Билки при увеличена щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е малка, пеперудообразна жлеза, разположена в основата на шията, точно под “Адамовата ябълка” при мъжете. По същество тя е част от сложна мрежа от жлези, наречена ендокринна система. Ендокринната система е отговорна за координирането на много от функциите на тялото.

Щитовидната жлеза произвежда хормони, чиято основна функция е да регулират обмяната на веществата. Всяко нарушение в нея, може да доведе до хормонален дисбаланс, включващ повишено производство ма хормони (хипертиреоидизъм) или понижено (хипотиреоидизъм).

При хипертироидизъм, щитовидната жлеза е свръхактивна и произвежда твърде много хормон. Хипертироидизмът засяга около 1% от жените и е по-рядко срещан при мъжете. Прекомерното производство на хормони на щитовидната жлеза води до симптоми като:

безпокойство
нервност
сърцебиене
раздразнителност
повишено изпотяване
задух
проблеми със съня
тънка кожа
чуплива коса и нокти
мускулна слабост
отслабване
изпъкнали очи (при болест на Грейвс)

Лечението при хипертиреоидизъм цели разрушават щитовидната жлеза или блокиране на производството на хормони. За целта може да се прилагат антитироидни лекарства, които предотвратяват производството на хормони на щитовидната жлеза. Възможно е да се извърши и операция за отстраняване на щитовидната жлеза. Отстраняването на щитовидната жлеза може да доведе до хипотиреоидизъм, поради което след такава операция, човек трябва да приема тиреоиден хормон ежедневно.

Хипотиреоидизмът е противоположен на хипертиреоидизма. При него, тиреоидната жлеза не може да произвежда достатъчно хормони. Често се причинява от болест на Хашимото, операция за отстраняване на щитовидната жлеза или увреждане от радиационна терапия. Повечето случаи на хипотиреоидизъм са леки. Твърде малкото производство на тироидни хормони може да причини симптоми като:

умора
суха кожа
повишена чувствителност към настинка
проблеми с паметта
запек
депресия
качване на тегло
слабост
забавен сърдечен ритъм

Основното лечение при хипотиреоидизъм е приемът на медикаменти осигуряващи необходимите хормони на щитовидната жлеза. Особено важно е те да бъдат правилно дозирани, тъй като приемането на прекомерно високи концентрации може да причини симптоми на хипертиреоидизъм!

Уголемяване на щитовидната жлеза

Често при уголемяване на щитовидната жлеза се използва понятието “гуша”.

Нормална и уголемена щитовидна жлеза

Какво може да доведе до уголемяване на щитовидната жлеза?

Недостиг на йод. Най-честата причина за уголемяване на щитовидната жлеза, в световен мащаб, е йодният дефицит в диетата. Изследователи смятат, че този проблем засяга 200 милиона от 800 милиона души, които са с недостиг на йод в световен мащаб.

Адекватно количество йод е абсолютно необходимо за производството на тиреоидни хормони. Йодът обикновено се среща в морската вода, както и в почвата около крайбрежните райони, затова и по-често проблемът засяга хората, които не живеят близо до морето. В стремежа си да абсорбира повече йод от тялото, щитовидната жлеза може значително да увеличи размерите си.

Същевременно, гушата може да се дължи или да е симптом на хипертиреоидизъм.

Вид на очите при болест на ГрейвсБолест на Грейвс е най-честата причина за хипертиреоидизъм, засягаща около 70 процента от хората с прекомерна активност на щитовидната жлеза. Представлява автоимунно разстройство, което настъпва, когато имунната система на тялото погрешно атакува щитовидната жлеза и причинява прекомерна продукция на хормона, отговорен за регулирането на метаболизма. Болестта е наследствена и може да се развие на всяка възраст при мъже или жени, но е много по-често при жени на възраст от 20 до 30 години. Други рискови фактори включват стрес, бременност и тютюнопушене. Когато има високо ниво на тиреоиден хормон в кръвта, системите на тялото се ускоряват и причиняват симптоми, които са общи за хипертиреоидизма. Те включват:

безпокойство
раздразнителност
умора
треперене на ръцете
ускорен или неравномерен сърдечен ритъм
прекомерно изпотяване
нарушения в съня
диария или ускорена перисталтика
промени в менструалния цикъл
подуване в областта на шията (гуша)
изпъкване на очните ябълки и проблеми със зрението

Болест на Хашимото. Представлява автоимунно разстройство, известно още като хроничен лимфоцитен тиреоидит. Това е една от най-честите причина за хипотиреоидизъм. Може да се развие на всяка възраст, но най-често засяга жени на средна възраст. Болестта възниква, когато имунната система на тялото погрешно атакува и бавно разрушава щитовидната жлеза и способността й да произвежда хормони.

Симптомите на болестта също не са специфични, което означава, че те имитират симптоми на много други условия:

умора
депресия
запек
повишаване на теглото
суха кожа
суха, изтъняваща коса
бледо, пухкаво лице
тежка и нередовна менструация
непоносимост към студа
увеличена щитовидна жлеза или гуша

Възпаление: Възпалителното състояние на щитовидната жлеза, известно като тироидит, причинява болка и подуване, което води до гуша.

Рак на щитовидната жлеза: Това не е много често срещана причина, но може да доведе до гадене. Ракът в щитовидната жлеза обикновено се характеризира с подуване или разширение от едната страна на щитовидната жлеза.
Някои от другите причини за гуша могат да включват и мулти-нодуларен бъбрек, бременност и отделни тироидни възли.

Гуша може да засегне всеки, на всяка възраст, особено в района на света, където храните, богати на йод са в недостиг. Въпреки това, по-често се наблюдава след 40-годишна възраст и при жени, които са предразположени към нарушения на щитовидната жлеза. Други рискови фактори включват употреба на някои лекарства, бременност и радиационна експозиция.

Какви симптоми се наблюдават при уголемена щитовидна жлеза (гуша)?

Симптоми на гушаМного пъти първоначалният стадий на гуша остава незабелязан поради много малкия размер на подутата щитовидна жлеза и липсата на други симптоми. Може обаче да се появи усещане за стягане в гърлото, лек дискомфорт при дишане и преглъщане, заедно с кашлица и дрезгав глас, но тези симптоми често остават пренебрегнати. Ето защо, дори при наличие на съвсем лек оток, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Диагнозата се установява посредством рутинен физически преглед, изследване на кръвните нива на тиреоиден хормон, TSH и антитела в кръвта. Ултразвукът на щитовидната жлеза може да установи наличие на подуване или възли.

Обикновено гушата се лекува, само когато причинява симптоми. Може да включва прием на малки дози йод, ако е в резултат от йоден дефицит. Радиоактивният йод може да намали размера на щитовидната жлеза. Посредством хирургична интервенция може да бъде премахне цялата или част от жлезата.

Алтернативната медицина също намира широко приложение в лечението на увеличена щитовидна жлеза. Домашните и билкови лекарства, които да ви помогнат са:

Ленено семе

Ленено семеЛененото семе е друг богат източник на хранителни вещества, включително антиоксиданти. Древната индийска Аюрведа използва паста от ленено семе, за намаляване на възпалението в основата на шията и лечение на “гушата”.

За да получите паста от ленено семе са Ви нужни 2 супени лъжици от него и вода, в количество достатъчно, за да направите паста. Ако разполагате с цели ленени семена, ги стрийте, до получаването на около 2 супени лъжици ленено семе на прах. Добавете водата и разбъркайте, за да получите паста. Нанесете тази ленена паста върху шията си и я оставете за около 20-25 минути. След това измийте пастата и подсушете внимателно с чиста кърпа.

Киселец

Листа от киселецЛистата от киселец могат да бъдат използвани, не само за приготвяне на супи, салати и сосове, но и за лечение на увеличена щитовидна жлеза. Начинът на използване на тези листа също е под формата на паста. За целта, вземете една шепа листа от киселец и 2 супени лъжици зехтин. Стрийте листата до получаване на паста, добавете зехтин и разбъркайте добре. Нанесете върху шията и изчакайте 15-20 минути. След това изплакнете мястото с чиста вода и подсушете.

Глухарче

Глухарче чайГлухарче е много полезна билка и се използва като билков лек за различни заболявания, обикновено под формата на чай.

При увеличена щитовидна жлеза, най-широко приложение за намаляване на подуването намират листа от глухарче под формата на паста заедно с пречистено масло Гхи (ghee). За целта се нуждаете от няколко листа от глухарче и 2 супени лъжици пречистено масло. Стрийте листата, за да направите паста. Ако е необходимо, можете да използвате малко вода. След това смесете получената паста с маслото и разбъркайте добре. Загрейте сместа леко, като не допускате да се нагорещи и я нанесете върху областта на шията, в мястото, на което усещате подуването. Оставете да престои около 15-20 минути. Правете това всеки ден, в продължение на поне 2 седмици.

Чесън

ЧесънСпоред диетолога Gale Maleskey, чесънът притежава способност да намалява подуването на шията, причинено от уголемената щитовидна жлеза. Той препоръчва да се консумира пресен чесън, най-малко три пъти седмично. Много други изследвания също подкрепят чесъна като естествено средство за лечение при проблеми с щитовидната жлеза. Той съдържа много растителни химикали, които действат като антиоксиданти и поддържат функциите на клетките на тялото. Проучвания показват, че екстрактите от чесън увеличават производството на глутатион – молекула, която е важна за поддържане на здравето и баланса на хормона на щитовидната жлеза. Ето някои начини, по които можете да включите чесъна в менюто си за подобряване на цялостното здраве:

Яжте 3-4 сурови скилидки чесън сутрин.
Направете си разядка от суров чесън с домат, лук, зехтин.
Добавете смлян суров чесън с лимонов сок и магданоз, за да направите дресинг за салата.
Поръсете сурово настърган чесън върху препечена филийка.
Добавете чесън към пюре от авокадо.
Добавете настърган чесън към вашите сосове.
Използвайте чесън в картофено пюре.
Направете чай с чесън, мед и лимон

За да подобрите цялостното си здраве и да спрете развитието на “гуша”, яжте чесъна най-малко три пъти седмично. Може да приемате чесън и под формата на добавка.

Зелен чай

Зелен чай в чашаЗеленият чай е известен стимулант и енергиен бустер, а освен това, помага да се подобри функцията на щитовидната жлеза. Високото съдържание на естествен флуорид също допринася за поддържане на тироидната жлеза. Неговите антиоксиданти се борят със свободните радикали, за които е известно, че стимулират появата на “гуша” и дори тумори. Всичко това прави зеленият чай подходящ, както за превенция, така и за лечение на увеличена щитовидна жлеза. За да приготвите зелен чай се нуждаете от:

листа от зелен чай – 1 чаена лъжичка или пакетче
гореща вода – 1 чаша
мед (по избор) – 1-2 чаени лъжички

Поставете листата от зелен чай в подходящ съд и ги залейте с горещата вода. Оставете да се накисне за 5 минути и прецедете. Добавете мед, (ако желаете) и разбъркайте добре. Пийте този зелен чай три пъти на ден.

Мокреш (поточарка)

Билка мокрешМокреш е билка с високо съдържание на йод, заемаща второ място след морските зеленчуци. Такова високо ниво на йод не се открива в никоя друга билка или зеленчук, който расте на сушата. Освен йод, съдържа високи концентрации на други минерали и хранителни вещества като сяра, германий и антиоксидантни витамини, включително витамин В17, който се счита за антираков витамин.

Всичко това прави тази билка изключително полезна за щитовидната жлеза и отлично средство за лечение на гуша. Може да включите мокреш в ежедневната си диета, както и да приготвите домашен лек. За целта Ви е нужна билка, в количество, което да е достатъчно, за получаването на 2 супени лъжици паста.

За получаването на пастата е нужно да смачкате хубаво билката. Нанесете пастата в областта на увеличената щитовидна жлеза и я оставете за 15-20 минути. След това, отмийте с вода и подсушете.

Келп

КелпВ кафявите водорасли, наречени Келп се съдържат значителни количества йод и помагат при регулирането на функцията на щитовидната жлеза. Японската кухня съдържа много водорасли. Така че, суши е добър вариант, за да ги добавите към диетата си. Ако не сте привърженик на суши, може да опитате други начини да включите водорасли в диетата си.

Може да откриете келп в Азиатски магазини и под името Kombu, тъй като така е известен в Япония. Може да го използвайте за приготвяне на различни японски ястия или за иновации на собствените си ястия. Келпът има естествено солено вкус, което го прави подходящ заместител на готварската сол или смес с нея.

Срещниче

Срещниче билкаСрещничето (Lycopus virginicus) е билка, която традиционно се използва, не само за лечение на свръхактивна щитовидна жлеза, но и за лечение на слабо сърце, болка в гърдите и оток. Наличието на фенолни киселини, флавоноиди и танини в срещничето допринася за инхибиране на тиреотропина – хормонът, стимулиращ щитовидната жлеза. Прекомерните нива на тиреотропин причиняват гуша.

Най-добрият начин да се възползвате от полезни свойства на срещничето е под формата на чай: Вземете 1 чаена лъжичка от изсушената билка и я залейте с чаша гореща вода. Оставете да се накисне за около 10 минути (ако използвате пакетче чай може само за 3-4 минути). Добавете мед по желание. Пийте по три чаши на ден.

Ако приемате диуретици или други лекарства за щитовидната жлеза, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате тази билка!

Дъб

Кора от дъбПригответе лапа от суха дъбова кора, смесена с вода, нанесете я върху областта на шията и оставете да престои една нощ. Тази лапа ще помогне за намаляване на подуването.

Важно е да се уточни, че всеки път, когато прилагате билките под формата на лапа или паста върху шията си, трябва да легнете, за да я задържите на място. Ако не останете в тази позиция, рискувате пастата да падне и да не получите желаните ползи.

Освен под формата на чай и паста, може да използвате изброените билки и като хранителна добавка. За начина на прием и дозировка спазвайте указанията на производителя. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете прием, на каквато и да е билкова добавка за щитовидната жлеза.

Хранене при уголемена щитовидна жлеза

Диетичният план на хората, страдащи от гуша е от изключителна важност. В храната си включете плодове като ананас, портокали, папая и зеленчуци, богати на йод и селен. Избягвайте преработени храни.

Избягвайте храни, богати на гоитрогени

Зеле, броколи, карфиол, ряпаГоитрогените са вещества, които пречат на метаболизма на йода и могат да повлияят на щитовидната жлеза по неприятен начин. Не изключвайте напълно тези храни, а просто ги консумирайте в умерени количества. Готвенето разрушава ензимите в тези храни, които са отговорни за производството на гоитрогени, затова по-добре е да ги обработвате топлинно преди да ги консумирате. Разбира се, можете да ги консумирате и сурови, но в ограничени количества. Храни, богати на гоитрогени, които трябва да се консумират в умерени количества са:

ряпа
зеле
карфиол
фъстъци
соя
брюкселско зеле
зеле
просо
горчица
спанак
броколи
репичка
ягоди
сладки картофи

Упражнявайте редовно като включите упражнения за шията, специфични при гуша. Тези мерки, заедно с домашните средства и билки може да доведат до значително облекчение и подобрени на състоянието.

Източник: https://medpedia.framar.bg