5 начина да спечелите спор

5 начина да спечелите спор | Диана

Накарайте опонента си да се съмнява в собствените си думи…

Никой не обича да губи и дори да не е прав, се опитва да убеди опонента си в обратното. Все пак е въпрос на чест, а имиджът и авторитетът са си важни! Сигурно все пак ви се е случвало и то от хора, които са по-малко компетентни и знаете, че не казват пълната истина. Това е така, защото те просто знаят някои малки трикове, с които ви обезоръжават.

Марк Салем е експерт по невербална комуникация и твърди, че не е никак трудно да спечелите спор. Трябва просто да следвате тези съвети:

1. Бъдете уверени, дори да не сте прави

Ако излъчвате увереност опонентът ви ще се обърка и сам ще започне да се съмнява в думите си, което ще го направи по-малко убедителен.

2. „Копайте” на едно място

Дори цялата ви реч да издиша, все има един силен момент, който е неоспорим и ако го натъртвате постоянно и останалите ви доводи ще звучат по-истинни.

3. Създайте бариера

Това е мръсен трик, но ефективен. Носете в ръка телефон, химикалка или друг предмет, който ще го разсейва, докато ръкомахате, а и на подсъзнателно ниво създава една бариера, която ви прави „неуязвим” от „атака”.

4. Заемете позиция

Гледайте да сте на по-високо място в сравнение с опонента си. Неслучайно речите на важните политици и оратори се изнасят от трибуна. Позицията прави главния говорещ по-убедителен и демонстрира превъзходство.

5. Съгласявайте се привидно

Ехидни подмятания от сорта на „Щом така мислиш”, „Щом си убеден в думите си” отново създават объркване у другия и го карат да се замисли още по-дълбоко дали е прав и за какво точно спори.