8 лечебни свойства на портокаловите кори, които може би не познавате

Портокалите са един от най-известните и консумирани плодове по цял свят. Въпреки че много хора не знаят този факт, портокаловите кори са източник на разнообразни, полезни за здравето, хранителни вещества.

Много хора просто изхвърлят тези кори по навик. Добре е да знаете, че те притежават много качества, които ще ви помогнат. Те предпазват организма ви от развитието на редица болести.

Вкусът им не е така приятен както на самия плод или на сока от него. Въпреки това активните им съставки са основателна причина да ги добавите към менюто си.

А и има толкова много рецепти, които подчертават екзотичния им, цитрусов привкус вместо леката им горчивина.

Ето защо в тази статия искаме да споделим с вас 8 интересни лечебни свойства на портокаловите кори, от които ще искате да се възползвате.

1.Предпазват от повишаване на лошия холестерол

портокаловите кори предпазват от повишаване на лошия холестерол

Портокаловите кори съдържат фитохимикали и флавоноиди. Те действат като натурално лечебно средство за хората с проблеми с нивото на холестерола.

Тези антиоксиданти пречистват артериите. Освен това предотвратяват образуването на плака, водеща до запушвания на кръвоносните съдове и съсирване на кръвта.

Същевременно се грижат за здравето на сърдечно-съдовата ви система. Те намаляват риска от развитие на хипертония, сърдечен удар и инфаркт.

2.Борят се срещу киселините

Активните съставки в портокаловите кори имат алкално действие. По този начин намаляват стомашните киселини.

Приемът им под формата на смутита или чай балансира рН нивото на храносмилателната ви система. Освен това контролира образуването на голямо количество киселини при стомашни проблеми.

Ако страдате от повтарящи се, силни киселини е добре да пиете напитки с портокалови кори веднъж дневно в продължение на 20 дни.

3.Облекчават храносмилателните проблеми

портокаловите кори облекчават храносмилателните проблеми

Счита се, че 100 грама портокалови кори ви осигуряват около 10.6 грама фибри. Тези специални вещества са изключително важни за здравето на храносмилателната ви система.

Редовната им консумация ускорява движението на червата. Същевременно спомага изхвърлянето на отпадните вещества, натрупани в червата ви.

Това е едно от най-добрите домашни средства за предпазване от синдрома на раздразненото черво, диария и възпалителни заболявания.

Освен това притежават успокояващо действие. И оказват положителен ефект върху микробната флора, защитаваща червата ви.

4.Имат антибактериално действие

Натуралните екстракти в тези кори съдържат голямо количество фенол и антиоксидантни съставки. Същевременно те притежават антимикробно и антибактериално действие.

Това спомага борбата – както вътрешната, така и външната – с редица вредни патогени като Ешерихия коли (E. Coli) и Листерия моноцитогенис (Listeria monocytogenes).

5.Предпазват и се борят срещу респираторните заболявания

портокаловите кори се борят срещу респираторните заболявания

Портокаловите кори съдържат около 10 пъти повече витамин С отколкото портокаловия сок. Затова са един от най-добрите начини за укрепване на имунната система.

Тази антиоксидантна съставка забавя проникването и разпространението на вирусите и бактериите. Освен това подобрява защитните механизми на организма ви. По този начин ви предпазва от респираторни и други заболявания като:

  • Бронхит
  • Настинки
  • Грип
  • Алергии
  • Астма
  • Рак на белите дробове

6.Подобрява денталното здраве

Дъвкането на малки парчета портокалови кори е навик, който ще:

  • Освежи дъха ви.
  • Контролира бактериите.
  • Ви предпази от пожълтяване на зъбите.

Те съдържат екстракти и етерични масла, които ви защитават срещу вредното въздействие на бактериалната плака и инфекциите свързани с нея.

Дъвкането на портокалови кори се препоръчва и за хора с чувствителни зъби. Тъй като намалява симптомите на чувствителност.

Можете да използвате настъргани портокалови кори под формата на паста или да ги втривате от вътрешната страна на зъбите си.

7.Помагат ви да отслабнете

Портокаловите кори са с ниско съдържание на калории, имат фибри и притежават детоксикиращо действие – всичко това спомага отслабването.

Консумацията им под формата на чай или добавянето им към други ястия ускорява пречистването на организма. Освен това удължават усещането за ситост. А така избягвате приема на допълнителни калории.

8.Подобряват състоянието на кожата

Портокаловите кори се отразяват положително и на външния ви вид. Ще се радвате на промени и грижа както за здравето, така и за красотата ви.

Високото им съдържание на витамин С намалява появата на петна и други несъвършенства, свързани с преждевременното стареене.

Чрез екстрактите си портокаловите кори ви помагат да почистите и заличите тези малки петна. Става въпрос за петната причинени от излагането на слънце, при изгаряне или от действието на токсините.

Запарката от портокалови кори действа като натурален тоник. И пречиства порите в дълбочина. По този начин предотвратява образуването на черни точки, пъпки и акне.

Както виждате тази част от портокалите, която обикновено изхвърляме, е отличен помощник в грижата за здравето ни. Използвайте корите настъргани, под формата на чай или се насладете на вкуса и аромата им като ги добавите към любимите си рецепти!

Източник: https://zdraveikrasota.bg/