101 годишния най-стар практикуващ лекар: Моето правило №1 за поддържане на мозъка в добра форма

Д-р Хауърд Тъкър  е невролог от Кливланд, Охайо и е обявен за „ Най-старият практикуващ лекар “ от Световните рекорди на Гинес. Той получава дипломата си по право и издържа адвокатския изпит в Охайо в края на 60-те си години и служи като началник на неврологията на Атлантическия флот по време на Корейската война.

Аз съм практикуващ лекар и невролог повече от седем десетилетия. И на 101 години хората често ме питат как поддържам мозъка си в добра форма.

Добрите гени и малко късмет могат да ви дадат преднина, но има един принцип, според който живея, който всеки може да приложи: Дръжте ума си ангажиран чрез работа, социални и развлекателни дейности.

С напредването на възрастта преминаваме през естествени промени, които влияят върху способностите ни за умствена обработка. Някои области на мозъка може да се свият, комуникацията между невроните може да стане по-малко ефективна и кръвният поток може да намалее.

Но както мускулите в тялото, умът ни се нуждае от постоянни упражнения, за да процъфтява. Използвам три ежедневни ритуала, за да подобря здравето на мозъка си.

1. Отивам на работа.

Изследванията показват връзка между пенсионирането и повишения когнитивен упадък – поради което все още не съм се пенсионирал.

Бях обявен за най-стария практикуващ лекар в света от  Световните рекорди на Гинес. Сара, съпругата ми от 66 години, също все още практикува психоанализа и психиатрия на 89 години.

Работата ми изисква да преглеждам редица медицински теми и да обмислям проблеми. Оставането в крак с най-новите постижения в неврологията поддържа мозъка ми зает.

Доброволчеството, заниманието с хобито и усвояването на нови умения могат да осигурят голяма умствена стимулация. В началото на 60-те години, например, посещавах юридическо училище вечер, след като провеждах медицинската си практика на пълен работен ден. Издържах адвокатския изпит в Охайо на 67 години. 

2. Оставам социален.

Изследванията показват, че силните взаимоотношения могат да помогнат за поддържане на нашата памет и когнитивна функция.

За съжаление на моята възраст много от най-близките ми приятели, членове на семейството и колеги починаха. Но съм щастлив, че работата ми ми позволи да изградя отношения с по-млади колеги. 

Сара и аз също си поставяме като приоритет да се виждаме често с хора от нашата общност.

Поне два пъти седмично се храним с дъщеря ми и нейния съпруг и моя син и неговата съпруга. Радваме се и да опитваме нови ресторанти с приятели и колеги.

3. Чета за забавление.

Когато не чета за най-новите постижения и лечения в неврологията, обичам да чета биографии и детективски истории.

Потапянето в добра книга, художествена или нехудожествена, изисква от мозъка ви да обработи голяма част от нова информация. Вярвам, че това е от ключово значение, за да поддържате ума си остър.

Д-р Хауърд Тъкър  е невролог от Кливланд, Охайо и е обявен за „ Най-старият практикуващ лекар “ от Световните рекорди на Гинес. Той получава дипломата си по право и издържа адвокатския изпит в Охайо в края на 60-те си години и служи като началник на неврологията на Атлантическия флот по време на Корейската война. В процес на работа е документален  филм  за д-р Тъкър. Следвайте го в  TikTok ,  Instagram  и  Facebook .