10 мощни тактики да поставите нарцисиста на мястото му

Уморени ли сте от нарцисисти? Уморени ли сте от всички лъжи, манипулации, газлайтинг и злоупотреби?

Въпреки че е най-добре да избягвате нарцисистите, понякога просто трябва да поставите такъв човек на мястото му и да му покажете кой е истинският шеф. 

Въпреки че повечето от нас носят в себе си известно “количество” нарцисизъм, справянето с хората с нарцистично разстройство на личността може да бъде наистина трудно. Те са търсещи внимание, самовлюбени и лишени от емпатия личности, които могат да направят всичко, за да получат това, което искат. Ето защо е важно да ги ударите и да им покажете къде им е мястото.

10 начина да върнете нарцисиста на мястото му

Има някои тактики, които можете да използвате, за да накарате нарцисиста да спре да манипулира и доминира в живота ви. Но това несъмнено ще бъде една от най-трудните битки в живота ви.  Нарцисистите могат да бъдат насилствени и спокойни едновременно и ще се борят от момента, в който спрете да танцувате на техните мелодии. Така че трябва да приложите своята най-добра тактика. Но накрая всичко ще си заслужава. 

Ето 10 тактики, за да поставите нарцисист на мястото му – Уверете се, че сте проверили номер 9, тъй като той напълно ще промени играта за вас. 

1) Не ставайте емоционални и запазете хладнокръвие

Не позволявайте на тяхната агресия или токсичност да повлияе на това как реагирате на ситуации и хора. Ще ви обвинят, че сте прекалено чувствителни и емоционални. Но ако станете емоционални, запазете спокойствие и не им позволявайте да натискат бутоните ви. Нека се сърдят колкото си искат. Колкото по-спокойни сте, толкова по-раздразнен ще бъде нарцисистът. Останете дистанцирани и запазете самообладание.

2) Спрете да се извинявате

Премахнете думата „съжалявам“ от речника си. Въпреки че може да се опитат да се държат като жертва, вие сте този, който е експлоатиран, използван и малтретиран.  Тяхното нарцистично поведение не е по ваша вина. Казването на „съжалявам“ няма да ги направи по-добри. Ако продължите да се извинявате, за да намалите напрежението, това само ще ги насърчи да ви малтретират още повече. Не се извинявайте постоянно за нещо, което не сте направили.

3) Принудете ги да се придържат към темата

Нарцисистите произволно сменят темата по средата на разговора, за да върнат фокуса върху себе си. Те ще използват думите умно, за да ви наранят и да ви доминират. Затова продължавайте да им напомняте да се придържат към разглежданата тема. Не се опитвайте да реагирате или да се конфронтирате с тях, тъй като те са майстори манипулатори. В момента, в който реагирате, те ще ви накарат да изглеждате като злодея в историята. Така че останете фокусирани върху темата.

4) Накажете ги с мълчанието си

Нарцисистите процъфтяват в злоупотребата с другите и ще продължат да ви съсипват, ако продължите да играете техните умствени игри. Освен ако не говорят с вас с уважение и не се отнасят с вас правилно, не им отговаряйте. Вниманието е като кислород за нарцисистите. Ако продължавате да се нахвърляте върху тях, те ще ви държат в капан на своята примка от злоупотреби и обвинения. Така че отказвайте да говорите с тях, освен ако не започнат да показват известно уважение. Неполучаването на одобрение и валидиране от вас е риск, който те не могат да си позволят да поемат.

5) Използвайте името им, докато говорите

Назоваването на нарцисист с първото му име може да ви помогне да доминирате в разговора и да покажете, че вие ​​сте шефът тук. Повтаряйте името им отново и отново по време на разговора, докато ги гледате в очите.  Това може да бъде доста обезпокоително преживяване за нарцисиста, тъй като показва, че не се страхувате от тях. Използвайте името им, за да си върнете контрола.

6) Заемете твърда позиция

Говорете за себе си по спокоен и нежен начин. Кажете на нарцисиста как техните думи и поведение влияят на вашето психическо и емоционално благополучие. Поставете ясни граници, кажете „не“, когато искате, и им кажете какво е неприемливо и как очаквате да се държат.  Въпреки че нарцисистът може да не обръща внимание или да не го е грижа за вашите лични граници, бъдете силни и защитавайте границите си на всяка цена. Но избирайте битките си умно.

7) Избягвайте да се опитвате да ги победите

Нарцисите са твърде токсични, за да ги надхитрите в собствените им игри на ума. Без значение колко ядосани или разочаровани може да се чувствате, не се спускайте до тяхното ниво. Това само ще влоши нещата за вас и ще подобри за тях. Поемете контрол над емоциите си и не давайте на нарцисиста никаква възможност да използва емоциите ви срещу вас. Избягвайте желанието си да отвърнете на удара и не им давайте никаква власт над вас. 

8) Покажете им, че сте наясно с лъжите им

Въпреки че трябва да избягвате конфронтациите, не се колебайте да извикате нарцисиста, когато нещата не вървят. Изразете притесненията си и им кажете, че сте наясно с техните измамни начини.  Спокойно се противопоставете на усилията им да ви объркат и да ви накарат да изглеждате луд. Говорете с вашите нарцисисти, докато другите са около вас, помолете ги да се повтарят, преструвайте се, че не ги разбирате и поискайте писмена комуникация, правете аудио и видео записи на вашите взаимодействия и записвайте нещата.  Нарцисистите ще изкривят истината, за да имат нещата по свой начин, така че не забравяйте да запазите комуникацията си прозрачна и проверима.

9) Преодолейте страха

Тъй като злоупотребяват, нарцисистите могат да предизвикат безпокойство и страх в нас и те използват този страх, за да ни контролират. Но не е нужно да се страхувате от нарцисист. Отвъд грандиозната си външност, нарцисистите са осакатени от страх и несигурност.  Нарцисистите са крехки и уплашени личности, които са разтърсени от унижение, отхвърляне и дори най-малките провали. Вместо да се страхувате от тях или от това, което могат да ви направят, осъзнайте, че те се страхуват повече от това, че ги напускате. Докоснете се до вътрешната си сила и преодолейте страха си от нарцисиста. 

10) Фокусирайте се върху себе си, не върху тях

Хората с нарцистично разстройство на личността обичат да привличат вниманието на другите. Вместо да се принуждавате да жертвате нуждите си, за да задоволите техните, запазете фокуса си върху собствените си умствени, физически и емоционални нужди. Не настройвайте живота си, за да се погрижите за тяхната търсеща внимание природа. Не позволявайте самочувствието ви да бъде оформено от нарцисиста. Практикувайте грижа за себе си и любов към себе си. Инвестирайте в другите си връзки и се фокусирайте върху себе си, вместо да ги оправяте. 

Ето! Това са 10 прости и солидни тактики, които могат да ви помогнат да поставите нарцисист на мястото му и да изградите по-положителен и по-здравословен живот за себе си.  Имали ли сте някога работа с нарцисист? Какви тактики използвахте, за да се справите с тях? Разкажете ни, като оставите коментар под статията във Фейсбук.