Има много причини, поради които трябва по-често да добавяте босилек към ястията си. Той е много ароматно растение, с овални и обикновено зелени листа. Има около шестдесет вида босилек, и всички те са различни на външен вид и вкус.
Босилекът има много силни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите, съдържащи се в босилека са важна част от здравословното хранене и здравословния начин на живот. Те защитават организма от свободните радикали, предотвратяват стареенето на клетките и предотвратяват размножаването на клетките на някои видове рак.
Богат е на бета-каротин, който се превръща в организма във витамин А. Това предотвратява окисляването на холестерола, защитава сърцето и кръвоносните съдове. Бета-каротинът е отличен за предотвратяването на заболявания като астма, ревматоиден артрит и остеоартрит, които се дължат на свободни радикали.
Босилека е чудесен за сърцето и кръвоносните съдове.
Босилекът има много витамин В6 и магнезий. Витамин В6 предпазва от натрупване на опасното вещество хомоцистеин, а магнезия подпомага укрепването на сърдечно-съдовата система. Отпуска и мускулите на кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв и намалява риска от аритмия.
Естествен антибиотик и протектор на сърцето.
Босилекът е известен също така и като естествен антибиотик. Според научни изследвания, той има антибактериални и антисептични свойства, така че действа срещу различни инфекции и по този начин стимулира имунната система.
Босилекът в готвенето.
Босилекът се използва в различни кухни по целия свят. Той обикновено се използва пресен и има силен аромат.
Босилекът също се консумира и като чай. Той е изключително здравословен и вкусен. Сипете гореща вода на няколко нарязани листа от босилек, покрийте тенджерата и оставете в продължение на 8 минути. Резултатът ще ви хареса!
Босилекът може да се използва в десерти. Ето една проста рецепта:
Накълцайте босилек и го смесете с лимонов сок. Добавете малко сок, вода и захар и замразете всичко това в кубчета лед. След това разбийте ледените кубчета в блендер и ги сервирайте като студен десерт в средиземноморски стил.