5 ефективни начини за справяне с емоционалното хранене

Здравословното хранене има своята ответна крайност – емоционалното хранене. Когато сме емоционални се храним с всичко, което едва ли някога ще намерим в книгите по диетология, нали?

Е, въпреки това, когато сме самотни, разочаровани, стресирани, емоционални, тъжни или имаме емоционален проблем – често намираме отдушник в храната. Тя е винаги на разположение – сладка, тиха, приемаща, готова.

Емоционалното хранене е нещо, което се случва на всеки от нас. Да, дори и на тези, които се опитват да се хранят „здравословно“.

Няма проблем ако се отдаваме на емоциите си от време на време. Важното е да осъзнаваме причините, които стоят зад емоционалното хранене. Ако нещо в живота ни не е наред, да се погрижим за него, вместо да го отричаме и потулваме под огромни купища храна. Защото заслужаваме удоволствие от живота, а храната е само малка част от него!

Как да започнем да контролираме емоционалното хранене (а не то нас!), за да имаме по-балансирана връзка с храната и със себе си? Предлагаме ви няколко ефективни начини да се справим не само с емоционалното хранене, но най-вече с емоционалното ни състояние, което в повечето случаи ни кара да се храним повече отколкото имаме нужда.

Мислете за това как да намалите стреса, а не как да се нахраните

Когато се намираме под голямо количество стрес това затруднява не само храносмилането ни, но пътя на нервните импулси, които сигнализират на мозъка ни, че стомахът ни е пълен. Това води до опасно преяждане, защото сме загубили усещане за това кога е време да спрем.

Какво можем да направим? Изпийте един зелен чай преди да започнете да се храните. Зеленият чай съдържа аминокиселината L-theanine, която действа релаксиращо върху нервната система и увеличава нивата на допамин или хормона на щастието.

Осигурете си качествен сън, за да се радвате на емоции в баланс

Безсънните нощи водят до увеличаване на апетита, вълчи глас и пристъпи на емоционално хранене. Това до голяма степен се дължи на увеличените нива стрес и факта, че тялото и нервната ни система не са могли да се възстановя качествено през нощта.

Какво да направим? Опитайте да изградите по-здравословни и балансирани навици за сън и почивка. Лягайте преди полунощ и ставайте по едно и също време сутринта. Задължително, поне един час преди лягане избягвайте електронните устройства и телефона си. Това ще ви помогне да се отпуснете и да заспите качествено.

Mindfulness: развийте своята осъзнатост за тялото си

Медитацията е ефективна стратегия за освобождаване от негативните емоции, стреса и не на последно място – от емоционалното хранене.

Какво да направим? Потърсете квалифициран йога учител, който ще ви въведе в практиката на йога и медитация и ще ви помогне да намерите по-голям баланс в и извън себе си.

Повишете увереността в себе си

Хората със здрава самооценка обикновено вярват в позитивния изход от всяка ситуация, поставят си цели и обикновено постигат това, което искат. Те вярват в себе си и в способностите си. Много често липсата на здрава самооценка води до негативни емоции, неувереност, стрес, тъга и тревожност. Завърта се омагьосан кръг, защото това увеличава риска от емоционално хранене или т.н. компенсация с храна.

Какво да направим? Единственият човек, който може да ви дасде висока самооценка сте самите вие. Вие сте тези, които „оценяват“ вас самите. С какви имена се наричате? Дали са мили и позитивни, или точно обратното? Как оценявате възможностите си? Решенията си? Вярвате ли, че сте достатъчни? Или имате нужда

Намерете нови начини да избягате от скуката

Много хора се обръщат към храната, когато им е скучно и не знаят какво да правят. Храната винаги е на ръка разстояние и е „правене на нещо приятно“, нали? освен това, много често, когато чувстваме скука това е знак, че чувстваме и нещо друго, което не можем да разпознаем, например гняв, тъга, тревожност или раздразнение.

Какво да направим? Всеки път когато ви стане скучно и започнете да мислите за храна, си задайте въпроса – как всъщност се чувствам? Какво всъщност се случва с мен? Гневен/а ли съм? Тъжен/а? Гладна ли съм или просто искам да спра да чувствам?

Източник: https://frida.bg