Списък на оцветители и консерванти в храните (Е-та в храните)

Списък на оцветители и консерванти в храните (Е-та в храните) | Диана image 2

ОЦВЕТИТЕЛИ (Е 100 – Е 181)

НомерХимическо наименованиеКратък коментар
Е 100CurcuminИма оранжево – жълт цвят. Получава се от корените на растението куркума (тюрмерик), но може да се произведе и по синтетичен път. Използва се в сирена, маргарин, печени сладкиши.
Е 101Riboflavin, Riboflavin – 5′ – phosphateВитамин В2 и оцветител. В естествен вид се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в състава на маргарини и сирена.
Е 102TartrazineFD&C Yellow № 5Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност. Чувствителността към тартразин е свързана с тази към аспирин. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи супи. Забранен е в Норвегия и Австрия.
Е 104Quinoline Yellow FD&C Yellow № 10Използва се в червила, продукти за коса, одеколони, в голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 107Yellow 7GИма жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора страдащи от астма може да имат алергична реакция към него. Използва се в безалкохолните напитки. Забранен в Австралия и САЩ.
Е 110Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, FD&C Yellow № 6Получава се по синтетичен път. Използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, а също в някои медикаменти като: Berocca, Polaramine, Ventolin – сироп и др. Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, увреждане на хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, отвращение към храна. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни. Забранен в Норвегия.
Е 120Cochineal, Carminic acid, CarminesИма червен цвят. Получава се от насекоми. Използва се рядко. Препоръчва се избягване на консумацията му.
Е 122Azorubine, CarmoisineИма червен цвят. Получава се от въглищен катран. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
Е 123Amaranth,FD&C Red №2Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори. Забранен в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия.
Е 124Ponceau 4R, Cochineal Red A, FD&C Red №4Получава се от въглищен катран и азо багрила. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. При животни води до образуване на тумори. Забранен е в САЩ и Норвегия.
Е 127Erythrosine,FD&C Red № 3Има червен цвят. Използва се в консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, печени изделия, снакс. Може да предизвика чувствителност към светлина, да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване на тумори на щитовидната жлеза. Забранен в Норвегия.
Е 128Red 2GЗабранен в Австралия и много други страни с изключение на Великобритания.
Е 129Allura red AC,FD&C Red №40Има оранжево-червен цвят. Използва се в сладкиши, напитки и подправки, в лекарствени средства и козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през 80 -те с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с тумори при мишки. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
Е 131Patent blue VЗабранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 132 *Indigotine, Indigo carmine,FD&C Blue №2Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва се също в сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия, бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
Е 133Brilliant blue FCF, FD&C Blue Dye №1Използва се в млечните произведения, сладкиши и напитки. Получава се по синтетичен път. Забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия.
Е 140Chlorophylis, ChlorophyllinsЗелено багрило, съдържащо се в естествен вид във всички растения. Използва се за оцветяване на восък и масла използвани в медицината и козметиката.
Е 141Медни комплекси на Chlorophylis и ChlorophyllinsОцветители на масла. Няма данни за нежелани реакции.
Е 142Green SИма зелен цвят. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в замразения грах, ментови желета и сосове, галета и кексове. Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
Е 150 (а)Plain caramelТъмно кафяво багрило, което се получава от сукроза. Препоръчва се избягване на употребата му. Използва се в стриди, соя, плодови и замразени сосове, бира, уиски, бисквити, туршии.
Е 150 (b)Caustic sulphite caramelвиж описаното за Е 150 (а)
E 150 (c)Ammonia caramelвиж описаното за Е 150 (а)
E 150 (d)Sulphite ammonia caramelвиж описаното за Е 150 (а)
E 151Brilliant Black BN, Black PNПолучава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в кафявите сосове, боровинкови кексови смеси. Забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 153 *Vegetable carbonБагрило с черен цвят. Пигмент на дървените въглища. Използва се в сладка, кристалите на желатина, сок от сладък корен. В Австралия са забранени само получените от растения деривати. Забранен в САЩ.
Е 154Brown FKЗабранен в САЩ.
E 155Brown HT (Chocolate)Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Използва се в шоколадови кексове. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Смята се, че повишва кожната чувствителност. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 160 (а)*Carotene, alpha-, beta-, gamma-Оранжево-жълто багрило. В човешкия организъм се превръща във витамин А. Натрупва се в черния дроб. Намира се в морковите и други оранжево или жълто оцветени плодове и зеленчуци.
Е 160 (b)*Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixinЧервено багрило. Добива се от дърво (Bixa orellana). Използва се за оцветяване на тялото и тъкани. Подпомага храносмилането и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (c)*Paprika extract, capsanthin, capsorubinПрепоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (d)*LycopeneСъдържа се в доматите и червения грейпфрут. Може да намали риска от туморни заболявания.
Е 160 (е)*Beta-apo-8′-carotenal (C 30)Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 160 (f)*Етилов естер на beta-apo-8′-carotenic acid (C 30)Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 161 (b)Xanthophylls – LuteinЖълто багрило, получавано от растения. В естествено състояние се открива в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния жълтък.
Е 161 (g)*Xanthophylls – CanthaxanthinЖълто багрило. Може да се получава от животински източници (ретинол). Намира се в някои гъби, ракообразни, риби, перата на фламингото.
Е 162Beetroot Red, BetaninПурпурночервено багрило, получавано от червено цвекло. Няма данни за нежелани реакции.
Е 163AnthocyaninsВиолетово багрило, получавано от цветя и други растения. Безвредно е.
Е 170 *Calcium carbonateМинерална сол, която се използва в пасти за зъби, бели бои, прахове за пране. Може да се добива от скали или кости на животни. Понякога се използва за намаляване киселинността на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове и зеленчуци. Във високи дози е токсичен.
Е 171Titanium dioxideБяло багрило, използващо се в пасти за зъби, бели бои. Няма данни за нежелани реакции.
Е 172Iron oxides and hydroxidesИмат черен, жълт или червен цвят. Използват се в наденици, пастет от скариди. Във високи дози са токсични.
Е 173AluminiumИзбягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
Е 174SilverИзбягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 175GoldИзбягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 180Latolrubine BKИзбягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 181Tannic acid, tanninsПолучава се от шикалки и клончета на дъб. В естествен вид се съдържа в чая. Използва се като избистрящо (пречистващо) алкохола вещество.

 

КОНСЕРВАНТИ  (Е 200 – Е 290)

Е 200Sorbic acidПолучава се от плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки) или по синтетичен път. Възможен дразнител на кожата.
Е 201Sodium sorbateНяма данни за нежелани странични реакции
Е 202Potassium sorbateНяма данни за нежелани странични реакции
Е 203Calcium sorbateНяма данни за нежелани странични реакции
Е 210 *Benzoic acidДобавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски изделия, заместител на захарта, използва се и в козметиката, а също като антисептик в някои противокашлични лекарствени средства или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са случаи на неврологични разстройства, а поради взаимодействието й със серен бисулфид (222) може да провокира хиперактивност у деца.
E 211Sodium benzoateИзползва се като антисептик, като консервант и за подобряване вкуса на храни с ниско качество. В големи количества (над 25 мг. на 250 мл.) се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като: Actifed, Phenergan и Tyrenol. Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата.
Е 212Potassium benzoateПри хора с алергии може да доведе до алергични реакции. Използването му е както на Е 210
Е 213Calcium benzoateвиж описаното за Е 212
Е 214Ethyl p-hydroxybenzoateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 215Sodium ethyl p-hydroxybenzoateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 216Propyl p-hydroxybenzoateВъзможен контактен алерген.
Е 217Sodium propyl p-hydroxybenzoateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 218Methyl p-hydroxybenzoateВъзможни са алергични реакции. Въздейства предимно върху кожата.
Е 219Sodium methyl p-hydroxybenzoateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 220Sulphur dioxideПолучава се от въглищен катран. Всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава. Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за метаболизиране при хора с увредена функция на бъбреците. Разрушава витамин В1. Използва се в бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, възбуждащи средства, вино, оцет, продукти от домати.
Е 221Sodium sulphiteИзползва се в пресните портокалови сокове. Виж и описаното за Е 220
Е 222Sodium hydrogen sulphiteвиж описаното за Е 220
E 223Sodium metabisulphiteвиж описаното за Е 220
E 224Potassium metabisulphiteвиж описаното за Е 220
E 225Potassium sulphiteвиж описаното за Е 220
E 226Calcium sulphiteПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 227Calcium hydrogen sulphiteПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 228Potassium hydrogen sulphiteвиж описаното за Е 220
Е 230Biphenyl, DiphenylВ някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове.
Е 231Orthophenyl phenolВ някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в сливи, моркови, праскови, нектарини, круши, стафиди, картофи, цитрусови плодове, ананаси, домати, чушки, череши.
Е 232Sodium orthophenyl phenolвиж описаното за Е 231
E 233ThiabendazoleВ някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусови плодове, ябълки, сливи, картофи, банани, гъби, мляко, месо.
E 234NisinАнтибиотик, продуциран от бактерии. Съдържа се в бирата, ферментирали млечни произведения, доматени сосове и пюрета.
E 235NatamycinМек инхибитор изолиран от бактерии. Използва се за лечение на кандидоза (заболяване причинено от гъбички от род Кандида). Може да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария, дразнене на кожата. Открива се в месото, сиренето.
E 236Formic acidПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 237Sodium formateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 238Calcium formateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 239Hexamethylene tetramineПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 249Potassium nitriteНитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални карциногени.
E 250Sodium nitriteМоже да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В стомаха може да взаимодейства с други химикали и да се образуват нитрозамини. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни използването му е ограничено.
E 251Sodium nitrateвиж описаното за Е 250. Използва се и за получаване на азотна киселина и изкуствени торове, както и във ферментирали месни произведения.
E 252 *Potassium nitrateМоже да се изолира от трупове на животни или от растения. Използва се като експлозив, за производство на изкуствени торове и като консервант на месо. Може да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В някои страни използването му е ограничено (виж 249).
Е 260Acetic acidПолучава се по синтетичен път от дървени влакна. Основен компонент на оцета. Използва се също в туршии, сосове.
Е 261Potassium acetateТрябва да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция. Използва се в туршии, сосове и други продукти с кисел вкус.
Е 262Sodium acetate, Sodium diacetateИзползва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Няма данни за нежелани реакции.
Е 263Calcium acetateИзползва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Междинен продукт при производството на алкохол от дървесина. Суровина за получаване на оцетна киселина (Е 260) и на стабилизатори за текстилни бои.
Е 264Ammonium acetateМоже да предизвика гадене и повръщане.
Е 270Lactic acidИзползва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Получава се при загряване и ферментация на въглехидратите на мляко, картофи или меласа. Новородените и малките деца трудно я метаболизират. Използва се в сладкиши, украси, безалкохолни, понякога в бира, в храните за кърмачета.
E 280Propionic acidСмята се, че всички пропионови съединения са свързани с мигренозните болки. В естествено състояние се съдържат във ферментиралите храни. Могат да се получат и синтетично от ethylene monoxide и carbon monoxide, от пропионов алдехид, при ферментацията на дървесина и др. Получава се при разграждане на влакнини от бактерии. Използва се при производството на хляб и други тестени продукти.
E 281Sodium propionateМоже да причини мигренозни болки. Използва се при производството на тестени продукти.
E 282Calcium propionateвиж описаното за Е 281
E 283Potassium propionateвиж описаното за Е 281
E 290Carbon dioxideПолучава се при производството на вар. Може да засили ефекта на алкохола. Съдържа се във виното, безалкохолните напитки, сладкарските произведения.

 

КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ   (Е 296 – Е 385)

Е 296Malic acidПолучава се от плодове или по синтетичен път. Препоръчва се избягване на употребата й при новородени и малки деца.
Е 297Fumaric acidПолучава се от растения от род Fumaria (най-вече F.officinalis) или при ферментация на глюкоза. Може да се използва за ароматизиране, подкисeляване, като антиоксидант, за газиране на безалкохолни напитки или като набухвател за кексове.
Е 300Ascorbic acidТова е витамин С. Съдържа се в естествен вид в плодовете и зеленчуците. Може да се получи и по синтетичен път от глюкоза.
Е 301Sodium ascorbateНатриева сол на витамин С.
Е 302Calcium ascorbateМоже да повиши риска от образуване на оксалатни камъни в бъбреците.
Е 303Potassium ascorbateКалиева сол на витамин С.
Е 304Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearateЕстери на аскорбиновата киселина (Е300) с мастни киселини.
Е 306, Е307, Е 308, Е 309Tocopherols, alpha-, gamma-, delta-Витамин Е. Съдържа се в растителните масла (соево, пшеничено, оризово, памуково, царевично и др.). Той е силен антиоксидант. Предпазва витамин А от окисление. Използва се като добавка към маргарин и сосове.
Е 310Propyl gallateИзползва се за предотвратяване гранясването на мазнините. Може да предизвика гастрит или възпаление на кожата, нарушение на кръвообращението и метхемоглобинемия (с нарушен пренос на кислород от кръвта до тъканите на тялото). Използва се в различните мазнини, маргарин, сосове. Понякога влиза в състава на опаковъчните материали.
Е 311Octyl gallateвиж описаното за Е 310
Е 312Dodecyl gallateвиж описаното за Е 310
Е 317Erythorbic acidПолучава се от сукроза.
Е 318Sodium erythorbateПолучава се от Е 317.
Е 319Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)Получава се от петрол. Препоръчва се избягване на употребата му. Може да предизвика гадене, повръщане, делир. Количество около 5 гр. се смята за смъртоносно. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин.
Е 320Butylated hydroxy-anisole (BHA)Получава се от петрол. Забавя загниването на храните в резултат на окислението им. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин, дъвки, ядки, произведения от домати, полиетиленови опаковки за храни. Може да предизвика алергични реакции, може да отключи хиперактивност. Има данни за канцерогенност и ефекти подобни на тези на естрогена. Във високи дози води до образуване на тумори при опитни животни. От 1958 година забранен в Япония. Предлага се да бъде забранен и във Великобритания. McDonald’s не го използват в продуктите си от 1986 година.
Е 321Butylated hydroxy-toluene (BHT)Получава се от петрол. Виж и описаното за Е 320.
Е 322 *LecithinsПолучава се от соя, яйчен жълтък, фъстъци, царевица или животински източници. Не е токсичен, но във високи дози може да доведе до стомашни разстройства, подтискане на апетита и обилно изпотяване. Използва се за подпомагане на смесването на мазнините в маргарина, а също в шоколади, майонеза, сухо мляко.
E 325 *Sodium lactateПолучава се от мляко. Може да съдържа свински ренин (хормон на бъбрека). Деца с непоносимост към лактоза може да получат нежелани реакции.
E 326 *Potassium lactateвиж описаното за Е 325
E 327 *Calcium lactateвиж описаното за Е 325
E 328 *Ammonium lactateвиж описаното за Е 325
E 329 *Magnesium lactateвиж описаното за Е 325
E 330Citric acidИзползва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от цитрусови плодове. Съдържа се в бисквити, замразена риба, сирене и други млечни произведения, храни за кърмачета, кексове, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментирали месни произведения.
E 331Sodium citratesИзползва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
E 332Potassium citratesИзползва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
E 333Calcium citratesИзползва се за подкиселяване на хранителните продукти. В малки дози не се установяват нежелани реакции.
Е 334Tartaric acidИзползва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от необелени плодове, сок от грейпфрут.
Е 335Sodium tartratesИзползва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
Е 336Potassium tartratesИзползва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
Е 337Sodium potassium tartratesИзползва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.
Е 338Phosphoric acidИзползва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от фосфатна руда. Влага се в сирена и техните производни. Няма данни за нежелани реакции.
Е 339Sodium phosphatesМинерална сол. Използва се като лаксатив и за фиксиране на багрила в текстилната промишленост. Приеман в големи количества нарушава нормалното съотношение на калция и фосфора в организма.
Е 340Potassium phosphatesвиж описаното за Е 339
Е 341*Calcium phosphatesМинерална сол, която се намира в скалите и костите. Използва се като антиацидно средство и за полиране емайла на зъбите.
E 343Magnesium phosphatesМинерална сол.
E 350Sodium malatesНяма данни за нежелани реакции.
E 351Potassium malateНяма данни за нежелани реакции.
E 352Calcium malatesНяма данни за нежелани реакции.
E 353Metatartaric acidНяма данни за нежелани реакции.
E 354Calcium tartrateСпоред досегашните наблюдения е безопасен.
E 355Adipic acidПолучава се от корени. Отнася се към мазнините.
E 357Potassium adipateНяма данни за нежелани реакции.
Е 363Succinic acidПрепоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.
Е 365Sodium fumarateСол на фумаровата киселина.
Е 366Potassium fumarateНяма данни за нежелани реакции.
Е 367Calcium fumarateНяма данни за нежелани реакции.
Е 3701,4-HeptonolactoneПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 375NiacinВитамин В3. В естествено състояние се съдържа във фасула, граха и други бобови растения, в млякото, яйцата, месото, скаридите и рибата. В доза над 1000 мг. дневно може да доведе до увреждане на черния дроб, диабет, гастрит, увреждане на очите и повишено серумно ниво на пикочна киселина (води до подагра). В количества под 50-100 мг. може да предизвика зачервяване на кожата (безобидно, но болезнено), главоболие, стомашни болки, особено когато се приема на празен стомах.
E 380Tri-ammonium citrateМоже да повлияе функциите на черния дроб и панкреаса.
E 381Ammonium ferric citratesПолучава се от лимонена киселина. Използва се като добавка на желязо към зърнени и диетични храни.
E 385Calcium disodium EDTAПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 

РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ и др.

Е 400Alginic acidПолучава се от морски водорасли. Използва се в карамелизирани изделия, ароматизирано мляко, сгъстени кремове и йогурт. В малки количества не се установяват нежелани реакции. Големите количества могат да подтиснат абсорбцията на някои хранителни вещества.
Е 401Sodium alginateвиж описаното за Е 400
Е 402Potassium alginateвиж описаното за Е 400
Е 403Ammonium alginateвиж описаното за Е 400
Е 404Calcium alginateвиж описаното за Е 400
Е 405Propylene glycol alginateПолучава се от петрол. За повече информация виж описаното за петролните деривати в предишната таблица.
Е 406AgarПолучава се от червени водорасли. Понякога се използва като лаксатив. Съдържа се в месните произведения и сладоледа.
Е 407CarrageenanНапоследък се доказва връзката му с раковите заболявания, тъй като при въздействие с етиленов окис (използва се за студена стерилизация на продукти) се образува етиленов хлорхидрин, който е с висока канцерогенна активност. Налице са и токсични свойства, свързани с образуване на язви и рак. Най-сериозни увреждания оказват разпадните продукти на Carrageenan. Въпреки, че той се използва в натурален вид, в червата при разграждането му се получават различни разпадни продукти.
Е 410Locust bean gumПолучава се от някои видове акация. Използва се в близалки и др. смучещи се бонбони, подправки, някои брашнени продукти, сосове, плодови сокове, често в безкофеинови шоколадови заместители. Може да понижи нивото на холестерола в кръвта.
Е 412Guar gumПолучава се от семената на Cyamoposis tetragonolobus, растение отглеждано в Индия. Използва се за храна на едър рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм и крампи. Води до понижаване нивото на холестерол в кръвта.
Е 413TragacanthСмола, получавана от дърво – Astragalus gummifer. Използва се в храни, лекарствени средства, като капки за нос, сиропи, таблетки. Намира приложение и в козметиката. Възможно е да причини контактна алергия.
Е 414AcaciaПолучава се от соковете на Acacia Sengal. Лесно се разрушава в стомашно-чревния тракт. Възможен алерген. Успокоява възпалени слузести лигавици.
Е 415Xanthan gumПолучава се от ферментация на зърна.
Е 416Karaya gumПолучава се от дървото Sterculia urens. Често се използва в комбинация с Е 410 в сладоледи, карамел, сладкиши, като пълнител, който им дава дъзможност да увеличават обема си 100 и повече пъти при добавяне на вода. Възможен алерген.
Е 417Tara gumПолучава се от растението Caesalpinia Spinosa, което вирее в Еквадор, Перу и Кения.
Е 420SorbitolПодсладител от глюкоза или плодове. Използва се в смучещи бонбони, сушени плодове, сладкарски произведения, бонбони, нискокалорични храни, лекарствени сиропи, капки за очи и е един от най-често използваните в козметиката консерванти. Може да предизвика храносмилателни разстройства.
Е 421MannitolИзкуствено получен подсладител. Възможен алерген. Може да предизвика диария, нарушаване функцията на бъбреците, гадене, повръщане. Най-често се използва в нискокалорични храни.
Е 422 *GlycerolПодсладител. Безцветен алкохол. Получава се от мазнини и алкални соли. Междинен продукт при производството на сапун от животинска или растителна мазнина. Може да се получи и от петролни продукти. Синтезира се и от пропилен или при ферментация на захар. Използва се в обвивката на наденица, сирена и др., в сушени плодове, ликьори, водка. Смята се, че предпазва ДНК от увреждане, причинено от индуктори на канцерогенезата, ултравиолетова светлина и радиация. В големи количества води до главоболие, жажда, гадене и високи нива на кръвната захар. Използва се също в сладкиши, бонбони, нискокалорични храни.
Е 430 *??
Е 431 *Polyoxyethylene stearate?
E 432 *Polysorbate 20Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 433 *Polysorbate 80Емулгатор. Получава се от мастни киселини с животински произход. Използва се като ароматизатор, повърхностноактивно вещество, в сапуни, балсами. Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.
E 434 *Polysorbate 40Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 435 *Polysorbate 60виж описаното за Е 433
E 436 *Polysorbate 65виж описаното за Е 433
E 440 (a)PectinОткрива се най-вече в кората на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета, сосове. В големи количества може да доведе до образуване на газове и стомашно-чревен дискомфорт.
E 440 (b)Amidated pectinНяма данни за нежелани реакции.
E 441 *GelatineВъзможен алерген. Може да съдържа Е 220. При астма и алергия към сулфити трябва да се внимава с употребата му.
E 442Ammonium phosphatidesНяма данни за нежелани реакции.
E 450DiphosphatesВисоките дози могат да нарушат нормалното съотношение на калций и фосфор в организма.
E 460CelluloseНяма данни за нежелани реакции.
E 461Methyl celluloseМоже да предизвика образуване на газове и нарушаване на проходимостта в стомашно-чревния тракт.
E 463Hydroxypropyl celluloseПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 464Hydroxypropyl methyl celluloseНяма данни за нежелани реакции.
Е 465Ethyl methyl celluloseНяма данни за нежелани реакции.
Е 466Carboxy methyl cellulose, Sodium methyl celluloseНяма данни за нежелани реакции.
Е 469Sodium caseinateНяма данни за нежелани реакции.
E 470 *Fatty acids saltsПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 471 *Mono&di glycerides of fatty acidsНяма данни за нежелани реакции.
E 472 *Fatty acid esters of glyceridesНяма данни за нежелани реакции.
E 473 *Sucrose esters of fatty acidsНяма данни за нежелани реакции.
E 474 *SucroglyceridesПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 475 *Polyglycerol esters of fatty acidsНяма данни за нежелани реакции.
E 476 *Polyglycerol polyricinoleateНяма данни за нежелани реакции.
E 477 *Propylene glycol esters of fatty acidsПолучава се от петрол. Няма данни за нежелани реакции.
E 478 *??
E 479 (b)*Получава се при термично окисление на соево олио и въздействие с моно- и диглицериди на мастни киселини?
E 480Dioctyl sodium sulphosuccinateВсе още е в процес на изучаване.
E 481 *Sodium stearoyl-2-lactylateНяма данни за нежелани реакции.
E 482 *Calcium stearoyl-2-lactylateНяма данни за нежелани реакции.
E 483 *Stearyl tartrateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 491 *Sorbitan monostearateНяма данни за нежелани реакции.
E 492 *Sorbitan tristearateМоже да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.
E 493 *Sorbitan monolaurateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 494 *Sorbitan monooleateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 495 *Sorbitan monopalmitateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

 

МИНЕРАЛНИ СОЛИ, ОМЕКОТИТЕЛИ (Е 500 – Е 585)

Е 500Sodium carbonatesВ малки количества няма данни за нежелани реакции.
Е 501Potassium carbonatesНяма данни за нежелани реакции.
Е 503Ammonium carbonatesДразни лигавиците.
Е 504Magnesium carbonatesВ медицината се използва като антиацидно и лаксативно средство.
Е 507Hydrochloric acidВ малки количества е безопасна.
Е 508Potassium chlorideВ големи количества може да доведе до язви на стомаха.
Е 509Calcium chlorideПолучава се от морска вода.
Е 510Ammonium chlorideТрябва да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб или бъбреците. Най-често се използва в продукти от брашно.
Е 511Magnesium chlorideЕстествен минерал.
Е 513Sulphuric acidПрепоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.
Е 514Sodium sulphatesМоже да наруши водния баланс в организма.
Е 515Potassium sulphatesНяма данни за нежелани реакции.
Е 516Calcium sulphateПолучава се от варовик.
Е 518Magnesium sulphateИзползва се като лаксатив.
Е 519Cooper sulphateЕстествен минерал.
E 524Sodium hydroxideПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 525Potassium hydroxideПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 526Calcium hydroxideВ малки количества няма данни за нежелани реакции.
E 527Ammonium hydroxideПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 528Magnesium hydroxideПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 529Calcium oxideВ малки количества е безопасен.
E 530Magnesium oxideПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 535Sodium ferrocyanideНяма данни за нежелани реакции.
E 536Potassium ferrocyanideМеждинен продукт при производството на газ. Има ниска токсичност.
E 540Dicalcium diphosphateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 541Sodium aluminium phosphate, AcidicПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 542 *Bone phosphateПолучава се от кости. Използва се в сухото мляко за кафемашини.
E 544Calcium polyphosphatesПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 545Ammonium polyphosphatesПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 551Silicon dioxideНяма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.
Е 552Calcium silicateПолучава се от варовик и каменни водорасли (diatoma). Използва се като антиацид. Няма данни за нежелани реакции.
Е 553 (а)Magnesium silicatesПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
Е 553 (b)TalcСвързва се с рак на стомаха. Съдържа се в полирания ориз, шоколади, сладкарски произведения.
Е 554Sodium aluminium silicateИзползва се в сол, сухо мляко и брашно. Смята се, че алуминият уврежда плацентата през време на бременността и е свързан с болестта на Алцхаймер.
Е 556Calcium aluminium silicateПолучава се от минерални соли. Използва се в сухото мляко. Виж и описаното за Е 554.
Е 558BentoniteНяма данни за нежелани реакции.
Е 559Aluminium silicate (Kaolin)Няма данни за нежелани реакции.
E 570 *Stearic acidВъзможно е да има животински произход. Виж и описаното за стеаратите.
E 572 *Magnesium stearateНяма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.
E 575Glucono delta-lactoneНяма данни за нежелани реакции.
E 576Sodium gluconateПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 577Potassium gluconateНяма данни за нежелани реакции.
E 578Calcium gluconateНяма данни за нежелани реакции.
E 579Ferrous gluconateПолучава се от желязо и глюкоза. Използва се в маслини, в добавки на желязо. В малки количества е безопасен.
E 585Ferrous lactate?

 

АРОМАТИЗАТОРИ (Е 620 – Е 640)

Е 620 *Glutamic acidАроматизатор и заместител на солта. Тази аминокиселина се открива в много животински и растителни протеини. Най-често се получава в промишлени количества от бактерии. Може да предизвика нежеланите реакции описани за Е 621. Препоръчва се избягване на употребата й от малки деца.
Е 621Monosodium glutamate (MSG)Ароматизатор и заместител на солта. Получава се при ферментация на меласа. Нежелани реакции могат да се получат при болни от астма. Най-често се използва в замразени зеленчуци, замразена риба тон, и много други замразени храни, в сосове.
Е 622Monopotassium glutamateМоже да предизвика гадене, повръщане, диария, стомашни болки. Най-често се използва в заместителите на солта.
Е 623Calcium diglutamateЗаместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.
Е 624Monoammonium glutamateЗаместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.
Е 625Magnesium diglutamateЗаместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.
Е 626Guanylic acidМоже да влоши протичането на подаграта.
Е 627Disodium guanylateПолучава се от сардини или дрожди. Може да влоши протичането на подаграта.
Е 629Calcium guanylateМоже да влоши протичането на подаграта.
E 631 *Disodium inosinateПолучава се от месо или сардини. Може да влоши протичането на подаграта.
E 633Calcium inosinateМоже да влоши протичането на подаграта.
E 635 *Disodium 5′-ribonucleotideМоже да доведе до сърбящ обрив на кожата до 30 часа след приемането му. Силата на реакцията зависи от приетото количество и кумулира с всеки следващ прием. Използва се в ароматизиран чипс, фиде, пай. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 636MaltolПолучава се от кората на бор, борови иглички, цикория, масла и печен малц. Може да се добие и по синтетичен път.
E 637Ethyl maltolПолучава се от Maltol.
E 640 *Glycine и неговите натриеви соли?

 

СМЕСИТЕЛИ (Е 900 – Е 1520)

Е 900Dimethyl polysiloxaneПолучава се от силикон.
Е 901 *BeeswaxesПчелен восък. Придава блясък (гланциращо вещество). Използва се за гланциране на плодове. За повече информация, виж статията за пчелни продукти. Може да предизвика алергични реакции.
Е 903Carnauba waxПолучава се от палма, растяща в Южна Америка. Използва се в козметиката, при производството на мастило и за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.
Е 904 *ShellacПолучава се от насекоми. Дразни кожата.
Е 905 *Paraffins, Microcrystalline waxМоже да наруши абсорбцията на мазнини и мастноразтворими витамини (А, D, Е, K). Мек лаксатив. Свързва се с тумори на пикочния мехур. Използва се в сладкиши, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, бонбони.
Е 907 *Refined microcrystalline waxПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 913 *LanolinПолучава се от овча вълна.
E 920 *L-CysteinПолучава се от животински източници (козина, пера).
E 921 *L-Cystinвиж Е 920
E 924Potassium bromateВъв високи дози може да предизвика гадене, повръщане, диария, болки. Използва се в продукти от брашно.
E 925ChlorineРазрушава хранителните вещества. Карциноген. В някои области питейната вода го съдържа в количества над допустимите. Използва се в продукти от брашно.
E 926Chlorine dioxideвиж описаното за Е 925.
E 927AzodicarbonamideПрепоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.
E 928Benzoyl peroxideИзползва се за избелване на рафинираните брашна. При хора с астма или друг вид алергии употребата му трябва да се ограничи. Виж и описаното за Е 210.
E 931NitrogenИзползва се при замразяване и вакумиране на продукти. Според досегашните данни е безопасен.
E 932Nitrous oxideВ малки количества е безопасен.
Е 950Acesulfame potassium (Acesulfame K)Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители – аспартам, захарин и ацесулфам К в списъка си за „Десетте най-лоши добавки“. Те причиняват тумори при опитни животни и повишават риска от развитие на рак при хора.
Е 951 *AspartameИзкуствен подсладител с много нежелани реакции. Някои хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка.
Е 952Cyclamic acidКалциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестисите при плъхове и на ембриони при мишки. Забранен в САЩ и Великобритания.
Е 954SaccharinesКалциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от толуен (известин карциноген). През 1977 година е забранен в САЩ, след което е възстановена употребата му, при задължително изписване върху етикета на следния текст: „Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве, този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опитни животни.“
Е 957ThaumatinИзкуствен подсладител. Представлява протеин получен от тропическото растение Thaumococcus danielli. Използва се за подслаждане на вина, хляб и плодове.
E 965Maltitol, Хидрогениран глюкозов сиропТрудно се разгражда от храносмилателните ензими. Използва се в сладкиши, бонбони, сушени плодове, нискокалорични храни. Във високи дози действа лаксативно.
Е 967XylitolСъдържа се в малини, сини сливи, марули и др. В промишлени количества се получава от дървесина. Има диуретичен ефект и причинява образуване на камъни в бъбреците. Използва се в нискокалорични храни, нисковъглехидратни сладкиши, сладоледи и сладка.
Е 999Quillaia extractЕмулгатор, естествен сърфактант (повърхностноактивно вещество), пенливо вещество. Получава се от дърво, отглеждано в Чили (Quillaia Saponaria). Използва се в бира, газирана вода. Ускорява заздравяването на кожата и намалява омазняването й.
Е 1100 *AmylaseПолучава се от гъби или свински панкреас.
Е 1200PolydextroseВ малки количества е безопасна.
Е 1201PolyvinylpyrrolidoneДиспергиращо вещество. Използва се за покриване на таблетки и в изкуствените подсладители.
Е 1202PolyvinylpolypyrrolidoneИзбистрящо виното вещество. Използва се и за стабилизиране на бои.
Е 1400 –Е 1450Скорбяла, нишестеНяма данни за нежелани реакции.
Е 1505Triethyl acetateЧаст от него се превръща в алкохол в организма.
Е 1510EthanolАлкохол.
Е 1517,Е 1518 *Glycerol acetatesПолучава се от глицерол. В САЩ се използва за покриване на пресни плодове.
Е 1520Propylene glycolОвлажнител и диспергиращо вещество. Получава се от петрол. Сладкият му вкус го прави широко използван в лекарствата за деца и в лечебните сиропи. Съдържа се в кремове, мехлеми, козметични средства, дезодоранти, продукти за коса. При интравенозно приложение причинява сърдечни атаки. Води до поддтискане на централната нервна система и контактен дерматит.

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни