7 начина да останем лудо влюбени в партньора си… завинаги

7 начина да останем лудо влюбени в партньора си... завинаги | Диана image 4

Както казват, да привлечеш любовта е лесно… Трудно е да я задържиш! Някои от нас имат щастието да запазват пламъка дълги, дълги години. Но откровено… колко такива двойки познавате? За съжаление повечето дълги и брачни връзки изгубват красотата и емоцията с времето.

Това е и моят най-голям страх, от дете. Да живея в безстрастна, скучна, рутинна връзка може би ме е ужасявало повече, отколкото състоянието на необвързаност. Но животът ми показва, че макар и редки, щастливите, пълни с любов трайни връзки съществуват. Затова започнах да изследвам въпроса…

Каква е тайната да запазим пламъка на страстта в дългата връзка?
Възможно ли е да сме лудо влюбени след 5, 10 и дори 20 години съвместен живот?

Така попаднах на актуално изследване, публикувано в американски журнал. То проучва за първи път регионите в мозъка, които се асоциират с дългосрочната романтична любов. Изследователите сравнили мозъците на щастливи, дългогодишни брачни двойки с тези на току-що влюбени. Изненадващо резултатите разкрили много подобна мозъчна дейност в дадените региони.

Ето какво обединявало всички щастливи двойки, без значение от времето, от което са заедно:

– Копнеж за споделяне
– Фокус на вниманието
– Енергия, която се увеличава при близост на партньора
– Мотивация за действия, които правят партньора щастлив
– Сексуално привличане и мисли за другия, когато пътува или не е наблизо

Но как постигаме това? Как след дълго съжителство все още се чувстваме привлечени от партньора? И той от нас? Как да останем мотивирани да го правим щастлив, дори след многобройни трудности?

Всеки, който е бил в дълга връзка поне веднъж, знае какви изпитания поднася времето. Кой може да каже, че е имунизиран срещу промяната на чувствата? Това, което в началото прави връзката опияняваща като по магия, може бързо да си тръгне.

Но значи ли това, че ЛЮБОВТА изчезва? Или просто се променя? Често вкопчеността в шеметната страст без усилия от първите месеци, ни пречи да видим, че…
Любовта ни може да се развие и не е обречена на рутина и скука. Може да стане по-дълбока и удовлетворяваща. Може дори да остане страстна десетилетия наред… Ако сме готови:
Да вярваме в това
Да работим за него
Да развием разбиране за процесите във връзката и любовната психология на другия пол

С други думи, да сме готови да разбираме истински мъжа или жената до нас, и неговите/ нейните нужди. Вместо само да ги осъждаме през нашата индивидуална призма. Да сме готови да изоставим определени саботиращи поведения, в които ни водят предимно егото и гордостта. Да сме готови да отстояваме себе си, без да нараняваме, осъждаме и обвиняваме.

Ето 7 начина да запазите страстта и щастието във връзката с години:

1. Излекувайте миналото

За да можем с чисто сърце и съзнание да влезем в щастлива връзка, често е нужно да погледнем назад, към всичко което ни е наранило в миналото. Да се опитаме да го разберем и да простим. Да сключим мир с предишните ни връзки. В противен случай ще пренасяме нашите болезнени бутони всяка нова връзка. А партньорът няма изцяло да разбира нашите реакции, нито ще може да запълва празнините, които сами не сме готови да излекуваме.
Това означава да осъзнаем, че нашите страхове, разочарования, тревоги са си наши собствени. Че ги носим от миналото и само ние имаме отговорност да се справим с тях. Снемем ли това бреме от партньора – ние ще снемем огромно напрежение от връзката.

2. Бъдете отворени към нови изживявания

Колкото по-близки стават двама души, толкова по-голям става рискът те да се затворят за други хора и преживявания. Много обвързани жени или мъже се успокояват в сигурността на връзката и спират да откриват себе си в неща извън нея. Но любовта не може да съществува във вакуум. Тя може да тече само между две развиващи се същества. Вълнуващо време и активности отвъд домашния уют са ключов фактор за удължаване на страстта.
Това трябва да се случва и в двете посоки – както за вас, така и за партньора. Вие нямате право да го ограничавате в хобитата му, които го правят щастлив, а напротив – да го насърчавате.

3. Показвайте открито любовта си

Любовта ще умре, освен ако не се отнасяте към нея като към мощна, жизнена, най-значима сила. Да кажеш „Обичам те” по навик не е същото, като да го показваш всеки ден. Една от най-честите грешки в любовта: ние сдържаме чувствата си, премерваме колко от тях ще покажем навън. Следим реакциите на партньора и даваме обратно само толкова, колкото вярваме че сме получили. Не си позволяваме просто да обичаме и да го показваме с изцяло открито сърце.
Позволете си по-често да показвате искрена радост, щом го/я видите. Дръжте по-често ръката му/й. Вглеждайте се в очите на партньора и не се притеснявайте да изпращате към тях неподправена, недозирана любов. Отделяйте време за малките жестове, които правят големите неща.

4. Съхранете своята индивидуалност

Да се загубим в любовта е прекрасно… но ако останем загубени в нея след първите месеци, ще загубим и тръпката! Най-силната страст идва от вътрешния огън, който ни движи като личности. Ако спрем да се развиваме като личност и угасим този индивидуален огън, трудно ще запазим любовта жива. Ние сме били интересни за нашия партньор в началото именно с нашите цели, мечти, страсти и таланти. И ако не ги подхранваме редовно – то той неминуемо ще спре да вижда в нас същия вълнуващ човек, както в началото.
Ние следва се подкрепяме и допълваме по нашите пътища, а не да ги изоставяме заради любовта. Интересна остава тази връзка, в която всеки от партньорите продължава да се развива и като индивидуалност!

5. Не минавайте в отбранителна позиция при конфликт

Да сме отворени в комуникацията, да умеем да приемаме обратна връзка, вместо само да се защитаваме и обвиняваме – това е решаващият ключ за преодоляване на трудностите. Често човек несъзнателно напада, когато се чувства нападнат. Ако искаме да изградим истинска, открита комуникация с партньора обаче, трябва да излезем от кръга на жертвата и тиранина. Трябва да спрем да мислим в понятия като вина, обида, несправедливост. Във всичко, което ни казва партньора, има зрънце истина. И всичко, което ни е наранило, можем да предадем без да сме нападателни.
Ключът е в това да говорим през езика на чувствата – като показваме отговорност за начина, по който се чувстваме. Вместо да изместваме фокуса върху действията на партньора и говорим през езика на обвиняващото Его.
Има разлика между „Не знам дали имам основание, но се почувствах глупаво от думите ти” и „Ти винаги ме караш да се чувствам глупаво.”

6. Бъдете щедри… към себе си и другия

Да сме щедри е цялостен начин на съществуване. Той включва грижа както към партньора, така и към нас самите. Никой няма да ни дава това, което не сме готови да дадем на себе си! Често ни е лесно да даваме на другия, забравяйки да се поглезим сами. И чакаме напразно да ни дадат това, за което копнеем.

Да живеем в енергия на щедрост означава също с отворено сърце и радост да получаваме всичко, което ни се дава. Дори да ни е трудно да получаваме даром, или пък подаръците да не са изцяло по вкуса ни… нека се научим да оценяваме всеки жест. Без значение колко малък или голям е, всяко внимание следва да бъде възнаградено с благодарност и светещи от радост очи!
Няма нищо по-зареждащо и мотивиращо за него, за да поиска утре отново да направи усилие за нас… И не забравяйте – всеки подарък е знак, че мислим за партньора, или той за нас. Тук не става дума само за материална стойност, а за нещо много повече.

7. Експериментирайте и изненадвайте!

Попаднем ли в рутината, често забравяме за спонтанността. Спираме да изненадваме себе си и партньора и когато всичко е предсказуемо… тръпката лесно угасва. Позволявайте си понякога да изненадате другия на работа, просто защото сте мислили за него и искате да го целунете на момента. (Без да прекалявате с това и да влизате в ролята на преследвач!) Организирайте изненадващи кратки пътувания, или по-различни вечери, за които партньора не подозира до момента на поканата.
Така показвате, че не просто мислите за него… но и че тази мисъл е толкова гореща, че да ви подтикне към действие!

Годините променят любовта и вида на връзката. Но дали това ще е за по-добро – зависи изцяло от нас. Да останем влюбени и щастливи с партньора не е лесна задача, но напълно постижима. Може да изисква от нас да се справим с минал опит, страхове, да оставим определени навици зад гърба си. Може да се наложи да сме истински упорити и търпеливи в решението си. Но когато става дума за любов… всичко си заслужава!

Автор: Силвия Матеева / elitebook