Билката Камшик (Agrimonia eupatoria) – натурално средство, лекуващо много заболявания

Билката Камшик (Agrimonia eupatoria) - натурално средство, лекуващо много заболявания | Диана

Той носи още следните имена: каменен корен, царска тревичка, чернодробен репей, белила, изсипниче и чернодробна детелина. Самото име “царска тревичка” подсказва, с какво велико лековито растение си имаме работа.

То расте на слънчеви, сухи места, край пътни и горски окрайнини, из полски синори и откоси, по хълмове и склонове, в редки лесове и до развалини. Малките жълти цветчета образуват, подобно на царската свещ, дълъг грозд. Цялото растение е покрито с меки власинки, големите перести листа достигат 10 см дължина. Камшикът достига 80 см височина и принадлежи към същото семейство, към което се числи и царичето. Събира се цъфтящата билка през време на цъфтежа – от юни до август.

Историята на това лековито растение, като на много други, ни връща далеч в миналото. То е било познато още на древните египтяни.

Камшикът оказва силно лечебно въздействие върху всякакви възпаления на гърлото, устата и фарингса. За него трябва да се мисли при ангина, заболявания на гърлото, възпаление на слизестата ципа на устата или възпаления на лигавицата на устата. Хора, чиято професия е свързана с много говорене или пеене, трябва всеки ден профилактично да правят гаргари с чай от камшик.

Листата действат чудесно при малокръвие и рани. Те се употребяват с успех при ревматизъм, лумбаго, проблеми с храносмилането, втвърдяване и стагнация на черния дроб и заболявания на далака. Ежедневно могат да се пият до две чаши чай.

Всеки един би трябвало да си наложи да взима един-два пъти в годината билкова баня със запарка от камшик (виж “видове приложения и рецепти”). Скрофулни деца трябва всеки ден да правят такава баня.

Поради свиващото му действие и лековитите съставки, камшикът принадлежи към най-добрите ни лечебни билки. Д-р Ширбаум казва : “Три пъти дневно чаша чай лекува разширение на сърцето, стомаха, червата и белия дроб, а освен това и заболявания набъбреците и мехура, когато той се пие по-продължителен период от време.”

При разширени вени и язви в подбедрицата се препоръчва мехлемът от камшик (виж “видове приложения и рецепти “), който намира подобно приложение като този от невен. При чернодробни заболявания се прилага смесен чай от 100 г камшик, 100 г енювче и 100 г същинска лазаркиня. От него се пие една чаша чай на гладно и две чаши през деня на глътки.

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ

  • Приготвяне на чай: Една чаена лъжичка с билки се попарват с 1/4 литър вода и се оставят малко да покиснат.
  • Билкова баня: 200 г билки за една баня на цялото тяло (виж “Бани на цялото тяло” в “Обща част“).
  • Смесен чай за чернодробни заболявания: Камшикът, енювчето и същинската лазаркиня се смесват в равни количества. Една препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарват с 1/4 литър вода и се оставя малко да се изкисва.
  • Приготвяне на мехлем: Две препълнени шепи, нарязани на дребно листа, цветове и дръжки на 250 г свинска мазнина (виж “Приготвяне на мехлеми” в “Обща част”).

Източник: Билките на Мария Требен