9 мита, внушени ни от здравните “експерти”

9 мита, внушени ни от здравните "експерти" | Диана

Някои от основните ни разбирания за здравето са стереотипи, залегнали от възпитанието и училищния живот. Всъщност обаче те са изключително невалидни. Това посочват американските автори в здравния портал health.com. Те изброяват списък с 9 мита, внушени от здравните експерти.

1. Митове за стреса, написани в интернет. В миналото здравната дезинформация се разпространяваше бавно, но не и днес, когато пишем в мрежата до знайни и незнайни експерти и четем във форуми веднага, щом се почувстваме зле. Много от отговорите, които получаваме онлайн обаче, са погрешен прочит на фактите или дори умишлено извъртане на истината.

2. Правилото „Пийте 8 чаши вода дневно”. Мнозина смятат, че само водата е единствената питейна течност, полезна за здравето им. Това убеждение обаче датира от 1945 година. Днес вече е считана за много полезна и консумацията на чай, прясно мляко, плодове, фреш и сок в допълнение към водата.

3. От стреса ще ви посивеят косите. Твърде много притеснения наистина ни състаряват отвътре и отвън, но до този момент няма научно доказателство за мигновено ускоряване на процеса на побеляване на косъма.

4. Четенето на лоша светлина уврежда очите. Взираме се в текста, защото не виждаме добре. Това довежда до главоболие, но няма перманентни вреди върху зрението.

5. Кафето е много вредно. В твърде големи количества да, но в умерени ежедневният му прием има множество позитиви. То се произвежда от растения, които имат полезни фитохимикали с въздействие на антиоксиданти.

6. Храни се здраво по време на простуда, гладувай, когато имаш температура. Дори да не сте гладни, когато горите, имате нужда от много течности, защото се изпотявате. Опитайте да ядете плодове.

7. Свежото е винаги по-добро от замразеното. Истината е, че замразените плодове и зеленчуци могат да са точно толкова полезни, колкото свежите, когато са набрани в пиковия момент на хранителното им съдържание.

8. Яйцата повишават холестерола. Нови изследвания показват, че наситените мазнини в диетата на човека, не диетичният холестерол, е по-вероятно да повишат риска от сърдечни заболявания. В умерени количества яйцата са полезни, защото съдържат витамин A и D.

9. Хвани нещо студено и ще настинеш. Ако се разтреперите от студ няма да се разболеете, освен ако не е отслабнал имунитетът ви толкова много, че защитните сили на тялото ви са унищожени.