Депресия или изборът да бъдем щастливи

В тази статия, ще опишем характерните прояви на класическия депресивен синдром .

Депресията е състояние на функциониране с потиснато настроение, промени в съня и апетита, умора,нарушена концентрация, чувство за безнадежност.

Класическият депресивен синдром е съставен от три основни симптома:болестно подтиснато настроение/дистимия/, понижена действена активност/хипобулия/и забавен мисловен процес.

Потиснатото настроение е най-важният и най-характерен депресивен симптом. Характерни са песимизъм,отслабване и загуба способността за радости изпитване на удоволствия.На преден план излиза чувството за безпричинна тъга и мъка. Това е огромна мъка,която се усеща и като физическо страдание.

Ако поне пет от симптомите по-долу са били налице през двуседмичен период в сравнение с предишното Ви функциониране, потърсете помощ.

 • Потиснато настроение/или може да бъде раздразнително настроение при деца и подрастващи/през по-голяма част от деня,почти всеки ден, провокирано или от субективно усещане,  или от наблюдение на околните.
 • Значително намален интерес или удоволствие от всички или почти всички дейности през по-голяма част от деня, почти всеки ден.
 • Значителна загуба на тегло или наддаване на тегло,когато не сте на диета/напр.повече от 5 процента от телесното тегло за един месец/, или намаляване или увеличаване на апетита почти всеки ден.
 • Безсъние почти всеки ден, или продължително спане, повече от нормалното.
 • Психомоторна възбуда или забавяне почти всеки ден/състояние, което се констатира и от околните/
 • Умора или загуба на енергия почти всеки ден.
 • Чувство за малоценност или неоправдана вина.
 • Намалена способност за концентрация или нерешителност, почти всеки ден .
 • Многократни мисли за смърт/не само страх от смъртта/, повтарящи се суицидни  идеи без специален план, опит за самоубийство или специфичен план за извършване на такова

Според Албърт Елис/Ellis, 1994, 1997/ човешките същества се раждат с потенциал както за рационално/или ‘нормално’/ мислене, така и за ирационално/или ‘изкривено’/ мислене.

Хората имат предразположеност към самосъхрание, щастие, мислене и вербализиране, обичане , отлагане, повторение на грешките, суеверия, нетолерантност, перфекционизъм и самообвиниения.

Често вината е в ядрото на повечето емоционални разстройства, в това число и депресията.

Три токсични  основни убеждения,които водят разрушителни чувства и поведения.

Три основни „трябва“ :

 • Трябва да се представям добре и да печеля одобрението на другите за представянето си- иначе не ме бива за нищо
 • Другите хора трябва да се отнасят с мен внимателно, справедливо, любезно и точно по начина, по който искам да ме третират. Ако не го правят, нестават за нищо и заслужават за бъдат осъдени и наказани
 • Трябва да получавам това, което искам, когато го поискам и не трябва да получавам онова,което не искам. Ако не получавам това,което искам, е ужасно, не мога да го понеса, животът не струва, след като ме лишава от това, което трябва да имам

Често имаме силната склонност сами да се разстройваме емоционално и да се поддържаме в това състояние, като увековечаваме деструктивни убеждения като тези и затова истинското предизвикателство е да се постигне и поддържа добро психично здраве/Ellis, 2001a, 2001b/.

Асоциация Имаго

www.nasilie.eu