Подагра и артрит се лекуват и със сок от бреза

Подагра и артрит се лекуват и със сок от бреза | Диана image 2

Лечебният сок от бреза се използва при редица здравословни проблеми, включително кожни болести, артрит и ревматизъм

Лечебният сок от бреза е полезна напитка, която помага при редица здравословни проблеми, включително кожни болести, артрит, подагра и ревматизъм. В него се съдържат много витамини, особено витамин С, органични киселини, биологично активни вещества, ароматни и дъбилни, както и минералите калий, калций, магнезий, манган, натрий, мед и титан. Съдържащите се в него растителни хормони и фитонциди, които унищожават микробите, го превръщат в силен природен имуностимулатор. Полученият пресен сок от бреза съдържа около 2% захар и лекува камъни в бъбреците, главоболие, язва, кашлица, бронхит, артрит, ревматизъм.

breza

Отварата и настойките от листата или пъпките са превъзходно диуретично средство при болести на пикочо-половата система и бъбреците, както и при холецистит. От пъпките се приготвя етерично масло, което се използва в медицината и парфюмерията. Тинктурата от брезови реси е полезна при сърдечни болести, язва на стомаха и гастрит. Свежата брезова кора лекува абсцеси, а таблетките от нея – активен въглен, се използват при болести на червата и стомаха.

Полезният сок от бреза, освен че помага при редица болести, включително артрит и ревматизъм, също так изчиства организма от токсини, подобрява настроението, стимулира обмяната на веществата, облекчава симптомите на климактериума при жените и се бори с импотентността при мъжете.

В дерматологията, козметиката и при детоксикация на организма се използва сок от бреза, който лекува пъпки, дерматити, екземи, а така също намалява отока на краката и целулита.

Отварата от брезови листа заздравява и подхранва косата, придава ѝ блясък и я избавя от пърхот, а освен това лекува различни кожни болести и облекчава болките при ревматизъм и артрит.

Изтичането на сок от бреза става пролетта и продължава едва една-две седмици. Добивът се прави от дръвчета, които имат дебелина на стеблото по-голяма от 30 сантиметра. Пробива се дупка на височина, колкото е шишето, което ще се пълни, дълбока 4-5 сантиметра. В нея се напъхва тръбичка, на която другият край се поставя в шишето. Самото пълнене продължава около 2–3 дни за едно двулитрово шише, след което е важно дупката да се запуши добре.