7 съвета за щастливо пътуване

7 съвета за щастливо пътуване | Диана image 4

Lonely Planet отново ни предлагат кратък наръчник със 7 прости рецепти за щастливо пътуване:

1. Разучете повече, похарчете по-малко

Не губете ценно време в търсене на перфектна оферта за екзотична дестинация, за да не се раздразните преди да сте започнали пътуването. Вместо това пробвайте следното: изберете място, на което спокойно можете да си позволите да отидете и разучете повече за него, както и за местата, които отговарят на интересите ви. Дори половин час търсене ще ви е от полза.

2. Направете пътуването си по-добро от очакваното

Изследвания установяват, че някои хора намират за най-приятна частта с очакването на пътуването.

Предварителните резервации на билетите имат много предимства, но не подценявайте и спонтанността. Очакването и планирането не са сигурен начин начин за щастливо пътуване. Освен това има нещо много вълнуващо да се качите на самолета, без особени планове и да отлетите до някое далечно място.

3. Добавете щипка дискомфорт

Ако целта ви е да натрупате спомени и истории от своето пътуване, имайте предвид това: силните емоционални събития оставят най-ярките, трайни спомени. Леженето в хамака може да звучи привлекателно, но някой ускоряващ пулса спорт ще остави далеч по-ярки следи в паметта ви.

Според писателя Тим Кейхил „приключението е физическият и емоционален дискомфорт, припомнен на спокойствие”. Това е класически парадокс на пътуването: ако сте готови на малко страдание, уплаха или силно преживяване от рода, спомените от пътуването ще са по-силни.

4. Изградете свой лукс

Ако не можете да си позволите лукс, променете дефиницията си за лукс. Много луксозни хотели взимат допълнителни такси за външен разкош и формалности, които нямат реален ефект върху вашата ваканция, освен да товарят сметката ви. Закона на полилея гласи: колкото по-голям е полилеят във фоайето на хотела, толкова по-преувеличени са сметките ви.

Изследвания показват, че много хора смятат външния вид на хотела за по-важен, отколкото обслужването в него. Не оставяйте дизайнерските тапети да ви подлъжат. Когато резервирате пътуване си, напишете списък от най-важните (според вас) фактори, които ще ви накарат да се чувствате комфортно и спокойно и се фокусирайте върху тях. Изберете удобен, комфортен хотел на културно място (ако е възможно) и оставете парите си за престоящите нови преживявания.

5. Тръгнете на мисия

Често най-щастливите моменти в една ваканция са тези, които не очакваме. Това важи и за много други неща: партито-изненада е истинска наслада, когато не знаем за него. Размерът на всяка емоционална реакция се моделира от нашите очаквания. Неочакваното забавление винаги е по-сладко от планираното.

Но как да ни се случи неочакваното? Много от големите писатели (които пишат за пътешествия) започват с пътуване по определена задача (мисия) и по пътя си срещат много неочаквани интересни изненади. Пробвайте го и вие, защото наистина работи. Не е нужно мисията ви да е голяма, но трябва да е мисия. Проследете родословното си дърво и открийте къщата, където са живели вашите пра-баби и дядовци. Потърсете рядка птица, която не е виждана от години. Може къщата отдавна да я няма или да не видите птицата, но по пътя гарантирано ще срещнете нови хора и ще имате незабравими преживявания, които няма да откриете в нито един туристически пътеводител или няма да си помислите да правите като турист.

6. Подарете пътуване

Кое предпочитате – подаряване или получаване на подарък? Ако вашият отговор е „подаряване”, вие сте не само щедър човек, но и изразено мнозинство от хората.

Хората обичат да дават, защото така правят другите щастливи. Изследвания на подаряването показват, че хората са значително по-щастливи, когато изберат да похарчат парите си за другите. Има ли някой, с когото искате да пътувате, но пътуването ще тежи на бюджета му? Ако сте в състояние да помогнете и избраникът ви приеме, сбъднете една мечта – така и двамата ще спечелите.

7. Завършете добре

Случвало ли ви се е да се върнете от ваканция и да имате нужда от почивка след ваканцията? Пътуващите могат да избегнат този често срещан проблем с малко предварително планиране.

Ако сте активни през цялата си почивка е добре да отделите малко време за отдих накрая. Не се притеснявайте, че ще изгубите ценно време от ваканцията си: проучвания установяват, че дължината на пътуването има малък ефект върху цялостното удовлетворение, затова е най-добре да сте отпочинали след всичко.

Източник: http://www.loyal-travel.com