Списък на оцветители и консерванти в храните (Е-та в храните)

ОЦВЕТИТЕЛИ (Е 100 – Е 181)

Номер Химическо наименование Кратък коментар
Е 100 Curcumin Има оранжево – жълт цвят. Получава се от корените на растението куркума (тюрмерик), но може да се произведе и по синтетичен път. Използва се в сирена, маргарин, печени сладкиши.
Е 101 Riboflavin, Riboflavin – 5′ – phosphate Витамин В2 и оцветител. В естествен вид се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в състава на маргарини и сирена.
Е 102 TartrazineFD&C Yellow № 5 Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност. Чувствителността към тартразин е свързана с тази към аспирин. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи супи. Забранен е в Норвегия и Австрия.
Е 104 Quinoline Yellow FD&C Yellow № 10 Използва се в червила, продукти за коса, одеколони, в голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 107 Yellow 7G Има жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора страдащи от астма може да имат алергична реакция към него. Използва се в безалкохолните напитки. Забранен в Австралия и САЩ.
Е 110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, FD&C Yellow № 6 Получава се по синтетичен път. Използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, а също в някои медикаменти като: Berocca, Polaramine, Ventolin – сироп и др. Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, увреждане на хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, отвращение към храна. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни. Забранен в Норвегия.
Е 120 Cochineal, Carminic acid, Carmines Има червен цвят. Получава се от насекоми. Използва се рядко. Препоръчва се избягване на консумацията му.
Е 122 Azorubine, Carmoisine Има червен цвят. Получава се от въглищен катран. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
Е 123 Amaranth,FD&C Red №2 Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори. Забранен в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия.
Е 124 Ponceau 4R, Cochineal Red A, FD&C Red №4 Получава се от въглищен катран и азо багрила. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. При животни води до образуване на тумори. Забранен е в САЩ и Норвегия.
Е 127 Erythrosine,FD&C Red № 3 Има червен цвят. Използва се в консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, печени изделия, снакс. Може да предизвика чувствителност към светлина, да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване на тумори на щитовидната жлеза. Забранен в Норвегия.
Е 128 Red 2G Забранен в Австралия и много други страни с изключение на Великобритания.
Е 129 Allura red AC,FD&C Red №40 Има оранжево-червен цвят. Използва се в сладкиши, напитки и подправки, в лекарствени средства и козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през 80 -те с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с тумори при мишки. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
Е 131 Patent blue V Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 132 * Indigotine, Indigo carmine,FD&C Blue №2 Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва се също в сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия, бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
Е 133 Brilliant blue FCF, FD&C Blue Dye №1 Използва се в млечните произведения, сладкиши и напитки. Получава се по синтетичен път. Забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия.
Е 140 Chlorophylis, Chlorophyllins Зелено багрило, съдържащо се в естествен вид във всички растения. Използва се за оцветяване на восък и масла използвани в медицината и козметиката.
Е 141 Медни комплекси на Chlorophylis и Chlorophyllins Оцветители на масла. Няма данни за нежелани реакции.
Е 142 Green S Има зелен цвят. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в замразения грах, ментови желета и сосове, галета и кексове. Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
Е 150 (а) Plain caramel Тъмно кафяво багрило, което се получава от сукроза. Препоръчва се избягване на употребата му. Използва се в стриди, соя, плодови и замразени сосове, бира, уиски, бисквити, туршии.
Е 150 (b) Caustic sulphite caramel виж описаното за Е 150 (а)
E 150 (c) Ammonia caramel виж описаното за Е 150 (а)
E 150 (d) Sulphite ammonia caramel виж описаното за Е 150 (а)
E 151 Brilliant Black BN, Black PN Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в кафявите сосове, боровинкови кексови смеси. Забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 153 * Vegetable carbon Багрило с черен цвят. Пигмент на дървените въглища. Използва се в сладка, кристалите на желатина, сок от сладък корен. В Австралия са забранени само получените от растения деривати. Забранен в САЩ.
Е 154 Brown FK Забранен в САЩ.
E 155 Brown HT (Chocolate) Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Използва се в шоколадови кексове. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Смята се, че повишва кожната чувствителност. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 160 (а)* Carotene, alpha-, beta-, gamma- Оранжево-жълто багрило. В човешкия организъм се превръща във витамин А. Натрупва се в черния дроб. Намира се в морковите и други оранжево или жълто оцветени плодове и зеленчуци.
Е 160 (b)* Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin Червено багрило. Добива се от дърво (Bixa orellana). Използва се за оцветяване на тялото и тъкани. Подпомага храносмилането и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (c)* Paprika extract, capsanthin, capsorubin Препоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (d)* Lycopene Съдържа се в доматите и червения грейпфрут. Може да намали риска от туморни заболявания.
Е 160 (е)* Beta-apo-8′-carotenal (C 30) Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 160 (f)* Етилов естер на beta-apo-8′-carotenic acid (C 30) Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 161 (b) Xanthophylls – Lutein Жълто багрило, получавано от растения. В естествено състояние се открива в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния жълтък.
Е 161 (g)* Xanthophylls – Canthaxanthin Жълто багрило. Може да се получава от животински източници (ретинол). Намира се в някои гъби, ракообразни, риби, перата на фламингото.
Е 162 Beetroot Red, Betanin Пурпурночервено багрило, получавано от червено цвекло. Няма данни за нежелани реакции.
Е 163 Anthocyanins Виолетово багрило, получавано от цветя и други растения. Безвредно е.
Е 170 * Calcium carbonate Минерална сол, която се използва в пасти за зъби, бели бои, прахове за пране. Може да се добива от скали или кости на животни. Понякога се използва за намаляване киселинността на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове и зеленчуци. Във високи дози е токсичен.
Е 171 Titanium dioxide Бяло багрило, използващо се в пасти за зъби, бели бои. Няма данни за нежелани реакции.
Е 172 Iron oxides and hydroxides Имат черен, жълт или червен цвят. Използват се в наденици, пастет от скариди. Във високи дози са токсични.
Е 173 Aluminium Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
Е 174 Silver Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 175 Gold Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 180 Latolrubine BK Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 181 Tannic acid, tannins Получава се от шикалки и клончета на дъб. В естествен вид се съдържа в чая. Използва се като избистрящо (пречистващо) алкохола вещество.

 

КОНСЕРВАНТИ  (Е 200 – Е 290)

Е 200 Sorbic acid Получава се от плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки) или по синтетичен път. Възможен дразнител на кожата.
Е 201 Sodium sorbate Няма данни за нежелани странични реакции
Е 202 Potassium sorbate Няма данни за нежелани странични реакции
Е 203 Calcium sorbate Няма данни за нежелани странични реакции
Е 210 * Benzoic acid Добавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски изделия, заместител на захарта, използва се и в козметиката, а също като антисептик в някои противокашлични лекарствени средства или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са случаи на неврологични разстройства, а поради взаимодействието й със серен бисулфид (222) може да провокира хиперактивност у деца.
E 211 Sodium benzoate Използва се като антисептик, като консервант и за подобряване вкуса на храни с ниско качество. В големи количества (над 25 мг. на 250 мл.) се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като: Actifed, Phenergan и Tyrenol. Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата.
Е 212 Potassium benzoate При хора с алергии може да доведе до алергични реакции. Използването му е както на Е 210
Е 213 Calcium benzoate виж описаното за Е 212
Е 214 Ethyl p-hydroxybenzoate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 216 Propyl p-hydroxybenzoate Възможен контактен алерген.
Е 217 Sodium propyl p-hydroxybenzoate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 218 Methyl p-hydroxybenzoate Възможни са алергични реакции. Въздейства предимно върху кожата.
Е 219 Sodium methyl p-hydroxybenzoate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 220 Sulphur dioxide Получава се от въглищен катран. Всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава. Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за метаболизиране при хора с увредена функция на бъбреците. Разрушава витамин В1. Използва се в бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, възбуждащи средства, вино, оцет, продукти от домати.
Е 221 Sodium sulphite Използва се в пресните портокалови сокове. Виж и описаното за Е 220
Е 222 Sodium hydrogen sulphite виж описаното за Е 220
E 223 Sodium metabisulphite виж описаното за Е 220
E 224 Potassium metabisulphite виж описаното за Е 220
E 225 Potassium sulphite виж описаното за Е 220
E 226 Calcium sulphite Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 227 Calcium hydrogen sulphite Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 228 Potassium hydrogen sulphite виж описаното за Е 220
Е 230 Biphenyl, Diphenyl В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове.
Е 231 Orthophenyl phenol В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в сливи, моркови, праскови, нектарини, круши, стафиди, картофи, цитрусови плодове, ананаси, домати, чушки, череши.
Е 232 Sodium orthophenyl phenol виж описаното за Е 231
E 233 Thiabendazole В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусови плодове, ябълки, сливи, картофи, банани, гъби, мляко, месо.
E 234 Nisin Антибиотик, продуциран от бактерии. Съдържа се в бирата, ферментирали млечни произведения, доматени сосове и пюрета.
E 235 Natamycin Мек инхибитор изолиран от бактерии. Използва се за лечение на кандидоза (заболяване причинено от гъбички от род Кандида). Може да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария, дразнене на кожата. Открива се в месото, сиренето.
E 236 Formic acid Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 237 Sodium formate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 238 Calcium formate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 239 Hexamethylene tetramine Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 249 Potassium nitrite Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални карциногени.
E 250 Sodium nitrite Може да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В стомаха може да взаимодейства с други химикали и да се образуват нитрозамини. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни използването му е ограничено.
E 251 Sodium nitrate виж описаното за Е 250. Използва се и за получаване на азотна киселина и изкуствени торове, както и във ферментирали месни произведения.
E 252 * Potassium nitrate Може да се изолира от трупове на животни или от растения. Използва се като експлозив, за производство на изкуствени торове и като консервант на месо. Може да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В някои страни използването му е ограничено (виж 249).
Е 260 Acetic acid Получава се по синтетичен път от дървени влакна. Основен компонент на оцета. Използва се също в туршии, сосове.
Е 261 Potassium acetate Трябва да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция. Използва се в туршии, сосове и други продукти с кисел вкус.
Е 262 Sodium acetate, Sodium diacetate Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Няма данни за нежелани реакции.
Е 263 Calcium acetate Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Междинен продукт при производството на алкохол от дървесина. Суровина за получаване на оцетна киселина (Е 260) и на стабилизатори за текстилни бои.
Е 264 Ammonium acetate Може да предизвика гадене и повръщане.
Е 270 Lactic acid Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Получава се при загряване и ферментация на въглехидратите на мляко, картофи или меласа. Новородените и малките деца трудно я метаболизират. Използва се в сладкиши, украси, безалкохолни, понякога в бира, в храните за кърмачета.
E 280 Propionic acid Смята се, че всички пропионови съединения са свързани с мигренозните болки. В естествено състояние се съдържат във ферментиралите храни. Могат да се получат и синтетично от ethylene monoxide и carbon monoxide, от пропионов алдехид, при ферментацията на дървесина и др. Получава се при разграждане на влакнини от бактерии. Използва се при производството на хляб и други тестени продукти.
E 281 Sodium propionate Може да причини мигренозни болки. Използва се при производството на тестени продукти.
E 282 Calcium propionate виж описаното за Е 281
E 283 Potassium propionate виж описаното за Е 281
E 290 Carbon dioxide Получава се при производството на вар. Може да засили ефекта на алкохола. Съдържа се във виното, безалкохолните напитки, сладкарските произведения.

 

КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ   (Е 296 – Е 385)

Е 296 Malic acid Получава се от плодове или по синтетичен път. Препоръчва се избягване на употребата й при новородени и малки деца.
Е 297 Fumaric acid Получава се от растения от род Fumaria (най-вече F.officinalis) или при ферментация на глюкоза. Може да се използва за ароматизиране, подкисeляване, като антиоксидант, за газиране на безалкохолни напитки или като набухвател за кексове.
Е 300 Ascorbic acid Това е витамин С. Съдържа се в естествен вид в плодовете и зеленчуците. Може да се получи и по синтетичен път от глюкоза.
Е 301 Sodium ascorbate Натриева сол на витамин С.
Е 302 Calcium ascorbate Може да повиши риска от образуване на оксалатни камъни в бъбреците.
Е 303 Potassium ascorbate Калиева сол на витамин С.
Е 304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate Естери на аскорбиновата киселина (Е300) с мастни киселини.
Е 306, Е307, Е 308, Е 309 Tocopherols, alpha-, gamma-, delta- Витамин Е. Съдържа се в растителните масла (соево, пшеничено, оризово, памуково, царевично и др.). Той е силен антиоксидант. Предпазва витамин А от окисление. Използва се като добавка към маргарин и сосове.
Е 310 Propyl gallate Използва се за предотвратяване гранясването на мазнините. Може да предизвика гастрит или възпаление на кожата, нарушение на кръвообращението и метхемоглобинемия (с нарушен пренос на кислород от кръвта до тъканите на тялото). Използва се в различните мазнини, маргарин, сосове. Понякога влиза в състава на опаковъчните материали.
Е 311 Octyl gallate виж описаното за Е 310
Е 312 Dodecyl gallate виж описаното за Е 310
Е 317 Erythorbic acid Получава се от сукроза.
Е 318 Sodium erythorbate Получава се от Е 317.
Е 319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) Получава се от петрол. Препоръчва се избягване на употребата му. Може да предизвика гадене, повръщане, делир. Количество около 5 гр. се смята за смъртоносно. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин.
Е 320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) Получава се от петрол. Забавя загниването на храните в резултат на окислението им. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин, дъвки, ядки, произведения от домати, полиетиленови опаковки за храни. Може да предизвика алергични реакции, може да отключи хиперактивност. Има данни за канцерогенност и ефекти подобни на тези на естрогена. Във високи дози води до образуване на тумори при опитни животни. От 1958 година забранен в Япония. Предлага се да бъде забранен и във Великобритания. McDonald’s не го използват в продуктите си от 1986 година.
Е 321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) Получава се от петрол. Виж и описаното за Е 320.
Е 322 * Lecithins Получава се от соя, яйчен жълтък, фъстъци, царевица или животински източници. Не е токсичен, но във високи дози може да доведе до стомашни разстройства, подтискане на апетита и обилно изпотяване. Използва се за подпомагане на смесването на мазнините в маргарина, а също в шоколади, майонеза, сухо мляко.
E 325 * Sodium lactate Получава се от мляко. Може да съдържа свински ренин (хормон на бъбрека). Деца с непоносимост към лактоза може да получат нежелани реакции.
E 326 * Potassium lactate виж описаното за Е 325
E 327 * Calcium lactate виж описаното за Е 325
E 328 * Ammonium lactate виж описаното за Е 325
E 329 * Magnesium lactate виж описаното за Е 325
E 330 Citric acid Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от цитрусови плодове. Съдържа се в бисквити, замразена риба, сирене и други млечни произведения, храни за кърмачета, кексове, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментирали месни произведения.
E 331 Sodium citrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
E 332 Potassium citrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
E 333 Calcium citrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. В малки дози не се установяват нежелани реакции.
Е 334 Tartaric acid Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от необелени плодове, сок от грейпфрут.
Е 335 Sodium tartrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
Е 336 Potassium tartrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
Е 337 Sodium potassium tartrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
Е 338 Phosphoric acid Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от фосфатна руда. Влага се в сирена и техните производни. Няма данни за нежелани реакции.
Е 339 Sodium phosphates Минерална сол. Използва се като лаксатив и за фиксиране на багрила в текстилната промишленост. Приеман в големи количества нарушава нормалното съотношение на калция и фосфора в организма.
Е 340 Potassium phosphates виж описаното за Е 339
Е 341* Calcium phosphates Минерална сол, която се намира в скалите и костите. Използва се като антиацидно средство и за полиране емайла на зъбите.
E 343 Magnesium phosphates Минерална сол.
E 350 Sodium malates Няма данни за нежелани реакции.
E 351 Potassium malate Няма данни за нежелани реакции.
E 352 Calcium malates Няма данни за нежелани реакции.
E 353 Metatartaric acid Няма данни за нежелани реакции.
E 354 Calcium tartrate Според досегашните наблюдения е безопасен.
E 355 Adipic acid Получава се от корени. Отнася се към мазнините.
E 357 Potassium adipate Няма данни за нежелани реакции.
Е 363 Succinic acid Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.
Е 365 Sodium fumarate Сол на фумаровата киселина.
Е 366 Potassium fumarate Няма данни за нежелани реакции.
Е 367 Calcium fumarate Няма данни за нежелани реакции.
Е 370 1,4-Heptonolactone Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 375 Niacin Витамин В3. В естествено състояние се съдържа във фасула, граха и други бобови растения, в млякото, яйцата, месото, скаридите и рибата. В доза над 1000 мг. дневно може да доведе до увреждане на черния дроб, диабет, гастрит, увреждане на очите и повишено серумно ниво на пикочна киселина (води до подагра). В количества под 50-100 мг. може да предизвика зачервяване на кожата (безобидно, но болезнено), главоболие, стомашни болки, особено когато се приема на празен стомах.
E 380 Tri-ammonium citrate Може да повлияе функциите на черния дроб и панкреаса.
E 381 Ammonium ferric citrates Получава се от лимонена киселина. Използва се като добавка на желязо към зърнени и диетични храни.
E 385 Calcium disodium EDTA Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 

РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ и др.

Е 400 Alginic acid Получава се от морски водорасли. Използва се в карамелизирани изделия, ароматизирано мляко, сгъстени кремове и йогурт. В малки количества не се установяват нежелани реакции. Големите количества могат да подтиснат абсорбцията на някои хранителни вещества.
Е 401 Sodium alginate виж описаното за Е 400
Е 402 Potassium alginate виж описаното за Е 400
Е 403 Ammonium alginate виж описаното за Е 400
Е 404 Calcium alginate виж описаното за Е 400
Е 405 Propylene glycol alginate Получава се от петрол. За повече информация виж описаното за петролните деривати в предишната таблица.
Е 406 Agar Получава се от червени водорасли. Понякога се използва като лаксатив. Съдържа се в месните произведения и сладоледа.
Е 407 Carrageenan Напоследък се доказва връзката му с раковите заболявания, тъй като при въздействие с етиленов окис (използва се за студена стерилизация на продукти) се образува етиленов хлорхидрин, който е с висока канцерогенна активност. Налице са и токсични свойства, свързани с образуване на язви и рак. Най-сериозни увреждания оказват разпадните продукти на Carrageenan. Въпреки, че той се използва в натурален вид, в червата при разграждането му се получават различни разпадни продукти.
Е 410 Locust bean gum Получава се от някои видове акация. Използва се в близалки и др. смучещи се бонбони, подправки, някои брашнени продукти, сосове, плодови сокове, често в безкофеинови шоколадови заместители. Може да понижи нивото на холестерола в кръвта.
Е 412 Guar gum Получава се от семената на Cyamoposis tetragonolobus, растение отглеждано в Индия. Използва се за храна на едър рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм и крампи. Води до понижаване нивото на холестерол в кръвта.
Е 413 Tragacanth Смола, получавана от дърво – Astragalus gummifer. Използва се в храни, лекарствени средства, като капки за нос, сиропи, таблетки. Намира приложение и в козметиката. Възможно е да причини контактна алергия.
Е 414 Acacia Получава се от соковете на Acacia Sengal. Лесно се разрушава в стомашно-чревния тракт. Възможен алерген. Успокоява възпалени слузести лигавици.
Е 415 Xanthan gum Получава се от ферментация на зърна.
Е 416 Karaya gum Получава се от дървото Sterculia urens. Често се използва в комбинация с Е 410 в сладоледи, карамел, сладкиши, като пълнител, който им дава дъзможност да увеличават обема си 100 и повече пъти при добавяне на вода. Възможен алерген.
Е 417 Tara gum Получава се от растението Caesalpinia Spinosa, което вирее в Еквадор, Перу и Кения.
Е 420 Sorbitol Подсладител от глюкоза или плодове. Използва се в смучещи бонбони, сушени плодове, сладкарски произведения, бонбони, нискокалорични храни, лекарствени сиропи, капки за очи и е един от най-често използваните в козметиката консерванти. Може да предизвика храносмилателни разстройства.
Е 421 Mannitol Изкуствено получен подсладител. Възможен алерген. Може да предизвика диария, нарушаване функцията на бъбреците, гадене, повръщане. Най-често се използва в нискокалорични храни.
Е 422 * Glycerol Подсладител. Безцветен алкохол. Получава се от мазнини и алкални соли. Междинен продукт при производството на сапун от животинска или растителна мазнина. Може да се получи и от петролни продукти. Синтезира се и от пропилен или при ферментация на захар. Използва се в обвивката на наденица, сирена и др., в сушени плодове, ликьори, водка. Смята се, че предпазва ДНК от увреждане, причинено от индуктори на канцерогенезата, ултравиолетова светлина и радиация. В големи количества води до главоболие, жажда, гадене и високи нива на кръвната захар. Използва се също в сладкиши, бонбони, нискокалорични храни.
Е 430 * ? ?
Е 431 * Polyoxyethylene stearate ?
E 432 * Polysorbate 20 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 433 * Polysorbate 80 Емулгатор. Получава се от мастни киселини с животински произход. Използва се като ароматизатор, повърхностноактивно вещество, в сапуни, балсами. Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.
E 434 * Polysorbate 40 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 435 * Polysorbate 60 виж описаното за Е 433
E 436 * Polysorbate 65 виж описаното за Е 433
E 440 (a) Pectin Открива се най-вече в кората на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета, сосове. В големи количества може да доведе до образуване на газове и стомашно-чревен дискомфорт.
E 440 (b) Amidated pectin Няма данни за нежелани реакции.
E 441 * Gelatine Възможен алерген. Може да съдържа Е 220. При астма и алергия към сулфити трябва да се внимава с употребата му.
E 442 Ammonium phosphatides Няма данни за нежелани реакции.
E 450 Diphosphates Високите дози могат да нарушат нормалното съотношение на калций и фосфор в организма.
E 460 Cellulose Няма данни за нежелани реакции.
E 461 Methyl cellulose Може да предизвика образуване на газове и нарушаване на проходимостта в стомашно-чревния тракт.
E 463 Hydroxypropyl cellulose Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 464 Hydroxypropyl methyl cellulose Няма данни за нежелани реакции.
Е 465 Ethyl methyl cellulose Няма данни за нежелани реакции.
Е 466 Carboxy methyl cellulose, Sodium methyl cellulose Няма данни за нежелани реакции.
Е 469 Sodium caseinate Няма данни за нежелани реакции.
E 470 * Fatty acids salts Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 471 * Mono&di glycerides of fatty acids Няма данни за нежелани реакции.
E 472 * Fatty acid esters of glycerides Няма данни за нежелани реакции.
E 473 * Sucrose esters of fatty acids Няма данни за нежелани реакции.
E 474 * Sucroglycerides Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 475 * Polyglycerol esters of fatty acids Няма данни за нежелани реакции.
E 476 * Polyglycerol polyricinoleate Няма данни за нежелани реакции.
E 477 * Propylene glycol esters of fatty acids Получава се от петрол. Няма данни за нежелани реакции.
E 478 * ? ?
E 479 (b)* Получава се при термично окисление на соево олио и въздействие с моно- и диглицериди на мастни киселини ?
E 480 Dioctyl sodium sulphosuccinate Все още е в процес на изучаване.
E 481 * Sodium stearoyl-2-lactylate Няма данни за нежелани реакции.
E 482 * Calcium stearoyl-2-lactylate Няма данни за нежелани реакции.
E 483 * Stearyl tartrate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 491 * Sorbitan monostearate Няма данни за нежелани реакции.
E 492 * Sorbitan tristearate Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.
E 493 * Sorbitan monolaurate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 494 * Sorbitan monooleate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 495 * Sorbitan monopalmitate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 

МИНЕРАЛНИ СОЛИ, ОМЕКОТИТЕЛИ (Е 500 – Е 585)

Е 500 Sodium carbonates В малки количества няма данни за нежелани реакции.
Е 501 Potassium carbonates Няма данни за нежелани реакции.
Е 503 Ammonium carbonates Дразни лигавиците.
Е 504 Magnesium carbonates В медицината се използва като антиацидно и лаксативно средство.
Е 507 Hydrochloric acid В малки количества е безопасна.
Е 508 Potassium chloride В големи количества може да доведе до язви на стомаха.
Е 509 Calcium chloride Получава се от морска вода.
Е 510 Ammonium chloride Трябва да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб или бъбреците. Най-често се използва в продукти от брашно.
Е 511 Magnesium chloride Естествен минерал.
Е 513 Sulphuric acid Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.
Е 514 Sodium sulphates Може да наруши водния баланс в организма.
Е 515 Potassium sulphates Няма данни за нежелани реакции.
Е 516 Calcium sulphate Получава се от варовик.
Е 518 Magnesium sulphate Използва се като лаксатив.
Е 519 Cooper sulphate Естествен минерал.
E 524 Sodium hydroxide Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 525 Potassium hydroxide Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 526 Calcium hydroxide В малки количества няма данни за нежелани реакции.
E 527 Ammonium hydroxide Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 528 Magnesium hydroxide Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 529 Calcium oxide В малки количества е безопасен.
E 530 Magnesium oxide Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 535 Sodium ferrocyanide Няма данни за нежелани реакции.
E 536 Potassium ferrocyanide Междинен продукт при производството на газ. Има ниска токсичност.
E 540 Dicalcium diphosphate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 541 Sodium aluminium phosphate, Acidic Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 542 * Bone phosphate Получава се от кости. Използва се в сухото мляко за кафемашини.
E 544 Calcium polyphosphates Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 545 Ammonium polyphosphates Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 551 Silicon dioxide Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.
Е 552 Calcium silicate Получава се от варовик и каменни водорасли (diatoma). Използва се като антиацид. Няма данни за нежелани реакции.
Е 553 (а) Magnesium silicates Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 553 (b) Talc Свързва се с рак на стомаха. Съдържа се в полирания ориз, шоколади, сладкарски произведения.
Е 554 Sodium aluminium silicate Използва се в сол, сухо мляко и брашно. Смята се, че алуминият уврежда плацентата през време на бременността и е свързан с болестта на Алцхаймер.
Е 556 Calcium aluminium silicate Получава се от минерални соли. Използва се в сухото мляко. Виж и описаното за Е 554.
Е 558 Bentonite Няма данни за нежелани реакции.
Е 559 Aluminium silicate (Kaolin) Няма данни за нежелани реакции.
E 570 * Stearic acid Възможно е да има животински произход. Виж и описаното за стеаратите.
E 572 * Magnesium stearate Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.
E 575 Glucono delta-lactone Няма данни за нежелани реакции.
E 576 Sodium gluconate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 577 Potassium gluconate Няма данни за нежелани реакции.
E 578 Calcium gluconate Няма данни за нежелани реакции.
E 579 Ferrous gluconate Получава се от желязо и глюкоза. Използва се в маслини, в добавки на желязо. В малки количества е безопасен.
E 585 Ferrous lactate ?

 

АРОМАТИЗАТОРИ (Е 620 – Е 640)

Е 620 * Glutamic acid Ароматизатор и заместител на солта. Тази аминокиселина се открива в много животински и растителни протеини. Най-често се получава в промишлени количества от бактерии. Може да предизвика нежеланите реакции описани за Е 621. Препоръчва се избягване на употребата й от малки деца.
Е 621 Monosodium glutamate (MSG) Ароматизатор и заместител на солта. Получава се при ферментация на меласа. Нежелани реакции могат да се получат при болни от астма. Най-често се използва в замразени зеленчуци, замразена риба тон, и много други замразени храни, в сосове.
Е 622 Monopotassium glutamate Може да предизвика гадене, повръщане, диария, стомашни болки. Най-често се използва в заместителите на солта.
Е 623 Calcium diglutamate Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.
Е 624 Monoammonium glutamate Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.
Е 625 Magnesium diglutamate Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.
Е 626 Guanylic acid Може да влоши протичането на подаграта.
Е 627 Disodium guanylate Получава се от сардини или дрожди. Може да влоши протичането на подаграта.
Е 629 Calcium guanylate Може да влоши протичането на подаграта.
E 631 * Disodium inosinate Получава се от месо или сардини. Може да влоши протичането на подаграта.
E 633 Calcium inosinate Може да влоши протичането на подаграта.
E 635 * Disodium 5′-ribonucleotide Може да доведе до сърбящ обрив на кожата до 30 часа след приемането му. Силата на реакцията зависи от приетото количество и кумулира с всеки следващ прием. Използва се в ароматизиран чипс, фиде, пай. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 636 Maltol Получава се от кората на бор, борови иглички, цикория, масла и печен малц. Може да се добие и по синтетичен път.
E 637 Ethyl maltol Получава се от Maltol.
E 640 * Glycine и неговите натриеви соли ?

 

СМЕСИТЕЛИ (Е 900 – Е 1520)

Е 900 Dimethyl polysiloxane Получава се от силикон.
Е 901 * Beeswaxes Пчелен восък. Придава блясък (гланциращо вещество). Използва се за гланциране на плодове. За повече информация, виж статията за пчелни продукти. Може да предизвика алергични реакции.
Е 903 Carnauba wax Получава се от палма, растяща в Южна Америка. Използва се в козметиката, при производството на мастило и за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.
Е 904 * Shellac Получава се от насекоми. Дразни кожата.
Е 905 * Paraffins, Microcrystalline wax Може да наруши абсорбцията на мазнини и мастноразтворими витамини (А, D, Е, K). Мек лаксатив. Свързва се с тумори на пикочния мехур. Използва се в сладкиши, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, бонбони.
Е 907 * Refined microcrystalline wax Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 913 * Lanolin Получава се от овча вълна.
E 920 * L-Cystein Получава се от животински източници (козина, пера).
E 921 * L-Cystin виж Е 920
E 924 Potassium bromate Във високи дози може да предизвика гадене, повръщане, диария, болки. Използва се в продукти от брашно.
E 925 Chlorine Разрушава хранителните вещества. Карциноген. В някои области питейната вода го съдържа в количества над допустимите. Използва се в продукти от брашно.
E 926 Chlorine dioxide виж описаното за Е 925.
E 927 Azodicarbonamide Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 928 Benzoyl peroxide Използва се за избелване на рафинираните брашна. При хора с астма или друг вид алергии употребата му трябва да се ограничи. Виж и описаното за Е 210.
E 931 Nitrogen Използва се при замразяване и вакумиране на продукти. Според досегашните данни е безопасен.
E 932 Nitrous oxide В малки количества е безопасен.
Е 950 Acesulfame potassium (Acesulfame K) Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители – аспартам, захарин и ацесулфам К в списъка си за „Десетте най-лоши добавки“. Те причиняват тумори при опитни животни и повишават риска от развитие на рак при хора.
Е 951 * Aspartame Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Някои хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка.
Е 952 Cyclamic acid Калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестисите при плъхове и на ембриони при мишки. Забранен в САЩ и Великобритания.
Е 954 Saccharines Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от толуен (известин карциноген). През 1977 година е забранен в САЩ, след което е възстановена употребата му, при задължително изписване върху етикета на следния текст: „Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве, този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опитни животни.“
Е 957 Thaumatin Изкуствен подсладител. Представлява протеин получен от тропическото растение Thaumococcus danielli. Използва се за подслаждане на вина, хляб и плодове.
E 965 Maltitol, Хидрогениран глюкозов сироп Трудно се разгражда от храносмилателните ензими. Използва се в сладкиши, бонбони, сушени плодове, нискокалорични храни. Във високи дози действа лаксативно.
Е 967 Xylitol Съдържа се в малини, сини сливи, марули и др. В промишлени количества се получава от дървесина. Има диуретичен ефект и причинява образуване на камъни в бъбреците. Използва се в нискокалорични храни, нисковъглехидратни сладкиши, сладоледи и сладка.
Е 999 Quillaia extract Емулгатор, естествен сърфактант (повърхностноактивно вещество), пенливо вещество. Получава се от дърво, отглеждано в Чили (Quillaia Saponaria). Използва се в бира, газирана вода. Ускорява заздравяването на кожата и намалява омазняването й.
Е 1100 * Amylase Получава се от гъби или свински панкреас.
Е 1200 Polydextrose В малки количества е безопасна.
Е 1201 Polyvinylpyrrolidone Диспергиращо вещество. Използва се за покриване на таблетки и в изкуствените подсладители.
Е 1202 Polyvinylpolypyrrolidone Избистрящо виното вещество. Използва се и за стабилизиране на бои.
Е 1400 –Е 1450 Скорбяла, нишесте Няма данни за нежелани реакции.
Е 1505 Triethyl acetate Част от него се превръща в алкохол в организма.
Е 1510 Ethanol Алкохол.
Е 1517,Е 1518 * Glycerol acetates Получава се от глицерол. В САЩ се използва за покриване на пресни плодове.
Е 1520 Propylene glycol Овлажнител и диспергиращо вещество. Получава се от петрол. Сладкият му вкус го прави широко използван в лекарствата за деца и в лечебните сиропи. Съдържа се в кремове, мехлеми, козметични средства, дезодоранти, продукти за коса. При интравенозно приложение причинява сърдечни атаки. Води до поддтискане на централната нервна система и контактен дерматит.

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: