7 прости способа да предотвратите заболяването от рак

7 прости способа да предотвратите заболяването от рак | Диана

Всеки втори човек според учените в определен период от живота си се сблъсква с рака. Никой не е застрахован и никой не би искал да изпита това на гърба си. Ето защо специалистите препоръчват 7 прости способа за защита от опасната болест.

Почистване на дома

Дори такива прости натоварвания като почистването на дома помагат за предотвратяването на рак. Изследвания показват, че редовната физическа активност играе огромна роля в профилактиката на някои видове рак, включително на дебелото черво и гърдата. Според учените това се дължи на стабилността на хормоналното ниво, което се поддържа при физическа активност.

Моркови

Няма нищо лошо в закуските, ако са със здравословни продукти. В противен случай увеличаването на дневната дажба само със 100 калории над нормата, води до качването на 5 кг. годишно. Няма нужда да се отказвате от закуските, ако избирате полезно меню – например зеленчукови салати или обикновени моркови. Помнете, че излишните килограми са свързани с 10 разновидности на рака, в.т.ч. на дебелото черво, гърдите и черния дроб.

Никакъв бял хляб

Откажете се от белия хляб, макарони и ориз в полза на продуктите от пълнозърнесто брашно, за да увеличите количеството на влакната. Целулозата запазва чувството за ситост по-дълго време, облекчавайки задачата за поддържане на здравословно тегло и предотвратяването на рак.

Сменете солта с подправки

Употребата на по-голямо количество сол способства за увеличаване на артериалното налягане, а също така и за повишаване риска от рак на стомаха. Според учените солта уврежда обвивката на стомаха. Постепенно намалявайте количеството й в храната. Заменяйте я с подправки, чесън и лимон.

Вегетарианство веднъж седмично

Съществуват немалко доказателства, че употребата на червено месо увеличава риска от рак на чрвата. Това е свързано с методите за запазване и осоляване на месото с всякакви консерванти. Определете си поне един ден от седмицата и бъдете вегетарианци.

Разговаряйте прави

30 минути физически активност на ден съществено понижават риска от рак. Ако нямате възможност да посещавате фитнес зала, то поне разговаряйте по телефона прави, а не седнали. Пробвайте и да се храните прави.

Вместо телевизор – разходка

Съкратете времето на лежане пред телевизора, заменете го с разходки на чист въздух.