4 простички храни, които да консумирате, ако искате да живеете по-дълго

Много от нас вероятно включват в менюто си повечето от долуизброените продукти и храни и сме сигурни, че ще им стане още по-хубаво, когато разберат и колко полезни са те всъщност. За останалите, които не ги консумират или ги избягват – списъкът също може да е поучителен и полезен.

Ядки

Печени ядки
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Добри новини за всички, които обичат ядките – консумацията им може да добави допълнителни години към живота. Доказателство за това са две изследвания на Harvard School of Public Health, които открили, че при хората, които ядат повече ядки рискът да умрат млади е по-малък. Видът на ядките няма значение, но бъдете внимателни към количествата – една шепа на ден е напълно достатъчна да удовлетвори нуждите на организма.

Пълнозърнести храни

Модни тенденции в храненето

Всички знаем, че белият хляб не е полезен и в него почти липсват хранителни вещества, които да са полезни за организма. От друга страна пък пълнозърнестите храни съдържат вещества, които могат да удължат живота ни. Според проучване на JAMA Internal Medicine всяка консумирана порция пълнозърнести храни е свързана с 5% по-нисък риск от смъртност и 9% по-нисък риск от смърт от сърдечни проблеми. Винаги обръщайте внимание какво пише на опаковката на хляба – храната, която най-често присъства на трапезата ни.

Пикантна храна

Люти чушки
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Лютите чушки или чили сосът определено не са нещо, което всеки консумира, но пък дали бихте включили подобни пикантни храни в менюто си, знаейки, че те помагат да бъдем здрави? Изследване, проведено сред 450 хиляди китайци, показва, че при тези от тях, които хапват всеки ден пикантно, рискът от смъртност е с 14% по-малък в сравнение с тези, които не ядат подобна храна. Новините за любителите на люти чушки е повече от добра, нали?

Риба

риба
Снимка: iStock

Всички знаем колко е важно да се хапва риба поне два пъти седмично? А знаем ли защо? Учените винаги ни помагат в такива ситуации – съдържащите се в нея каротеноиди предпазват организма от неврологични заболявания, а омега-3 мастните киселини (освен че са много полезни) могат да предотвратят заболявания като рак, различни алергии, сърдечни заболявания и дори Алцхаймер.

Източник: