10 източника на полезни въглехидрати

Думата въглехидрати се асоциира веднага с представата за вреда, както за здравето, така и за талията. Това обаче не важи за всички видове въглехидрати. Вижте 10 източника на полезни въглехидрати.
“Полезни въглехидрати,Източници на полезни въглехидрати,Храни с полезни въглехидрати,Кои са полезните въглехидрати”
Това обаче не е в сила при полезните въглехидрати. А те помагат за контролиране на нивата на захарта в кръвта, както и на лошия холестерол. Имат принос и в превенцията на диабета, подпомагат отслабването. Да видим някои източници на полезни въглехидрати.

10 източника на полезни въглехидрати

1. Зеленчуците, които не съдържат нишесте – това са карфиолът, тиквичките, броколите, зелето, спанакът и аспержите. Полезното им действие се изразява в способността им да влияят благотворно върху кръвта, понижавайки холестерола и захарта в кръвта. Към полезните им качества се числят и антиоксидантите, които са в изобилие. Те потискат възпалителните процеси в тялото. Подуването и събирането на газове често се дължи на зеленчуците с нишесте, които се консумират.

2. Тиква и сладките картофи /батати/ – тези две растения имат сходство на веществата, които съдържат. Бета-каротинът, калият и фибрите при тях са в много високи дози. Затова, въпреки че са сладки, те не повишават захарта в кръвта. Много полезни са при диетите за отслабване, защото са с ниско калорийно съдържание. В обикновените картофи има прекалено много нишесте и техният гликемичен индекс е висок.
Елдата е растение, което е малко познато у нас и не се консумира, а в нея въглехидратите са бавноразграждащи се, което влияе благотворно на кръвната захар, а в същото време дава достатъчно енергия на тялото. Фибрите и протеините в нея се грижат за контрола на лошия холестерол, работят за профилактика на диабета, сърдечно-съдовите заболявания и проблемите на храносмилателната система.

4. Овесът съдържа фибри в значително количество и поддържа чревната флора, защото са един от пробиотиците. Успешно може да замени храните от брашно и тесто с бързи въглехидрати.

5. Червеното цвекло понижава кръвното налягане и помага в обмяната на веществата. Пречи на натрупванията на мазнини в черния дроб, съдържа така полезните фибри.

6. Бобовите растения, между които фасулът, грахът и лещата, се отличават със съдържанието на магнезий, витамини от В групата. Фолиевата киселина, фибрите и протеините са други техни полезни вещества, които се грижат за храносмилането.

7. Горските плодове са известни с богатството си на витамини, но не може да подминем и минералите и антиоксидантите, както и липсата на калории.

8. Ябълките са може би най-полезният плод, който широко се отглежда у нас. Той е превенция срещу болестта на Алцхаймер, болестите на сърцето, влияе благотворно на паметта. Грижи се за имунната система.

9. Киноата е още едно растение, което не е популярно в нашата кухня, но протеините и фибрите, антиоксидантите и фолиевата киселина, магнезият, фосфорът и желязото в него, може би ще му отредят мястото, което заслужава.

10. Цитрусите, особено портокалите между тях, са невероятен източник на витамин С. Грижат се за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Източник: https://gotvach.bg