Страхът от обвързване

Докато някои хора се страхуват от отхвърляне, то други изпитват  ужасяващ страх от обвързване.

Страхът от обвързване е типично мъжки страх и предимно се наблюдава при силния пол.

Защо мъжете толкова се плашат от обвързване, любовта ли ги плаши?

Всъщност не любовта ги плаши. И мъжете имат нужда от любов, харесва им да бъдат обичани, приятно им е да имат сериозна приятелка.

Това, което най-вече ги плаши, е загубата на свободата. Докато до скоро са можели спокойно да купонясват по цели нощи, да флиртуват с различни жени, да ходят където внезапно им хрумне, без да се налага да дават обяснения и т. н., сега изведнъж в живота им се появява някой, който грубо се опитва да им отнеме всичко това. Започват да се чувстват като завързани, сякаш жената им слага белезници и постепенно все повече и повече ограничава свободата им.

Дори и преди връзката мъжът да не е водел кой знае какъв свободен живот и да не е ходел с различни жени, все пак е имал усещането, че е свободен и може да го направи. Докато сега това чувство му е отнето сякаш завинаги. И това звучи като присъда…

Само мисълта за това, задейства  в мъжете инстинкта за самосъхранение и ги кара да  бягат. Загубата на личното пространство и свободата е така плашещо, че те са готови да се отрекат от любовта.  Този парализиращ страх често надделява над желанието за сериозна връзка.

Лошото е обаче, че жените приемат този страх и отдръпване у мъжете като липса на истинска любов. В повечето случаи те са убедени, че ако мъжът обича силно една жена, то не би се поколебал да се обвърже с нея.

За жените  обвързването не е толкова плашещо. Те обичат да усещат сигурност във връзката. А когато усетят отдръпване отсреща, започват да се чувстват несигурни и  панически да се опитват да си върнат сигурността и усещането, че са обичани и единствени.

И тук се получава интересен „класически момент“, който наблюдавам в много двойки.

Страхът от обвързване при  мъжа отключва страхът от отхвърляне при жената. И колкото повече той се страхува от сериозна връзка и се дърпа, толкова повече тя се ужасява да не бъде оставена и се опитва да затегне „примката“. Това на свой ред кара мъжа с всички сили да се бори за свободата си.

И така страхът от двете страни взаимно се подхранва и усилва, докато любовта сякаш остава на заден план. Започва борба, болка, взаимно нараняване, което обикновено води до раздяла, оставяща дълбоки рани…

Какво може да се направи, за да не се стига до този изход?

Към жените:

  • Страхът от обвързване не означава липсва на любов.

Приемете, че почти всеки мъж подсъзнателно се страхува от обвързване. Всъщност във всеки човек е заложен естествения стремеж да остане свободен. Това не означава, че не ви обича!

  • Не го притискайте.

Ако усетите отдръпване, това е знак, че трябва малко да забавите темпото. Никой не обича да се чувства принуден. Когато партньорът ви все още не е сигурен в чувствата си, притискането от ваша страна може да го отблъсне, да го прогони.

Наслаждавайте се на момента, на красивите изживявания, на непринуденото общуване.  Постепенно ще се приближите към по-сериозни отношения. Хубаво е да стане спонтанно, от самосебе си. Освен това, когато принуждавате мъжа, той има усещането, че го лишавате от избор. А всеки би искал сам да вземе решение.

  • Не го карайте да ви повтаря хиляди пъти „обичам те“ и да доказва, че сте единствена.

Всяка жена желае да чува, че е обичана и дори да и го повтарят стотици пъти на ден, но когато изисквате от него да го прави постоянно, му отнемате желанието и нещата стават насила. Дори той да е решил да ви сподели, че ви обича,  ако му кажете: „обичаш ли ме… кажи ми, че ме обичаш“, това ще предизвика съпротива у него. Защото му отнемате инициативата.

  • Избягвайте да говорите за планове за общото бъдеще.

При тези разговори мъжът чува нещо съвсем от различно от това, което говорите. Всяка дума той тълкува като опит да го вържете, това го кара да изтръпне и чувствата му сякаш се изпаряват.

  • Не прехвърляйте отговорността за вашето щастие върху него.

Натоварването с отговорност за вашето щастие също много плаши и отблъсква човека отсреща.

Всъщност колкото по-независима и самостоятелна сте като личност, толкова повече ще го привличате, като в същото време той ще се  чувства свободен.

  • Не се нагаждайте към него, за да предотвратите отдръпването му.

Това е една от най-големите грешки, които допускаме. Често, когато жената усети, че губи мъжа, започва да му угажда, да изпълнява всичките му желания и винаги да се съгласява с него.

Но вместо да помогне, се получава обратен ефект. Това още повече го отблъсква:

– първо , защото когато преди сте била самостоятелна личност със свое мнение, сте била много по-привлекателна и желана,

и второ – защото, когато го преследвате навсякъде в стремежа си да го зарадвате, това го кара да се чувства все по-обсебен от вас.

Често сме чували изрази като „ако искаш да си обичан – обичай“, „ако искаш да отвориш нечие сърце, първо разтвори своето.“

Тези идеи обаче ги тълкуваме погрешно.

Решаваме, че ако го обичаме много силно и постоянно му доказваме обичта си, то и той ще ни заобича така и няма да се страхува да се обвърже с нас. Т. е.  усилията ни ще бъдат възнаградени.

Но това е пълна заблуда!

Всъщност тези наши усилия карат  мъжа да се чувства длъжен да отговори на чувствата ни и това отново усилва страха му.

Към мъжете:

  • Дайте си сметка, че изпитвате този страх. Признайте го пред себе си.

Самото осъзнаване, че се страхувате и това е причината за напрежението и объркаността ви, значително намалява страха.

  • На страха очите са големи.

Знайте, че когато се страхувате, обикновено преувеличавате нещата. Виждате несъществуващи призраци. Но картините, които виждате, са само във въображението ви. Страхът ви пречи да видите ситуацията такава, каквато е. Още повече че сте слушали истории и коментари на приятелите си като – „тази те е вързала“, „край на свободата“ и т. н.

Знайте, че в почти всички случаи положението не е толкова страшно, колкото ви изглежда.

  • Помнете, че винаги, когато губите нещо, печелите друго. Но винаги, във всеки момент вие имате избор!

Не приемайте връзката като жертва, като загуба, като край или като нещо „завинаги“. Никой няма да ви обеси ако след време не се чувствате комфортно във връзката и искате да скъсате.

Направете това, което искате сега и се радвайте на момента. Съсредоточете се върху положителните неща. Не мислете за това, което губите, а за това, което печелите.

  • Поговорете с партньорката си за това.

Въпреки, че при подобен разговор винаги има риск да чуете: „значи ти не ме обичаш достатъчно“, все пак смятам, че е добре да поговорите откровено.

Какво иска жената – обикновено тя иска да я обичате, да се чувства специална и да може да разчита на вас. Когато задоволите тези и потребности, тя няма да се чувства застрашена от стремежа ви към запазване на лично пространство и свободата.

Мисля, че в един откровен разговор може да стигнете до извода, че и двамата искате едно и също, но имате специфични потребности.

Когато има разбиране за потребностите на другия, споделяне и взаимни компромиси, сценарият би се развил по съвсем различен начин.

Разбира се, ролите могат да бъдат разменени. Има и жени, които се страхуват от обвързване, както и мъже, които повече се страхуват да не бъдат отхвърлени.  Независимо дали сте мъж или жена, можете да се „познаете“ и в съветите към мъжете, и към жените.

Тук аз разгледах класическия сценарий, който многократно  съм наблюдавала.

Но всичко зависи и от човека, а и от конкретната ситуация.

Споделете вашите наблюдения и идеи.

Какво се корени в страха от обвързване и как може да бъде преодолян?

Източник: sebepoznanie.com