Четирите типа жена според Източния календар

Да не забравяме, че новата година по източния календар не започва на 1 януари, затова е важно родените през януари и февруари да уточнят своята година.
За разлика от мъжа, който се представя като цялостна личност, във всяка жена има известна двойственост, в нея живеят като че ли две личности – външният образ е един, а постъпките й подсказват друг тип личност. И само ясната представа за двете половинки на женската личност може да стане ключът, чрез който да бъде обяснен всеки брак. Именно двойствеността на жената е в основата на източния хороскоп.

50362da5204c377d9d3a1c9a7682b4da


Романтичната жена

Това са жените, родени в годината на Коня, Тигъра и Кучето:

Кон (1990, 1978, 1966, 1954, 1942…):
Барбара Стрейзънд, Елла Фитцджералд, Синди Кроуфорд, Джанет Джексън…

Тигър (1998, 1986, 1974, 1962, 1950…):
Агата Кристи, Мерилин Монро, Елизавета ІІ, Деми Мур, Джоди Фостър, Лейди Гага, Кейт Мос, Пенелопе Крус, Албена Денкова, Невена Коканова…

Куче (1994, 1982, 1970, 1958, 1946…):
Бриджит Бардо, София Лорен, Мадона, Лайза Минели, Шарън Стоун, Майка Тереза, Голда Меир, Наоми Кембъл, Клаудия Шифър…

Техните мисли, техните идеали, стил на живот, поведение, маниери – всичко в тях съответства на волята и романтичната любов според техните знаци. Техният разум обаче, тяхното мислене не съответстват на този образ. Те имат студен, аналитичен ум, без излишни емоции, с присъщата му праволинейност и безкомпромисност. Често пъти те имат комплекси, но едновременно с това амбициозност и склонност към самоунищожение.

И въпреки това, за тези жени можем да кажем, че са идеал за романтична красота. Запазвайки образа на своя знак, те могат да правят зашеметяващо впечатление, но нямат вътрешната сила, която би могла да поддържа този образ. Ето защо разминаването между думи и действия, план и реализация, характерно за жените, се проявява толкова ярко именно при тези три знака. Благодарение на тяхната външност и поведение никой от околните не се съмнява в силата на тяхната личност. Никой, освен те самите.

Външността на тези жени винаги лъже. Сблъсквайки се с представителките на тези знаци е полезно да не се забравя за техните големи интелектуални възможности.

Лайза Минели (Куче) казва: „Моята ерогенна зона – това е моят мозък. Повече от всичко на света обожавам творческия процес.“

Тези жени демонстрират най-високо интелектуално ниво във всички области и все пак липсата на силна воля твърде много затруднява реализацията на техните възможности. Те често са на границата на срив или катастрофа. Техните стремежи в съчетание с праволинейното им мислене ги тласкат напред, без да им гарантират крайния резултат.

Казват, че Инеса Арманд (Куче) не умеела да пламти наполовина, била удивително целенасочена и дълбока натура. Нейната външност описвали като странна, малко нервна, лицето – асиметрично, много волево, с големи хипнотизиращи очи. Предаността им на боевите принципи, а не на волевите, издава логическото мислене на тези жени, пренебрегващи здравия смисъл. Тяхната трагедия е в противоречието между целите и начините на реализация на тези цели.

Тези жени често стават символи на епохата: Мерилин Монро (Тигър), Любов Орлова (Тигър), Мадона (Куче). Но само те знаят колко е трудно на един символ да живее сред хората. Успехът им обикновено е голям, към това се добавя и активната настъпателна позиция в любовта. Не всеки мъж успява да следва толкова бързомислещи и променящи се романтични създания. Не всеки мъж отговаря на онези изисквания, които предявяват жените от тези знаци към тях. Само когато мъжът е зает с нещо наистина важно, когато е изключителна личност, само тогава се проявява призванието на тези жени да бъдат съратници, да живеят с работата на мъжа, да му остават верни докрай, и ако е нужно, да продължат неговото дело.

Тези жени са създадени за семейство, за майчинство и никога няма да избират между кариера и семейство. За тези жени е много важно да се чувстват обичани и уважавани. В противен случай те реагират не с женски сълзи и слабост, а с твърди бойни действия. За едни мъже такава спътница е подарък от съдбата, за други – недостъпен връх.

43b5b65d06cde6b85166795787f1c593

Силната жена

Това са жените, родени в годината на Петела, Змията, Бика.

Петел (1993, 1981, 1969, 1957…):
Мишел Пфайфър, Прешъс Уилсън, Мелани Грифит, Йоко Оно, Присцила Пресли, Щефи Граф, Глория Естефан, Катрин Зита-Джоунс, Жужа Полгар, Ани Салич, Кейт Бланшет, Блага Димитрова, …

Змия (1999, 1987, 1977, 1965, 1953, 1941…):
Ким Бейсинджър, Грета Гарбо, Жаклин Онасис, Брук Шийлдс, Одри Хепбърн, Опра Уинфри, кралица Елизабет ІІ, Грейс Кели, Фей Дънауей, Стефка Костадинова, Валя Балканска, Лили Игнатова…

Бик(Бивол) (1985, 1973, 1961, 1949, 1937…):
Мерил Стрийп, Мадлин Олбрайт, Принцеса Даяна, Маргарет Тачер, Джейн Фонда, Барбара Буш, Моника Селеш…

Притежават висшата форма на волята – волята на разума. Разбира се, не всички жени успяват да реализират изцяло тази воля. Пречка се явява външният им образ, липсата на новаторство. И все пак, ако се появи възможност, то жените от тези знаци не я изпускат.

Силата на тяхната политика, силата на тяхното управление е, че не се страхуват от конкуренция нито в женския, нито в мъжкия свят. Кой от мъжете е в състояние да се конкурира с кралици като Маргарита Датска (Змия), Елизабет I Тюдор (Змия), с императриците Елисавета Петровна (Бик), Екатерина II (Петел)? На жените от тези знаци е трудно да направят политическа кариера, пречи им тяхната раздвоеност, пречи им воинстващият език, установените обществени стереотипи. Но ако обстоятелствата са на тяхна страна, както са помогнали на Индира Ганди (Змия), на Маргарет Тачър (Бик), то всички стереотипи рухват. Тези жени управляват много по-силно от повечето политици – мъже.

Маргарет Тачър казва: „В политиката, ако искаш нещо да бъде казано, потърси мъж. Ако искаш да бъде направено, потърси жена.“

За историците е мъчително да признаят силата на тяхното управление. Руши се митът за безволието на жените. Историците не могат да повярват, че необузданата любовна стихия може да съседства с трезв ум, с твърда воля.

Към семейството си тези жени се отнасят също както към обществото. Те се стремят да ръководят социалната клетка на обществото, те чувстват огромна отговорност за нея. Тук пак възниква противоречие с общоприетите норми. Ще се съгласи ли мъжът с второстепенната роля? За да утвърди своето лидерство в ситуацията, жената трябва да бъде голям дипломат, но къде да скрие тогава своята праволинейност, напористост, безкомпромисност? Ясно е, че проблемите са достатъчно много.

Представителките на тази тройка знаци подобно на жените от знаците Кон, Тигър и Куче повдигат толкова високо летвата, че не всеки мъж е готов и иска да я прескочи. Разликата е в това, че тези жени не очакват любов, а обичат самите те. Когато при тях дойде романтичната любов, тук те са готови да не забелязват много неща в своя спътник, да му прощават много.

Спътник на разумната воля винаги е романтичната любов. Именно любовта е едновременно и ахилесова пета, и източник на вдъхновение за тези жени. Тези жени може би са единствените представителки на слабия пол, които искат да съединят две неща – да създадат здраво семейство и да бъдат щастливи майки, но и да постигнат големи успехи в деловата кариера. Много от тях постигат поставените цели, други се мятат от едната крайност в другата.  Ако един мъж има нужда от такъв „жив огън“, тогава нека го вземе.

c5d9694e8475530530b5b5628cdc7320

Обаятелната и привлекателна жена

  Плъх (1996, 1984, 1972, 1960, 1948, 1936…):
Урсула Андрес, Шърли Беси, Оливия Нютън-Джонс, Настася Кински,

Маймуна (1992, 1980,1968, 1956, 1944, 1932…):
Жаклин Бисет, Елизабет Тейлър, Дайяна Рос, Елеонор Рузвелт…

Дракон (1988, 1976, 1964, 1952, 1940…):
Марлен Дитрих, Шърли Темпъл, Жана д’Арк

Това са приказни жени, олицетворение на женската красота, изящество, финес и слабост. Те създават впечатление за въздушни същества, които нямат нищо общо с грешната ни земя. С целия си вид те напомнят на мъжете, че на земята съществува любов и красота. Образът на тези жени това е обръзът на любовта, която е много по-близо до лудостта, отколкото до живота, много по-близо до нощта, отколкото до деня. Те омагьосват мъжете със своята приобщеност към тайнствата на любовта. Именно тези жени са способни да преодолеят бариерите на разума, чрез които се защитава мъжът.

Но образът, който носят тези жени, както и при всички останали жени, не съвпада с тяхното реално съдържание. Красотата им е доста хладна и затова любовният образ няма сексуално продължение. Покоряването на мъжете става съвсем не заради онова, за което си мислят представтелите на силния пол. След вечерята идва време за „дивана“ – страстни целувки, довеждащи до трескаво състояние, любовни признания, клетви, а след това… А след това – край.

Жените от тези знаци намират по-голямо удоволствие в платоническата любов. В семейния живот тези жени продължават своята линия – стремят се към красота, благополучие и спокойствие. Често пъти проявяват влечение към светски живот, към изобилие от скъпи и красиви вещи. Романите, които те пишат са романи за любовта, за фантастичното и непостижимо чувство, но са написани с истински език, на висок стил и доста реалистично.

Жените от тези знаци са създадени за поетична любов и преклонение. Въпреки това, те притежават здрав разум. Трезвата мисъл никога не ги напуска. Те имат нужда от материално благополучие и спокойствие. Като всеки реалист, те се вълнуват повече от своето здраве, от здравето на близките си, от ежедневния живот. Ако не получат това спокойствие, те са способни на непредсказуеми гневни изблици, а липсата на определеност във всекидневния живот може да свърши трагично както за скулпторката Камий Клодел (Плъх).

Бидейки олицетворение на женската слабост и незащитеност, тези жени по женски преодоляват всички трудности – чрез капризи, сълзи, истерика, т.е много емоционално. Те пропускат през себе си всичко, оттук идва тяхното познаване на хората, познанието за истината на живота.

Добри ли са за брак тези жени? Да, безусловно. При това обаче не бива да се забравят техните особености. Може би в нашия сив и нервен живот те по-трудно изграждат семейното благополучие… Впрочем, тези жени като правило не остават без средства за съществуване.

HAUTE COUTURE Spring summer 2006 George_Chakra_ Paris 25_01_2006

Независимата жена 

Глиган (1995, 1983, 1971, 1959…): Хилари Клинтън, Ема Томсън, Ванга…

Котка (Заек) (1987, 1975, 1963, 1951…): кралица Виктория, Джейн Сеймур, Уитни Хюстън, Лили Иванова, Кристина Онасис, Елена Рьорих, Джина Лолобриджида, Илиана Раева

Коза (Овца) (1991, 1979, 1967, 1955, 1943…): Катрин Деньов, Памела Андерсън…

Външно те са спокойни и невъзмутими. Крият в себе си мистично мислене, притежават омагьосваща сила и власт над мъжете. Имат трезв поглед върху живота, но когато дойде време да се действа, се проявяват техните специфични наклонности – те доверяват повече на сънищата и предназнаменованията, отколкото на реалността. Пък и реалният живот ги занимава повече в своите крайни проявления, отколкото в спокойното си течение.

Вътрешната свобода не позволява на тези жени да се примирят с посредствеността, с делничността на живота, с неговите стереотипи и зависимост от някого или нещо. Такива жени отстояват своята независимост във всяка ситуация, каквото и да им коства това.

Освен воля, те притежават и още нещо – сексуална проницателност, позволяваща им да разбират мъжката психология. Бракът обаче в обичайния смисъл на тази дума не е самоцел за тях. Те лесно могат да минат без него. От друга страна, именно те са способни да поддържат чувствата свежи, способни са на най-голямото в брака – на идеалната хармония във всички сфери – духовна, сексуална и материална.

Източник: „Брачна енциклопедия“ – Г. Кваша

Източник: www.margaritta.dir.bg