Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве

Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве | Диана image 1

Намалените количества на веществото допамин в мозъка, водят до състояние на депресия, отегченост, отчаяние, липса на активности, а в по-тежките случаи до шизофрения и Паркинсон. Допаминът е открит от шведските учени Арвид Карлсон и Нилс-Оке Хиларп през 1952 г., а произходът на името е свързан с метаболизма на този невротрансмитер: произвежда се от леводопа(3,4-дихидрокси-L-Фенилаланин) и принадлежи към класата на моноамините. На свой ред от него се произвеждат невротрансмитерите норепинефрин (норадреналин) и епинефрин (адреналин). Арвид Карлсон доказва не само съществуванието на допамина като междинен продукт в синтезата на епинефрина, но и функцията му на невротрансмитер. За изследванията си е отличен с Нобелова награда за медицина или физиология 2000 г.

След като първоначално допаминът е бил смятан за регулатор на моторните функции (главно поради моторните дефицити, свързани с Болестта на Паркинсон), през последните две десетилетия се налага схващането, че играе важна роля в редица психични процеси (мотивация) и заболявания (депресия, шизофрения), както и при възникването на психична зависимост от психотропни субстанции (хероин, кокаин и пр).

Вижте някои стъпки за стимулиране на нормалния баланс на допамин в мозъка:

Не се пристрастявайте към нищо

“Много хора се пристрастяват към нещо, защото това им дава някакво незабавно удовлетворение – наркотици, алкохол, секс, порнография, пазаруване, и други пристрастяващи личността поведения… Те всъщност имат обратен ефект върху нивото на допамин в дългосрочен план. По същество, когато сме прекалено пристрастени към нещо, мозъкът произвежда ударно поредната доза допамин, но това не е устойчиво решение за производство му, което може, а и трябва да се направи по естествен път. Самото усещане за пристрастяване е всъщност понижената доза на допамин. Самото пристрастяване е проява на липса на удовлетворение отвътре, което води до желание за постигане на удовлетворение чрез вещества, предмети или събития, които да облекчат болката, но неизбежно – това е само за известно време.

Последни изследвания на учените са доказали, че нивата на допамин се повишават, когато човек се чувства удовлетворен, или пък когато човек бива награждаван. Накратко казано най-високата защита срещу дефицит на допамин е човек да бъде активен в своето ежедневие и да изпълва животът си с постижения, дори и малки.

Също така, тъй като различните зависимости и пристрастености са най-често свързани с минали травматични преживявания (където емоциите създават борба или бягство в отговор), жизнено важно да се търси правилното и ефективно разтоварване на преживяната травма.

Контролен лист с Малки Задачи

Допаминът се увеличава, когато ние се организираме и завършваме задачи – независимо дали задачата е малка или голяма. Така че – не позволявайте вашият мозък да се притеснява за неща, които трябва да се направят. Вместо това, пишете тези задачи в списък и след това ги отписвайте една по една. Вече е доказано, че това води до по-добри нива на допамин в мозъка.

Накратко казано, ако дадена задача е по-голяма с 25% от промяната в рутината на дадено лице, лицето ще бъде обзето от чувство на неспособност да я осъществи. Това води до саморазрушение и самостоятелен саботаж за избягване изпълнението на задачата. От друга страна, ако една задача води до 10% по-различна ситуация от нормалната рутина на човек, то тя няма да има достатъчно значение за човека и той в повечето случаи избира да не я прави.

Създаване на Нещо

Писатели, художници, скулптори, поети, певци, танцьори, художници и други, можем да се идентифицираме с това – Нещо. Когато сме в творчески режим, можем да станем хипер-съсредоточени. В резултат на това ние можем да въведем състояние, наречено поток. Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност – трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта – убиват!

В този контекст трябва да се отбележи, че е много важно да не смесваме личните си творчески енергии с тези на другите около нас и да не се сравняваме с постигнатото от тях, тъй като това може да доведе до допълнителен стрес. Важно е да не обръщаме внимание на негативните емоции и недостатъци на хората, което също влияе негативно за полезния химичен баланс на мозъка.

Упражнения и физическа активност

Физическата активност не само може да ни помогне да се освободим от стреса, но и да постигнем по-добро физическо здраве и да ни направи по-продуктивни. Тя също така увеличава нашите допаминови нива. По-конкретно – упражненията увеличават множеството невротрансмитери – серотонин и ендорфини и така – освен допамин, и целият мозък получава тласък за добро здраве и развитие.

Определяне на цели и приоритети

Определянето на ясни цели и приоритети в живота ни способства също за нормалните нива на допамин в мозъка. Когато съществува стрес и някакво напрежение от различни неясноти и безпорядък в ежедневието, мозъкът се претоварва изключително много, което намира най-бързо отражение в психическите поведенчески модели на хората. При най-тежки случаи на допаминов дефицит се наблюдават и психомоторни дисфункции като един от първите симптоми преди настъпването е хроничният световъртеж.

Консумиране на повече храни с протеинът Тирозин

Химикалите, които съставляват допамин са важни за формирането на допамин. Поради това е важно да се наситят съдържанията на протеинът тирозин. Има голям списък на храни, които повишават нивото на тирозин, включително: бадемите, авокадо, банани, говеждо, пилешко, шоколад, кафе, яйца, зелен чай, диня, кисело мляко.

Тирозинът е една от 22-те основни аминокиселини, които се използват за изграждане на протеините в тялото. В допълнение към това, обаче той също повишава нивата на някои невротрансмитери в мозъка – по-специално допамин и норепинефрин. Те са известни като “Химикали на щастието”, които могат да помогнат за да се стимулира настроението. Истината е, че тирозина трябва да бъде свързан с друга молекула, за да направи кръвно-мозъчна бариера, която от своя страна може да помогне за увеличаване на потенциала за допамин и допаминови резерви, които са в основата на доброто настроение и чувства, които преживява човек на база химичните процеси в мозъка.

Слушане на музика

Слушането на музика категорично повишава нивото на допамин. Всъщност, учените казват, че слушането на музика има същия ефект както яденето на любимите ни храни или четене на любима книга. Именно защото любимата музика повишава нивата на допамин, тук също можем да говорим за склонност към пристрастяване.

Въпреки това, музиката е била винаги част от човешката история, тъй като нейното влияние върху нашия мозък е много оценявано през всички времена. В действителност, една от най-големите културни признателности в цялата история е била музиката. Така че, слушайте музика, но просто се уверете, че не е единственият източник на допамин в живота ви!

Медитация

Както и при физически упражнения, ние откриваме все повече и повече ползи от практикуването на медитация. Както казахме в началото – човешкият мозък е податлив на различни зависимости. Един друг вид пристрастяване е така нареченото: “overthinking“. В действителност, някои будисти използват и израза за тази зависимост на свръх-постоянно мисловна натовареност и трескаво мислене от сутрин до вечер, като: “Маймуна ум”

“Overthinking” не е просто навик за интензивна работа, а е истинска принуда, която освен, че ни оставя в сложно състояние на ума, също така има отрицателен ефект върху нашето духовно развитие. Медитацията може да бъде много ефективна форма на увеличение на допамина, ако се прави правилно, тъй като може да разчиствате умствените влияния. С намерението да достига до състояние на себереализация, медитацията прочиства психичното елементарно ниво и го заменя с присъствие и благодарност дори само за това, че си жив.

Подкрепете се с био-добавки

Ако нямате воля да приложите гореспоменатите практики, то можете да се подкрепите със здравословни добавки:

Куркумин: активна съставка, която е също често срещана в къри подправките и куркумата.
Гинко Билоба: Изключително популярна  добавка, която е за усилване на нивата на допамин и подобряване на оросяването на мозъка.
L-теанин: Увеличава няколко невротрансмитери в мозъка, включително допамин. Зеленият чай е страхотен източник.

Детоксикация на тялото

В тялото ни се натрупват токсини и бактерии, което е лошо за нас. Ендотоксините са от вида, който може да предизвика спад на имунната ни система, а също така ограничава производството на допамин. Ето няколко съвета за да помогнете прочистването на червата от ендотоксини:. Не яжте ферментирали храни, получавайте достатъчно сън, не яжте мазни или сладки храни.

Всеки път, когато не се чувстваме добре и посягаме по навик към нещо сладко, следва да ангажираме съзнанието си към някаква макар и дребна задача и да не допуснем изкуственото, но кратковременно стимулиране на мозъка чрез захарта. По-добре да изпием топлата вода или чай с мед, отколкото да затормозим нашия организъм с поредната доза пакетирана храна или напитка, пробутвана ни от рекламите по телевизията.

Източник: Портал 12