Канадски учени с шокиращ извод: Безсолната диета е безполезна!

Канадски учени с шокиращ извод: Безсолната диета е безполезна! | Диана image 3

Спирането на употребата на сол причинява вреди, които са по-големи от намаляването ѝ.

Използването на минимално количество сол не носи никаква полза за здравето, а в някои случаи дори може да доведе до повишен риск от смърт, причинена от болести на сърдечно-съдовата система, се казва в статия, публикувана в списание Science Daily.

„Умерения прием на сол леко намалява показателите на кръвното налягане, но води до редица други ефекти, включително увеличаването на нивото на някои хормони, които често превишават положителните ефекти от спада на налягането. Това е много важна новина за хората, страдащи от хипертония“, казва Андрю Менте, доцент в Университета Макмастър в Хамилтън (Канада).

Менте и колеги са стигнали до това заключение чрез наблюдение на здравето на повече от 130 хиляди души от 49 страни, които участвали в мониторинг към проекта. В рамките на изследването, учените редовно взимали кръвни проби от участниците в експеримента, събирали данни за хранителния им режим, вредни навици, заболявания и други фактори, които влияят върху продължителността на живота и здравето.

Учените се интересували от това как тялото реагира на нарастващата популярност на диетата, която съветва количеството на сол в храната да бъде сведена до минимум, особено за хора, страдащи от високо кръвно налягане и други сърдечни проблеми.

След анализ на промените в здравното състояние на участниците в експеримента и честотата на смъртните случаи сред тях, авторите на изследването заключили, че диета с намалена концентрация на сол не носи никакви предимства на тялото, особено ако лицето не страда от проблеми с високо кръвно налягане. Много важен е баланса – приема на твърде много или твърде малко сол води до нежелани последствия. Цялото изследване можете да прочетете тук.