Как да стимулираме „хормоните на щастието“

Допаминът, серотонинът, окситоцинът и ендорфините са биохимчната основа на щастието. Техните количества в организма ни не са веднъж завинаги фиксирани, а могат да се променят.

Важно е да се знае, че различните медикаменти са само един от начините за тяхното стимулиране. Всъщност има много по-полезни, а и по-лесни – чрез начините ни на мислене и действията, които предприемаме.

Допамин – предизвиква мотивация за осъществяване на целите, желанията и нуждите ни. Благодарение на него изпитваме удоволствие и се чувстваме добре, когато ги постигаме и удовлетворяваме. Също така допаминът изостря и подобрява вниманието ни.

Отлагането, неувереността, както и липсата на ентусиазъм на биохимично ниво се изразяват в ниски нива на допамин. Ако човек има високи нива, дори да среща трудности и препятствия по пътя си, той не би се отказал, а би продължил в желаната посока.

Насоки за стимулиране отделянето на допамин:

– разделяйте целите си на подцели и по-малки стъпки. Това ще стимулира по-честото отделяне на допамин и самият процес ще се превърне в източник на удоволствие;

– всяка вечер си определяйте 3 неща, които ще направите на следващия ден. Така ще изградите навика да планирате източници на допамин за повишаване на мотивацията и продуктивността;

– слушайте любима музика (дори очакването, че ще си пуснете хубава песен като се приберете, стимулира отделянето на допамин);

– правете физически упражнения;

– медитирайте (5 минути наблюдавайте и усещайте дишането си);

– наспивайте се (опитайте 8 часа сън);

– създайте нещо, ангажирайте се с творческа дейност (направете снимка на хубавите и интересни неща, които виждате в ежедневието).

Серотонин – свързан е със самочувствието ни и усещането, че можем. Също така влияе на настроението, съня и бодърстването, сексуалното желание и апетита ни. Разпространена идея е, че ниските нива на серотонин са свързани с депресията и други психологически проблеми.

Затова и повечето антидепресанти се фокусират върху неговото стимулиране. Въпреки това не е ясно дали пониженото ниво на серотонин предизвиква депресия или обратното, а също така няма начин за измерване на количеството му в мозъка.

Насоки за стимулиране отделянето на серотонин:

– отбелязвайте ежедневните си победи;

– припомняйте си предишни успехи и постижения;

– изразявайте благодарност или търсете неща, за които да бъдете благодарни;

– правете неща, които да отговарят на вашите ценности и усещането за смисленост.

Окситоцин – създава преживяването на интимност и доверие и е основа на взаимоотношенията. Също така увеличава вярността и е от съществено значение за постигането на силни и удовлетворяващи връзки. А близостта и повишеното количество окситоцин намалява стреса и подсилва имунната система.

Насоки за стимулиране отделянето на окситоцин:

– прегръщайте по-често;

– казвайте добри и мили неща на хората около вас;

– наблягайте на офлайн общуването и правете заедно неща с близки и приятели;

– подарявайте подаръци, за да подарят и на вас, защото това също повишава нивата на окситоцина.

Ендорфини – освобождават се при физическо натоварване като бягане и спортуване. Чрез тях организмът ни се справя с болката и умората. Водят до облекчаване на стреса и напрежението и предизвикват приятни усещания и спокойствие. Подобно на морфина, те действат като аналгетик и болкоуспокоително. Също така ендорфини се отделят, когато човек се смее.

Насоки за стимулиране отделянето на ендорфини:

– спортувайте и правете физически упражнения;

– правете шеги, проявявайте чувството си за хумор;

– медитирайте (5 минути наблюдавайте и усещайте дишането си).

Знанието, че биохимията на организма ни се повлиява от нашите мисли, чувства и действия носи успокоение и показва нови възможности. Но за да постигнем дълготраен ефект, от полза е създаването на план с какви действия ще стимулираме биохимичната основа на нашето щастие. Ето няколко помощни въпроса:

Коя насока ми хареса най-много?

Какво вече правя?

С кое действие ще ми е най-лесно да започна?

инфо: lifebg.net