4 начина да се избавите от токсично приятелство

Всички сме съгласни с това, че лошите отношения ни пречат и вредят. Те могат да ни направят депресирани, тъжни, ядосани и т.н. В нашите отношения има приятели, които са наистина много важни за нас. Те са най-добрите спътници с които избираме да останем и да се наслаждаваме на живота. 

Но много пъти част от тези приятелства стават трудни. Поради натрупването на много проблеми искаме да спрем да се виждаме, но често не можем да постигнем това.

Но напоследък , след като сте контактували често се чувствате изтощени и емоционално изпразнени . Може би вашият приятел няма да ви позволи да вземете нито едно решение за себе си . Може би любимото му занимание е да се налага над други хора? Или може би просто не харесвате това , което сте докато сте около тях?

Звучи ли ви познато ? Тогава може да сте в токсично приятелство. 

„Токсични” наричаме приятелствата при които един човек е емоционално наранен или използван от друг , което прави връзката по-скоро тежест , отколкото подкрепа “ , казва Сюзан Дегес – Уайт , автор на “Токсични приятелства”. Лошото приятелство може да повиши кръвното ви налягане, да понижи имунитета ви и да повлияе на психическото ви здраве.

Но ето няколко съвета, които ще ви помогнат да продължите по-лесно напред.

Сложете граници и лимити

Наблюдавайте въпросния приятел как прави грешки, които нараняват приятелството ви, за известно време. Определете сами вашата граница на издръжливост. Простете първите няколко случая, но ако продължат да ви нараняват, бавно се дистанцирайте, като му обясните причините за това (ако желаете).

Вгледайте се в себе си

Първо проверете дали не сте наранили приятеля си по някакъв начин. Ако има грешка от ваша страна, извинете се. Но дори ако извинението ви се провали – помирете се със себе си и продължете напред.

Избягвайте онлайн сблъсъци

Никога не се поддавайте на провокации онлайн от ваш приятел, не участвайте в сблъсъци или разпространение на клюки и мръсотии в онлайн среда. Запазете достойнството си и спазвайте етикета на обществото и социалните медии.

Съсредоточете се върху здравите приятелства.

Има още един начин да държите токсичните приятели на разстояние. Без да предприемате никакви действия срещу “лошите” приятели, насочете целия си фокус към други здрави приятелства и им дайте приоритет.