12-те най-добри храни за подобряване здравето на очите

Включете в диетата си някои от тези питателни хранителни продукти, за да се погрижите по-добре за очите си.

За да поддържате тялото си здраво, вашата диета трябва да включва храни, съдържащи полезни витамини и минерали. Това не е вярно само за вашата система като цяло; отделните му части функционират най-добре, когато разполагат с ресурсите, от които се нуждаят. Например – вашите очи. 

Ако можете да поставите в чинията си повече от тези най-добри храни за здравето на очите, вие ще му дадете това от което се нуждае. С други думи, ако искате да увеличите шансовете си да виждате ясно за цял живот, трябва да изберете храни, които са полезни за здравето на очите. И така, какви са те? Нека разберем. 

Сьомга върху ориз върху ярко жълт фон.
Redjina Ph/Momenet/Getty Images

Най-добрите храни за здрави очи

Независимо дали имате семейна история на проблеми със зрението или се опитвате да се борите с умората и напрежението на очите в ежедневието си. Ето 12 храни за подобряване на здравето на очите.  

Броколи 

Проучване, популяризирано от Американската оптометрична асоциация, установи, че индол-3-карбинол – съединение, открито в броколите, може да помогне за премахване на токсините от ретината. Това намалява риска от свързана с възрастта макулна дегенерация , една от водещите причини за загуба на зрението при по-възрастни хора. Броколите също съдържат лутеин и зеаксантин, които също предпазват очите ви. Въпреки това, имайте предвид, че това проучване твърди, че ще трябва да ядете доста голямо количество броколи, за да се предпазите наистина от AMD.

Сьомга 

Да поддържате очите си здрави означава да ги поддържате достатъчно хидратирани. Някои от най-добрите храни за здрави очи могат да помогнат много. Сьомгата например съдържа омега-3 мастни киселини. Това помага за намаляване на риска от сухо око – дискомфортно състояние, което става по-често срещано с възрастта. 

Ако сте жена е много важно да ядете сьомга и други храни, съдържащи омега-3, които са полезни за здравето на очите. Жените са два пъти по-склонни да развият сухота в очите. 

Моркови 

Вероятно сте го чували и преди: Морковите са една от най-добрите храни за здравето на очите. За начало, те съдържат тонове бета-каротин – антиоксидант, който тялото ви използва, за да произвежда витамин А. Витамин А ви помага да виждате през нощта и предпазва от миопия (т.е. късогледство). Ако сте търсили начин да избегнете нуждата от корекция на зрението – или да запазите текущата си рецепта за вашите контактни лещи или очила възможно най-дълго – вземете любимата закуска на Бъгс Бъни.  

Плюс това, морковите също съдържат лутеин – друг антиоксидант. Това може да ви помогне да намалите риска от AMD. 

Слънчогледови семки 

Да, трябва да предпазвате очите си от слънцето . Но не позволявайте на името да ви заблуди; тук няма да говорим от защита. Слънчогледовите семки са една от най-добрите храни за зрението. Те имат много витамин Е, антиоксидант, който предпазва очите ни от оксидативен стрес. Витамин Е също помага в борбата срещу вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, намалявайки риска от катаракта. 

Важно нещо, което трябва да се отбележи тук: Докато тялото ви може да синтезира някои витамини, трябва да си набавяте витамин Е от хранителни източници или добавки. 

Киви 

Търсите друг начин за борба с потенциалните щети от слънцето? Обърнете се към кивито. Този мъхест плод влиза в нашия списък с най-добрите храни за здрави очи, защото съдържа лутеин, антиоксидантът, борещ се с AMD, който споменах преди, плюс зеаксантин, който помага на очите ви да филтрират светлината. 

Стриди 

Въпреки че много от другите храни, които са полезни за здравето на очите, може да не са изненадващи, тази може да се почувства като малко изкривена топка. Все пак си струва да се отървете. Стридите не само съдържат омега-3 мастни киселини, но са и с високо съдържание на цинк. Това ви дава още едно мощно хранително вещество , ако се опитвате да се борите с AMD. 

Спанак

Като чудесен източник на всички хранителни вещества, това зеленолистно е и една от най-добрите храни за здрави очи. Спанака съдържа много лутеин , който вече отбелязах, че е ключов компонент за здравето на очите. Също така в него има и зеаксантин. 

За да помогнете на тялото си да абсорбира най-добре тези антиоксиданти, трябва да ги ядете с мазнини. Малко спаначена салата, подправена със зехтин – в който също има омега-9 и малко количество омега-3 – ви дава лесен начин да включите най-добрите храни за зрение във всяко хранене. 

Яйца 

Яйцата осигуряват почти всичко, от което се нуждаят очите ви, от лутеин и зеаксантин до цинк и витамин А. Всъщност едно проучване от 2019 г. заключава, че консумирането на умерено количество яйца (около две до четири яйца на седмица) редовно значително намалява Вашият риск от развитие на AMD. Ако искате да посегнете към храни, които са полезни за здравето на очите, яйцата могат да ви улеснят.  

Бадеми 

Бадемите и другите ядки съдържат високи нива на витамин Е, антиоксидантът, който се бори с AMD и катаракта. Отново тялото ви не може да произвежда този витамин само. 

Плюс това, това е една от най-добрите храни за подобряване на здравето на очите, ако се опитвате да избегнете подготовката в кухнята. Ако не искате да запалите котлона или да вземете дъска за рязане, можете да хванете шепа бадеми и да тръгвате. 

Кисело мляко 

Млечните продукти съдържат както витамин А, така и цинк, две хранителни вещества, които вече посочих като ключови за здравето на очите. Но ако наистина искате да изберете най-добрите храни за зрението, изберете култивираното разнообразие, когато избирате млечни продукти. Защо? Тъй като киселото мляко съдържа пробиотици. И проучванията все повече показват, че тези добри бактерии могат да помогнат с всичко – от алергичен конюнктивит до сухота в очите . 

Портокали 

Вече говорих за бета-каротина, неговата роля за образуването на витамин А и защо витамин А е важен за вашите очи. Но това, което не ви казах, е, че консумирането на храни с бета-каротин обикновено е доста лесно поради една голяма причина: този антиоксидант ги прави оранжеви. Така че знайте, че портокалите имат добро количество от това хранително вещество, което им печели мястото в този списък с най-добрите храни за подобряване на зрението. 

Освен това, както вероятно вече знаете, портокалите имат много витамин С. И това може да помогне на тялото ви да се бори с AMD, катаракта и загуба на зрение като цяло. 

Ягоди 

Портокалите получават много внимание заради съдържанието на витамин С, но ягодите всъщност съдържат повече . И тъй като витамин С осигурява много ползи за предотвратяване на цялостна загуба на зрението, катаракта и AMD, тези плодове заслужават да завършат нашия списък с най-добрите храни за здравето на очите. 

Информацията, съдържаща се в тази статия, е само за образователни и информационни цели и не е предназначена като здравен или медицински съвет. Винаги се консултирайте с лекар или друг квалифициран доставчик на здравни услуги относно всякакви въпроси, които може да имате относно медицинско състояние или здравни цели.