12 начина, по които успелите се справят с токсичните хора

12 начина, по които успелите се справят с токсичните хора | Диана image 3

Токсичните хора не са подвластни на логиката. Част от тях са напълно слепи за негативното влияние, което оказват върху хората около себе си. Други пък изпитват удовлетворение, когато внасят смут и притискат хората. И в двата случая, те създават ненужни усложнения, разпри и излишен стрес.

Няма да ви припомняме колко коварен може да бъде стресът. Направо ще преминем към разглеждането на ефективните начини, по които успелите хора се справят с токсичните личности около себе си.

1. Те поставят ограничения – особено при хората, които се оплакват

Тези, които имат навика да се оплакват или просто са негативно настроени, не са добре дошли, тъй като те потъват в проблемите си и се провалят в търсенето на тяхното разрешение. Те искат хората около тях да се присъединят към тяхното страдание, за да могат да се почувстват малко по-добре. Обикновено се изисква усилие на волята, за да изслушвате търпеливо оплакващите се хора.

Трябва да правите разлика между проявата на симпатия и разбиране и пренатоварването с негативни емоции, които такива хора могат да провокират. Можете да избегнете негативното влияние, като поставите граници и се дистанцирате навреме.

Погледнете нещата така: ако не сте пушач, а човекът, който ви се оплаква, е, бихте ли стояли с него цял ден в една стая, докато той пуши? Дистанцирайте се!

Лесен начин да поставите край на оплакванията е като попитате човека как смята да разреши проблема си.

2. Те не загиват в битката

Успелите хора знаят колко е важно да оцелеят до другия ден. Особено когато срещу тях е токсичен. Битките с негативни хора са неща, които можете да избегнете или поне да редуцирате. Те могат да ви нанесат непоправими щети. Винаги се съобразявайте с емоциите си и избирайте битките, които да водите.

3. Те се извисяват

Токсичните хора ви подлудяват, защото тяхното поведение е ирационално. Не се подлъгвайте: тяхното поведение наистина се ръководи от липсата на причини. Затова защо си позволявате да откликвате на емоциите им и да попадате в задънена улица?

Колкото по-ирационален ви звучи човекът пред вас, толкова по-лесно трябва да ви бъде да се отстраните от него и да избегнете капаните, които ви залага. Откажете се, ако възнамерявате да се борите с него или да играете неговата игра. Дистанцирайте се и не позволявайте да ви повличат надолу. Напротив, извисете се.

4. Те винаги са наясно с емоциите си

Съхраняването на емоционалната дистанция изисква да сте в съзнание. Не можете да спрете друг човек, който се опитва да ви повлияе негативно, ако не разпознавате емоциите си. Ще има ситуации, изискващи да прегрупирате силите си и да изберете най-добрия начин за измъкване.

Когато, например, се сблъскате с колега, който има напълно нелогично мислене, по-добре му се усмихнете и кимнете. Ако възнамерявате да го убеждавате в неправилността на възгледите му, отделете време, за да съставите план как да го постигнете.

5. Те слагат граници

Има хора, които смятат, че защото работят или живеят с някого, това означава, че не могат да установят контрол върху хаоса. Вероятно не са твърде далеч от истината.

Веднъж щом успеете да се извисите над някой токсичен човек, ще установите, че разпознавате и предвиждате поведението му, т.е. започнали сте да го разбирате по-лесно. Вече разполагате с карта, която ви подсказва кога трябва да се съгласявате с този човек и кога не. Можете да изградите граница, която да ви помага да се ориентирате кога да се заемете с токсичен човек и кога да го игнорирате, за да можете да контролирате хаоса до известна степен.

stop-spending-time-toxic-people

6. Те не позволяват на никого да разваля удовлетворението им

Когато чувството ви за удоволствие и удовлетворение се определя от мнението на другите хора, вие вече не сте владетел на собственото си щастие. Когато емоционално интелигентните хора се чувстват добре относно нещо, те не влияят от мнението и забележките на другите.

7. Те не се фокусират върху проблемите, а върху решенията

Фокусът ви определя емоционалното ви състояние. Когато се съсредоточите върху проблемите, срещу които сте изправени, вие провокирате натрупването на негативни емоции и стрес. А когато се фокусирате върху действията, които подобряват обстоятелствата, създавате чувство за лични качества, които пораждат позитивни емоции и намаляват стреса.

8. Те не забравят

Емоционално интелигентните хора бързо прощават, но не забравят. Прощаването изисква да се освободите от това, което е станало, и да продължите напред. Това в никакъв случай не ви задължава да давата втора възможност на токсичния човек, за да направи същото.

9. Те отблъскват негативното говорене на самия себе си

Понякога се случва да абсорбирате негативността, излъчвата от другите хора. Няма нищо лошо в това да не се чувсвате добре по отношение на начина, по който другите се държат с вас, но вашият вътрешен глас притежава потенциала да засили негативността или пък да ви помогне да я отблъснете.

10. Те ограничават приема на кофеин

Приемът на кофеин стимулира освобождаването на адреналин. Последният е източник на подтикващи към борба импулси, когато сте в ситуация, която изисква активно действие. Адреналинът изключва рационалното мислене. Това е добре, когато ви подгони мечка, но не е положително, когато пред вас се изправи разгневеният ви шеф.

11. Те се наспиват

Много пъти сме ви подчертавали колко важно е да се наспивате. Сънят се бори със стресовите нива и позволява на тялото и психиката ни да се отпочинат. Когато спите, мозъкът се презарежда. Здравословният сън ни прави по-позитивни, креативни и активни като цяло, но също така и в справянето с токсични хора.

12. Те изполват собствена поддържаща система

Съблазнително е, но не е напълно ефективно, да се опитвате постоянно да се справяте с хората, които ви обливат с негативна енергия. За да се справяте с тях, трябва да можете да разпознавате слабите точки в подходаси към тях. Това означава, че е добре да разполагате със собствена поддържата система. Всеки от нас има свой човек в офиса или пък извън него, който е 100 % на негова страна. Този човек винаги е готов да помогне и да даде обратна връзка в трудна ситуация. Разпознайте хората, които могат да послужат като ваша защита.

Източник: Profit.BG