10 психологически комплекси, които може да тровят живота ви

Психологическите комплекси са изкривени сензорни и мисловни модели, които водят до неестествено поведение и обикновено са дълбоко вкоренени в психиката на човека.

Психологическите комплекси влияят на това как човек вижда себе си, как се държи спрямо другите и могат да окажат огромно влияние върху живота на този човек.

Не е известно как човек придобива психологически комплекси – независимо дали е нещо, с което сме родени или пък околната среда помага да се оформи, но има някои комплекси, които са по-разпространени от други.

Ето десет от най-често срещаните психологически комплекси:

  • Едипов комплекс / Електра
  • Мадона / Уличница
  • Божествен комплекс
  • Комплекс за преследване
  • Комплексът на мъчениците
  • Комплекс за малоценност
  • Комплекс за превъзходство
  • Комплекс за вина
  • Комплекс Дон Хуан
  • Комплекс на героя

Вижте дали някой от долупосочените психологически комплекси резонира с вас:

1. Едипов комплекс / Електра

Дълбоко и нездраво привързване към родителя от противоположния пол.

Това произлиза от гръцката митология и също е една от най-противоречивите идеи на Зигмунд Фройд. Гръцкият герой Едип се влюбва в майка си и трябва да убие баща си, за да я притежава напълно. В комплекс „Електра“ дъщерята накратко желае баща си, но след това обвинява майката.

И в двата случая една нездравословна привързаност към родителите на дадено лице може да доведе до влошен емоционален растеж, липса на отговорност и рефлексия върху бъдещи взаимоотношения. За мъжете: те винаги могат да търсят жена, която им напомня на майка им. В обратния случай, ако връзката майка-син е нездрава, те могат да третират жените особено лошо. За жените: никой мъж никога няма да достигне нивото на баща й и тя би могла да прекара живота си в отхвърляне на перфектно подходящи кандидати заради своята нездрава привързаност.

2.  Мадона / Уличница

Мъже, които виждат жените като мадона или като уличница.

Този комплекс е типизиран от мъже, които не са в състояние да поддържат подходяща любяща и сексуална връзка с партньорите си. Когато този психологически комплекс се развива при мъжете, те могат да гледат на жените само в двете крайности, като девица тип Мадона или другата – като курва.

Мъжете, които имат този комплекс искат жена, на която могат да се възхищават и да е сексуално привлекателна. Но възхищавайки й се, в момента, в който започнат да я гледат по сексуален начин, се чувстват отвратени от нея.

3. Божествен комплекс

Когато човек вижда себе си като притежаващ подобни на Бога сили и не отговаря пред никого.

Често се среща при хирурзи или консултанти в най-високата точка на тяхната игра. Божественият комплекс е много добре илюстриран във филма Malice, когато героят на Алек Болдуин е на път да бъде обвинен в злоупотреба, казва:

Питаш ме дали имам божествен комплекс. Аз съм Господ.

Този тип индивиди вярват, че нормалните правила на обществото не се отнасят до тях и затова може да поемат рискове.

4. Комплекс за преследване

Ирационален страх, че с този човек се отнасят зле.

Това е вид заблуда, при която пострадалите вярват, че са в опасност или опасност ще настъпи, тъй като някой ги преследва. Те се чувстват изолирани, мислят, че никой не им вярва и започват да показват параноично поведение. Човекът може да смята, че дадено лице е го преследва или пък цяла група хора.

Страдащите от този комплекс имат изключителни трудности да се доверяват на хората.

5.  Комплексът на мъчениците

Този човек се нуждае от съчувствие и внимание и ги привлича чрез демонстрация на страдание.

Мъченикът винаги ще поставя другите най-отпред, в ущърб на собственото си здраве и благополучие. Това е, за да получи необходимото внимание и грижи, от които отчаяно се нуждае.

Ако не получи това, което желае, мъченикът може да прибегне до самонараняване или да изпада в дълбоки депресии. Това може да бъде и модел на пасивно-агресивно поведение.

6. Комплекс за малоценност

Чувството, че не си достатъчно добър в живота.

Всички ние имаме и дни, в които се чувстваме така, сякаш не постигаме всичко, което трябва да постигнем. Хората обаче, които постоянно се чувстват така, страдат от комплекс за малоценност.

Такъв човек ще мисли, че не е успешен в сравнение с другите хора и може да се опитва да преизпълнява, за да компенсира тези нездрави чувства. Той не може да приема комплименти и е склонен да не се грижи за собствените си нужди, вярвайки, че не си заслужава усилията.

7. Комплекс за превъзходство

Човек, който вярва, че е по-добър от всички останали.

Обратното на комплекса за малоценност: тези хора вярват, че те са по-добри от всичко и от всички. Те мислят, че са по-добри от останалите – това се отнася за тяхната следа, колеги и началници. Ако такъв човек иска да прекарва времето си с вас, това ще бъде само по стратегически причини.

8. Комплекс за вина

Човек, който винаги обвинява себе си за нещата, които не вървят.

На първо място това лице е самокритично по природа, но винаги поема вината за дадена ситуация или обстоятелство, дори тя да не е дължима. Те не могат да бъдат безпристрастни, когато става за тях самите и винаги ще се упрекват, че са допуснали грешка.

9. Комплекс Дон Хуан

Мъж, който гледа на жените като източник на удоволствие.

Типичният женкар, който очарова дамите, вкарва ги в леглото и ги оставя. Това  е характерно за този психологически комплекс. Този тип човек няма да се задоми, докато не остарее и ще сменя партньорите си като носни кърпи. Той не изпитва нищо към женските си завоевания, а такива хора обикновено остават ергени за целия си живот.

10. Комплекс на героя

Този човек иска да бъде център на вниманието и обикновено създава ситуации, в които той / тя трябва да спасява някого.

Може да сте чували истории за пожарникари, които имат този комплекс: тъй като се опитват да получат признание за извършването на опасна работа, те първо запалват пожара, а след това влизат, за да спасят някого.

Всеки, който има този комплекс, обикновено ще се хвали и дори ще преувеличи представянето си, за да получи внимание. Освен пожарникарите, държавните служители, медицинските сестри и лекарите също могат да бъдат предразположени към този психологически комплекс и това може да има фатални последици.

Това е само върхът на айсберга, когато става дума за психологически комплекси, но това са най-често срещаните. Ако сте разпознали себе си или човек когото познавате в някое от описанията, може би е време да потърсите помощ за преодоляване на проблема.

Референции:

https://en.wikipedia.org
http://www.topteny.com

Източник: http://megavselena.bg