Как да ядем по-малко. Три научно обосновани метода

Как да ядем по-малко. Три научно обосновани метода | Диана

Огледалото помага не само за суетата…

Учените са изследвали много фактори, които влияят на начина на хранене – приборите за хранене, размер, цвят на ястията, снимките на храните в Instagram, хората, с които се храните… Но какви са изводите, до които са стигнали и кои са всъщност факторите, които влияят върху намаляването на порциите на храната ни?

Огледало в трапезарията/кухнята

Според изследване, проведено през 2015 г от психолози в Университета в централна Флорида, много добър помощник с борбата с вредните хранителни навици е огледалото в кухнята. На участниците в експеримента им било предложено да избират между шоколадов десерт и плодова салата, както и да избират между това да се хранят в стая с огледала или в стая без огледала. Салатата се харесала на всички без изключение, но не било същото мнението за шоколадовия десерт: тези, които го изяли, гледайки се в огледалото, споделили, че не им се сторил толкова вкусен, колкото на тези, които са го изяли в стаята без огледалата.

Авторът на изследването Ата Джами коментира резултатите по следния начин: „Отражението дава представа на хората не само за това как изглеждат, но им позволява обективен поглед върху самите тях. Те се гледат през други очи.“ Според мнението на специалиста, огледалото показва на любителите на вредните храни, че те не са в съответствие със стандартите за здравословно хранене, а това предизвиква дискомфорт в тях. Това не им дава възможност да се насладят на сладкишите например.

Тишина (и осъзнатост)

Ето какво може да ни спаси от преяждане, убеден е професор Райън Елдер. Когато се храним под звуците на музика или на телевизор, ние не чуваме звуците от предъвкването, гълтането, схрускването и т. нат. – така ние ядем повече. Всичко се променя, когато слушаме или просто мислим (както уверяват учените) за звуците, които издаваме по време на хранене.

Чистота на масата

Oсвен това да доставя естетическо и друг вид удоволствие, храната има огромно значение за калориите, които осигуряваме на организма. Хаотичната обстановка е вредна за диетите, според изследователя Лени Вартанян. Това принуждава човек да си мисли „Всичко е извън контрол, защо да се сдържам в храненето?“

Експеримент бил проведен сред жени: една част били оставени в чиста и подредена кухня, а други – в небрежна и мръсна, при непрекъснато звънене на телефони. И в двата случая участничките се хранели с крекери, сладкиши и зеленчуци. Втората група поели с по 65 калории повече от първата. Така че, тези, които искат да запазят формата си, е добре да се хранят в чиста, добре подредена и тиха стая.