Зимата е сезонът, в който колкото и да не ни се иска, все качваме по някой килограм. Студените месеци не са най-изкушаващото време от годината да влизаме във форма. Ето няколко продукта, които ще ни помогнат да запазим теглото си, а и да не се разболяваме през зимата.
Яйцата са много добър източник на всички важни аминокиселини и ни осигуряват оптималното количество селен (предотвратява стреса, помага на щитовидната жлеза и е полезен при предотвратяването на ракови заболявания), триптофан (една от десетте съществени аминокиселини, от които тялото се нуждае), йод и витамин В12. А осигуряването на всички тези съставки помага на тялото да запази здравословното си тегло и да стабилизира нивото на кръвната захар.
Освен че е най-добрият природен подсладител, медът има изключително много полезни свойства. Неговите естествени захари ни помагат да не се преуморяваме, антиоксидантите му подсилват имунната ни система. Медът също така има антимикробни свойства, които ни помагат, като убиват бактериите и успокояват възпаленото гърло.
Слънчогледовите семки са бърза и лесна следобедна закуска. Дори шепа от тях може да потисне апетита, а в същото време да ви осигури достатъчно магнезий, селен и витамин Е, признат за най-мощния антиоксидант. Предпазва клетките от увреждане, забавя окисляването на липидите и образуването на свободни радикали в организма, както и поддържа имунитета.
Ако сте качили няколко килограма през студените месеци, опитайте да ги свалите, като добавяте по малко кокосово мляко към менюто си. То е кремообразно, направено е от месестата част на зрели кокосови орехи и е чудесен източник на полезни вещества, необходими на вашия организъм. Мазнините в кокосовото мляко не само ще ви накарат да се чувствате сити по-дълго време, защото влияят на мозъчните ви рецептори, контролиращи апетита, но и ще подобряват метаболизма. Това от своя страна ще улесни загубата на тегло.
Кресонът е билка, зеленчук и подправка в едно. В 100 г градински кресон се съдържат едва 11 ккал. Той е добър източник на лесноусвоим йод, както и на куп витамини: A, B1, B2, E, PP. Освен това съдържа сяра, хром, калий, манган, магнезий и калций, а само 80 г от него ни осигурват доза като от препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден
Ако го включите в менюто си, той ще ускори метаболизма, ще подобри физическата ви издръжливост и ще ви помогне да изхвърлите излишните течности от организма си. Пикантният му вкус е подходящ за допълнение към печени меса и към сосове за риба. Освен листата може да използвате и кълновете му – те също са подходяща добавка към салатите и гарнитурите.
Розмаринът е друга подправка, която ще ви помогне да останете здрави и във форма през зимата. Независимо дали е пресен, или сух, розмаринът е богат на калий, калций, желязо, манган, мед и магнезий. Когато го използвате към различни рецепти, той придава приятен аромат, а освен това намалява необходимостта от поглъщането на много калории и сол. Ястията с по-силен аромат могат да ви помогнат да приемате по-малко количество храна, защото те ви засищат по-бързо.
Няма нищо по-хубаво за закуска през зимата от пълна топла купа с овесени ядки. Богати на фибри, те осигуряват необходимата енергия, помагат ни да стабилизираме нивото на кръвната захар, понижават холестерола и ви засищат, докато дойде времето за обяд.