това изследване предполага, че ние постоянно подценяваме стойността на дребните любезности както към непознати, така и към хората, които познаваме, и че наистина да поздравим непознат или да направим комплимент на някого за косата или обувките му непременно ще направи дните и на двамата много по-добре. Самотата става широко разпространена в Съединените щати, като до 60 процента от американците съобщават, че се чувстват самотни редовно. Това е много по-проблематично за здравето ни, отколкото си мислите, и всъщност самотата е свързана със здравословни рискове наравно със затлъстяването и тютюнопушенето (Holt-Lunstad et al., 2010).

С цялата тази самота около нас, има още по-голям смисъл да се усмихваш на минувачите, да махаш на съседите си и да се протягаш към стари приятели, просто за да кажеш поздрав. Понякога само една проста проява на доброта може да помогне много.

Препратки

Atir, S., Wald, KA, & Epley, N. (2022). Разговорът с непознати е изненадващо информативен. Сборник на Националната академия на науките , 119 (34), e2206992119.

Dungan, JA, Munguia Gomez, DM, & Epley, N. (2022). Твърде неохотно да протегне ръка: Получаването на социална подкрепа е по-положително, отколкото изразяващите очакват. Психологическа наука , 33 (8), 1300-1312.

Echelbarger, M., & Epley, N. (2023). Подценяването на положителното въздействие на добротата започва рано. Journal of Experimental Psychology: General .