Храните врагове на желязото

Сред тях попадат чаят, млякото и какаото.

Според едно изследване на Световната здравна организация, проведено през 2016 година, недостигът на желязо е най-често срещаното хранително заболяване, като броят на засегнатите хора в световен мащаб е над 80%. А при 30% от тях, дългосрочната липса на лечение прераства в анемия.

Желязото е изключително полезно за организма, тъй като чрез него кислородът достига до всички клетки на тялото. Освен това, този минерал е много важен за здравето и красотата на кожата, ноктите и косата.

Оказва се, че дори да приемаме някои храни, богати на желязо, ако ги комбинираме с други, наречени инхибитори, тялото не успява да усвои добре желязото и така всъщност усилията ни да си набавим този минерал са малко или много напразни.

Ето и кои са тези храни:

  • Пълнозърнести зърнени закуски и царевица
  • Чай и кафе
  • Какао
  • Мляко и сирене
  • Зеленчуци с тъмнозелен цвят
  • Яйца

И ето кои са правилата, за да запазите ценните качества на храните, богати на желязо:

  • Когато ядете месо, пийте и една чаша портокалов сок (прясно изцеден)
  • Комбинирайте месото с печени картофи, задушени/варени зеленчуци (моркови, броколи, зеле) или салата, съдържаща витамин С.
  • Не приемайте кафе или чай веднага преди и след като сте яли храни, богати на желязо

Източник: http://www.missbloom.bg