Еньо Миланов: Има една билка, която цери от кръвно до тумори

Еньо Миланов: Има една билка, която цери от кръвно до тумори | Диана

Една билка, която се среща по родното Черноморие диви първите летовници там. Името ѝ е имел и малцина знаят, че самораслякът е бил използван за магии в миналото, както и за лечение на редица хронични и страшни болести. Тя паразитира към дадено дърво и отнема от силите му. За това се счита , че може да се прикрепи и към тумор и да го ликвидира, разказа пред „Лечители.бг“ народният лечител Еньо Миланов.

„Имелът паразитира, измъквайки в себе си жизнените сили на съответното дърво. Брал съм го върху кайсия, праскова, чинар, бреза“, обяснява родният билкар. В България чудотворният имел може да се намери по-рядко във вътрешността на страната, а основно в Източна България край морето около Варна, Обзор и Слънчев бряг.

„Аз го бера по пълнолуние, защото има изключителни свойства“, пояснява Миланов.

През 2009 г. експеримент в Германия пък доказва, че екстракт от имел помага на организма да се справи с болестта при химиотерапия при рак на дебелото черво. Но трябва да се внимава, защото плодчетата при големи дози са отровни. В практиката най-често се използват листата и стеблото. Белият имел неслучайно е наричан още женската билка, защото е особено важен за болните от остеопороза и за профилактиката й, тъй като спомага за натрупване на калций в костите. Освен това този цяр има отличен ефект върху вегетативната нервна система и много помага при хормонален дисбаланс.

„Наистина е уникално. На хипертониците понижава кръвното, а на хората с ниско – го вдига“, казва Еньо Миланов.

Билката спомага за зареждането на организма с калций, важен за костната система. Тя регулира кръвното налягане и подобрява сърдечно съдовата дейност. Интересно е, че чудодейното растение има силата да балансира хормоналния дисбаланс при дамите.

Лунните перли на имела премахват нарушенията в метаболизма, техен извлек се използва за лечение на атеросклероза и епилепсия. Белият имел се предписва от алтернативни лечители и при проблеми с нередовност на менструалния цикъл, бъбречни заболявания, стерилитет, астма, нервни разстройства, състояния на паника и безпокойство, астма, световъртеж, нарушено равновесие, безсъние, главоболие. Имел се пие и за усилване на лактацията при кърмачките, но при високи дози той е отровен. Така че, съвет със специалист е задължителен.

Златните рецепти

Употребява се при безплодие: Белите му сочни плодове се варят в старо вино. Отварата се пие 3 пъти дневно.

Помага и за усилване на кърмата у кърмачките: Кърмачка, която няма мляко – може да взема по 1-2 зърна (плодчета) от белия имел на обяд и вечер преди ядене.

Прилага се още при миома на матката, за смъкване на кръвното налягане, при белодробни болести.

Според народната медицина билката лекува диария: Варят се 2-3 клонки в 0.4 л вода в продължение на 10-15 минути. Взема се по 1 ракиена чаша 3 пъти дневно.

При маточен кръвоизлив: Вземат се 2-3 стръка (клонки), варят се в 0.5 л вода, докато остане наполовина. Пие се по 1 кафена чаша сутрин и вечер.

Против епилепсия: Вземат се 5-6 клонки, нарязват се на дребно, варят се в 0.5 л вода 20-25 минути. Отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

При високо кръвно: Прави се запарка за деца (1 чаена лъжица от билката в 0.3 л вода) и за възрастни (1 с.л. от билката в 0.3 л вода).

Тъй като билката е широкоспектърна могат да се правят универсални отвари с корените, стъблото или листата: в три чаши студена вода се слагат 4-5 лъжици листа от бял имел. Престояват така през нощта, течността се прецежда и извлекът се пие в рамките на деня.

Една лъжица нарязани на ситно листа от бял имел се варят за около 10 мин. в 400 мл. вода. Запарката се пие три пъти на ден след ядене.

Лечебни бани с екстракта или запарката помагат при проблеми с опорно-двигателния апарат, стави, ишиас, ревматоиден артрит, ставни проблеми.

Винена отвара се получава и от плодовете на белия имел. Те се варят във вино и се пие три пъти дневно.

Източник: Лечител.БГ