Чай от борови иглички – едно необичайно, но много ефективно средство за тонизиране на организма и борба с рака

Чай от борови иглички - едно необичайно, но много ефективно средство за тонизиране на организма и борба с рака | Диана image 3

За здравословно тонизиране на организма, както и за цялостно здраве пийте чай от борови иглички.

Макар да е използван от коренното население на Америка векове наред, чаят от борови иглички не е добре познат на обществото днес. Но със сигурност си струва да се знаем за тази нестандартна топла напитка, ако искаме да се радваме на по-ясен ум, да победим инфекциозните заболявания и да отблъснем рака.

Интересното е, че боровите иглички съдържат няколко пъти повече витамин С от прясно изстискания портокалов сок. Те са били използвани от първите заселници в Северна Америка за предпазване от скорбут – заболяване, свързвано с недостиг на витамин С. Поради високата концентрация на антиоксиданти в тях, боровите иглички са признати също така за мощен имуностимулатор от учените.

Лечебни свойства

Маслото в боровите иглички, също като това, съдържащо се в евкалипта, предпазва от редица здравословни проблеми и вреди за организма. Д-р Едуард Ф. Груп III-ти, основател на сайта Global Healing Center, изброява следните ползи от употребата им:

 • Укрепват имунитета;
 • Облекчават бронхиални и синусови инфекции;
 • Дезинфекцират плесени, гъбични спори и Ешерихия коли;
 • Предпазват от простудни заболявания и грип;
 • Неутрализират свободните радикали;
 • Предпазват от мускулна дегенерация, очни заболявания и заболявания на нервната система;
 • Полезни са в лечението на екзема, гъбички по пръстите на краката, псориазис, акне и циреи;

Pinecone-Tree-Forest

Освен това, сайтът Rural Survival добавя, че борът е добър източник на витамин А и помага за подобряването на умствената яснота, а от друга страна Дъг Уолас отбелязва в статията „Поредния убиец на рака? Боровите иглички”, че растението лекува склероза, алергии, камъни в бъбреците, хипертония, затлъстяване, депресия и тумори.

Всъщност, изследване, публикувано в списанието Nutrition and Cancer показва, че боровите иглички имат „силнo антиоксидантно, антимутагенно и антипролиферативно действие върху раковите клетки, както и противотуморно действие ин виво, и сочи тяхната вероятна полза за превенцията на рака”.

Друго изследване показва, че боровите иглички са изключителен източник на проантоцианидин, съединение, проявяващо мощни антиоксидантни характеристики.

Как (безопасно) да си правим чай от борови иглички

Първата, и най-важна стъпка за приготвянето на укрепващ здравето чай от борови иглички е откриването на безопасни видове бор. Белият бор (Pinus sylvestris) е най-добрият избор.

Бял-бор-Pinus-sylvestris

Набавяйте си борови иглички единствено от дървета, които не са пръскани и растат доста далеч от пътища и магистрали. След като намерите подходящи дървета – наберете една шепа яркозелени борови иглички. Махнете кафявата обвивка в горния край на игличките и ги нарежете на едро. Сложете ги в топлоустойчив съд и налейте вряла вода. Захлупете и оставете да се запарват 10 минути. Прецедете, подсладете на вкус и изпийте веднага.

Отровни вечнозелени растения

НЕ берете от следните дървета, понеже игличките са токсични:

 • Пинус пондероса (Pinus ponderosa известен още с имената Blackjack, Western Yellow, Yellow и Bull Pine);
 • Пинус конторта (Pinus contorta var. latifolia – Lodgepole or Shore Pine);
 • Хвойна – Juniperus communis;
 • Кипарис Монтерей;
 • Обикновен тис;
 • Норфолкски бор (Araucaria heterophylla);
 • Австралийски бор.

И още едно предупреждение: Бременните или планиращите да забременеят НЕ бива да пият чай от борови иглички, поради повишен риск от аборт.

Автор: Каролан Райт

Използвани източници:

http://www.naturalnews.com/049804_pine_needles_foraging_tea_anti-cancer_properties.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov

http://www.globalhealingcenter.com

http://www.ncbi.nlm.nih.gov

https://www.ruralsurvival.info (PDF)

http://www.gaiahealthblog.com

http://www.phytochemicals.info