Как се използва калиевия перманганат

Как се използва калиевия перманганат | Диана image 1

За какво се използва. Действие и приложение:

Популярният като отрова калиев перманганат (Potassium Permanganate) има терапевтично действие, което вероятно е непознато за много от Вас. Може би сте чували за лекове с това вещество, но се страхувате да го използвате заради славата му на отрова.

Как да се лекувате с него, имаме за цел да Ви разясним в този изчерпателен материал. Това, което трябва да знаете е, че лечението с него е напълно безопасно само, когато се спазва предписаната дозировка.

Освен силно изразено антибактериално, антисептично, това вещество се характеризира и със силно противогъбично действие. Тази негова удивителна терапевтична мощ го прави невероятен лек при вагинални проблеми, хемороиди, кожни рани и възпаления. Намира приложение в лечебната терапия при бяло течение, гъбички, брадавици, горонея, фистула, варицела, акне, екзема, подсичане и дерматит.

Цена

Пакетче с грамаж двадесет грама може да бъде закупено от на цена в интервала от 1 лв до 1,5 лв, зависеща от фирмата производител. Няколко зрънца от съдържащото се в пакетчето са напълно достатъчни за направата на слабо концентриран разтвор с много полезни свойства.

Вагинални промивки

С разтворен калиев перманганат е възможно дамите да си правят вагинални промивки. Те трябва да бъдат изключително внимателни по отношение приложението на този метод поради съществуващия риск от раздразнение и химическо изгаряне на чувствителната кожа в тази деликатна област.

Много специалисти са на мнение, че приложението на метода е напълно безопасно и за бременни жени, особено когато е на лице вагинална инфекция, която може да стане причина за безопасното преминаване на плода през родовия канал.

При преминаването му през инфектирани родови пътища съществува реален риск от зараза на новороденото.

Не липсват и специалисти, които не са привърженици на този метод за лечение.

Прилагайте с повишено внимание не само вътрешните промивки, но и външните, тъй като рискът от изгаряне на кожата съществува както за кожата в интимната област, така и за лигавиците.

Разтворът за промивки трябва да бъде слабо концентриран. Показателен за това е бледо розовият му цвят. Разтворете в половин литър вода едно-две кристалчета и разбъркайте добре до пълното разтваряне на кристалобразната съставка. Не трябва да има неразтворени остатъци от сухото вещество, защото те могат да причинят силно изгаряне.

Бяло течение

При бяло течение методът на приложение на калиев перманганат е същият, както при приложението при вагинални инфекции – промивка. Препоръчително е съгласуването на лечението със специалист, който ще назначи точен терапевтичен курс.

Приложението на този препарат унищожава не само гъбичките, причиняващи бяло течение, но и полезните бактерии във вагиналната микрофлора. Това е още една причина терапията с него да се прилага с повишено внимание.

Дезинфекция, рани

С окислителното си действие този мощен антисептик е чудесно средство за дезинфекция на рани. Нарушената цялост на кожната епител се възстановява по-бързо с помощта на този лек. Мястото с рани е добре да бъде третирани с памук, напоен в разтвор на калиев перманганат с ниска концентрация.

Дерматолози препоръчват този вид промивки да се съчетават с употребата на атисептични мехлеми, които не само убиват патогените по наранената повърхност и помагат на кожата да се възстанови по-бързо.

Крака, гъбички

Досадните гъбички по кожата на краката е възможно да бъдат излекувани с помощта на бани. Достатъчно е да накиснете само тази част от краката, която е засегната от гъбичното заболяване. Методът с баните прилагайте ежедневно за срок от два месеца сутрин и вечер.

Негова алтернатива е обтриването с памук, напоен в слаб разтвор на калиев перманганат. Този метод също се прилага за срок от два месеца.

След този период настъпва видимо подобрение, но това не означава, че трябва да преустановите лечението. Задължително удължете периода му с още месец, за да се избегне риска от проявата на рецидив.

Гъбичните спори са колкото упорити, толкова и неприятни. Често те рецидивират дори и след антибиотично лечение, тъй като са резистентни към тези медикаменти.

Хемороиди, фистула

Срещу хемороиди може да си приготвите мощен лек с помощта на тъмните кристалчета. Потопете засегната област във вода, в която сте разтворили няколко капки от предварително приготвен концентрат. Той се приготвя в шишенце и е с концентрация от 0,1%. От него разтворете няколко капки във водата за частична баня. Течността, използвана с тази цел, трябва да е с бледо розов цвят.

Препоръчва се директно третиране на хемороида с памук, натопен в разтвора за вана. Този лечебен способ е препоръчително да се прилага след всяка дефекация. Задължителен е тоалетът преди нанасянето на разтвора. Възможно е да съчетаете метод с приложението на успокояващ крем, предназначен за овладяването на този проблем.

Брадавици

Неприятните брадавици се премахват с помощта на калиев перманганат. Мястото се кисне във вода, в която предварително сте разтворили две кристалчета. Уместно е и нанасянето на част от този разтвор върху мястото с помощта на памучен тампон. След няколко нанасяния брадавицата се стопява и изчезва напълно.

Със същия ефект, но постигнат по-бързо,  е и следният метод – кристалче от медицинския продукт се налага директно върху брадавицата и се прикрепя с помощта на лепенка. Пренощувайте с този компрес. След отстраняването му на сутринта, при отлепването на лепенката ще падне и изсушената брадавица.

Бъдете внимателни при приложението на този метод, тъй като директният допир на калиевия перманганат с кожата води до некротизиране на клетките.

Гонорея, кандида

 

Лек за горонея при жените е поставянето на тампон, напоен в бледо розов разтвор на калиев перманганат. Той трябва да престои във влагалището няколко часа. По два пъти на ден е добре да се правят промивки със същия разтвор (прилага се и при мъже).

От упоритата кандида също може да се избавите с помощта на промивки, които е задължително да правите два пъти дневно до пълно излекуване.

Гърло, сливици

Под лекарско наблюдение при гнойни налепи по възпалените сливици на всеки два часа се прави гаргара със слаб разтвор на калиев перманганат. Този метод се отразява добре и при болно гърло.

Калиевият перманганат може да бъде заместен от борна киселина или сода бикарбонат (лъжичка на чаша вода), но с негова помощ най-бързо ще постигнете облекчение.

Венци, зъби

При кървящи венци и болка в зъбите методът с гаргара също действа добре. Правете гаргарите в началото и края на деня след тоалета преди лягане. Този метод спира кървенето и трайно понижава болката.

Акне, дерматит, екзема

Приложението на лечебните методи с калиев перманганат дава положителен ефект и при акне и други кожни проблеми като дерматит и екзема. Достатъчно е след вечерното почистване на кожата да тампонирате възпалените участъци като измиете кожата си едва на сутринта.

При последните две оплаквания с положителен резултат е и друг метод – вани с вода, в която са разтворени едно-две кристалчета от медицинския продукт.

Херпес

Калиевият перманганат е лек с мощен терапевтичен ефект и при херпес. Начините на приложението му са няколко. Лабиален херпес се третира с памучен тампон с 0, 01% разтвор на медицинския продукт.

Облекчение се постига и помощта на компрес и при мъчителния херпес зостер. За този лечебен способ споделя читателка на Лекар.бг.

Продължителността за престой на компреса е до три минути като се прави най-много четири пъти на ден. Читателката Грета Йорданова споделя, че е постигнала желаното изцеление само за три седмици, при положение че с останалите лечебни методи мъките продължават няколко месеца, докато утихнат напълно.

Кокоши трън.

С помощта на тъмните кристалчета е възможно да се избавите от неприятния кокоши трън. Методи и тук са два. Първият, който ще Ви предложим, определено е по-агресивен, но дава мигновен резултат.

Накиснете предварително в топла вода мястото, засегнато от мъчителния кокоши трън. Подсушете с кърпа и прикрепете към кожата едно кристалче. Отгоре задължително поставете лепенка, която трябва да остане върху пръста цяла нощ.

На сутринта я отлепете внимателно. Заедно с коричката суха кожа ще забележите, че се е отделил и кокошият трън.

Подсичане

При подсичане бърз лечебен ефект има измиването със слаб разтвор, приготвен от разтварянето на едно кристалче в литър вода. Методът е приложим дори и върху нежната бебешка кожа. Спазвайте точно пропорцията, за да не изгорите деликтаната бебешка кожа.

След изплакването с разтвора, облейте и с отвара от смрадлика, която притежава силно изразено успокояващо действие. Завършете процедурата с нанасяне на богат цинков крем, който стимулира оздравителните процеси и предпазва от подсичане.

Цистит

При мъчителния цистит също помагат промивки със слабо концентриран разтвор, който трябва да бъде с типичния за него бледорозов цвят. Този метод „отмива“ инфекцията. Но заедно с нея отмива и бактериите, защитаващи тази деликатна област от нашето тяло. Методът е приложим за срок не повече от седмица, с цел избягване на този риск.

Използване с ракия

Калиев перманганат може да бъде добавен и в ракия с цел подобряване на вкусовите й качества. Вкусът й става мек и всяка неприятна нотка изчезва.

За една бутилка от спиртната напитка са необходими три-четири кристалчета, които е необходимо да престоят в нея две-три денонощия. След това ракията се прецежда и се налива в друго шише, тъй като на дъното на това, в което се слага калиевия перманганат, се образува утайка.

Заедно с йод:

Калиев перманганат с йод е средство за лечение на дифтерит при домашните пернати. Лекът се нанася върху човките. (forum.galabite.com)

След операция

След операция, между смяната на превръзките, третирайте мястото със слаб разтвор. Той гарантира не само надеждна дезинфекция, но и по-бързо зарастване на раната

Варицела

Пъпките от варицела също третирайте със слаб разтвор, приготвен от този лек. Прилагайте го бани и компрес. Противовъзпалителните му ефекти се задействат веднага.

Състав

Химиците изписват калиевия перманганат по следния начин – KMn04. По отношение на състава му може да се каже, че той съдържа в себе си молекули калий и манган – по един атом и кислород – четири атома. Кристалчетата представляват калиев манганат. Специфично за това вещество е, че се окислява при контакт с вода или храна и затова се използва за тяхното пречистване.

Разреждане (как се разтваря)

Калиев перманганат се разтваря във вода. Концентрацията на активния ингредиент в получения разтвор трябва да е в границата между 0,01 до 0,1%. Полученият по този метод разтвор придобива светло розов цвят. Бледото оцветяване на водата е показател за ниското процентно съдържание на коментираното вещество в лечебния разтвор.

Кристали

Медицинският продукт може да откриете във всяка аптека под формата на кристали. Предназначени са за разтваряне във вода и в никакъв случай не се допуска употребата им директно върху кожата. Задължително е избягването на контакт с очите.

Вътрешно

Многофункционалният препарат не се препоръчва за вътрешен прием. Това се допуска единствено по препоръка на лекар и ако сложността на състоянието го налага.

При отравяне е допустимо калиев перманганат да бъде приет вътрешно, разтворен във вода в съотношение едно към 2500 до едно към 5000. Тъй е трудно и почти невъзможно без уреди за измерване да се приготви такъв разтвор, не експериментирайте. (ekipirovkata.blogspot.bg)

Бани

Подготвоката за бани с калиев перманганат протича на два етапа. Първият етап е свързан с направата на силен концентрат -ципка кристалчета се разтварят в шише вода. От приготвения по този начин концентрат се изсипват няколко капки във водата за баня. Процедурата трае общо 15 минути.

Целта на приготвянето на два разтвора е да се избегне директен допир до кожата на кристалчета от продукта. Контактът с него води до силно кожно изгаряне. Първият разтвор е с наситен тъмно лилав цвят, обусловен от високата концентрация на продукта.

Гаргара

За гаргара също се използва разтвор в слаба концентрация. Методът е подходящ при стоматични оплаквания и болно гърло.

Компреси

За приложението на калиев перманганат във вид на компреси използвайте бледорозов разтвор. В него се потапя памучен тампон и той се налага за няколко минути върху проблемното място.

Странични ефекти

Най-честите странични ефекти от приложение на калиев перманганат са изгаряне по кожата, зачервяване на повърхността и некротизиране на тъканите. Като нежелан ефект се появява и специфично тъмно оцветяване по ноктите, което изчезва до няколко дни. (Фрамар.бг)

Запазете тази статия на място, където винаги при нужда ще имате възможност да я прочетете. Споделете я с приятелите си чрез профила си в социалните мрежи, за да се възползват и те от тези полезни съвети. Гласувайте за нея, ако тя Ви допада и сте на мнение, че би помогнала и на други хора.

Източник: BGbilka.com